用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天神嘉諾撒學校 天神扣門情況
樓主: panbaby
go

天神扣門情況 [複製鏈接]

點解仲未收到信架???

回覆 1# idachan 的文章

打咗去學校問, 尋日佢地寄咗信, 應該今日收到 (今個禮拜收到的都是reject), 上星期六已通知會取錄的人2nd in.

我今日已經收到未能取錄的信,好失落,叩門叩咗7間只有天神先有得in吓.而家什麼希望都没有了.

原帖由 Mero 於 09-7-23 11:33 發表
打咗去學校問, 尋日佢地寄咗信, 應該今日收到 (今個禮拜收到的都是reject), 上星期六已通知會取錄的人2nd in.

原帖由 idachan 於 09-7-23 16:53 發表
我今日已經收到未能取錄的信,好失落,叩門叩咗7間只有天神先有得in吓.而家什麼希望都没有了.

don't be sad, as a mom we already tried our best.  cheer up la!

回覆 2# idachan 的文章

其實你應該諗吓你個囡有得in, 其實都好叻架喇, 只不過天神既要求實在太高喇, 高到有點crazy, 我自己覺得。唔好灰心啦, 你有無私校back up 呀,你大抽奬既學校如何呀,可考慮讀咗一年再轉校,我相信你囡囡實得既

回覆 4# Mero 的文章

還有2nd round 面試嗎?
星期六還有面試通知嗎?

未收信都知道唔得啦, 不過收埋信就可以去私校買齊校服, 書等等, 唔洗再諗, 其實最唔開心係享受唔到六年免費教育, 不過唔緊要啦, 私校始終有佢的賣點, 只要佢讀得開開心心, 將來入到好中學, 咁俾幾多錢我都冇所謂

I've heard that some more girls were called to have 2nd in and 2-3 accepted early this week.  Agree, though not yet received the letter, should be game over la.  

My friend also told me the P1 list on the notice board is 27 + 28 + 28.  According to what we learnt in BK.  Then plus 5 (accepted last week) + 3 (accepted this week).

原帖由 喧嘩 於 09-7-23 22:55 發表
未收信都知道唔得啦, 不過收埋信就可以去私校買齊校服, 書等等, 唔洗再諗, 其實最唔開心係享受唔到六年免費教育, 不過唔緊要啦, 私校始終有佢的賣點, 只要佢讀得開開心心, 將來入到好中學, 咁俾幾多錢我都冇所謂 ...

你是邊間私校呀??

原帖由 喧嘩 於 09-7-23 22:55 發表
未收信都知道唔得啦, 不過收埋信就可以去私校買齊校服, 書等等, 唔洗再諗, 其實最唔開心係享受唔到六年免費教育, 不過唔緊要啦, 私校始終有佢的賣點, 只要佢讀得開開心心, 將來入到好中學, 咁俾幾多錢我都冇所謂 ...

我派位派咗第7志願,當然唔喜歡,而家唯有揀私校啦.....

原帖由 Mero 於 09-7-23 18:16 發表
其實你應該諗吓你個囡有得in, 其實都好叻架喇, 只不過天神既要求實在太高喇, 高到有點crazy, 我自己覺得。唔好灰心啦, 你有無私校back up 呀,你大抽奬既學校如何呀,可考慮讀咗一年再轉校,我相信你囡囡實得既 ...

回覆 1# goodmama2003 的文章

點解你間咁貴? 咁你讀的我相信都係出名的私校

我有冇記錯你打算讀SFA? 我就俾亞女讀禮賢, LEE間學校雖然好似唔太出名, 但係我覺得好適合佢, 聽落好似為佢度身定造, 而且亞女好鐘意, 講真, 就算俾佢考入天神, 都係試下, 就算佢追得上, 我諗我地一家都頂唔順, 我地兩公婆都要返工, 我仲要SHIFT DUTY, 點睇得佢咁多, 我老公. 連選小學佢都好似唔關事咁, 佢咁耐只係一直叫我讀禮賢, 就算未放榜佢都係咁決定, 因為禮賢冇乜功課ma, 星期一同三仲要做埋功課先返, 星期五返半日, 真係超級懶, 其實我地成家都超級懶 ,
禮賢學費都唔平, 2900/月, 未計食飯, 星期二四學的一體一藝, 車費, ....., 不過讀得私校都預左, 點解政府唔可以將小朋友私校d學費扣埋稅啫? 應該俾我地扣啦, 我地咁豪, 唔要佢果d免費教育
原帖由 idachan 於 09-7-24 06:50 發表
你是邊間私校呀??

haha, 你都好直喎, 不過我鐘意, 我個女都好ok gar,
原帖由 goodmama2003 於 09-7-24 10:47 發表

hurt 呵, 因為我一直以為自己個女都幾ok, (可能做父母都覺得自己個女是最好啦... 現在面對現實啦.. )
現實就是: 我要付每月約5000 元的私校費. 6年是36萬. ...

原帖由 goodmama2003 於 09-7-24 13:36 發表

学費每月3,130+飯盒每月17.50*20=350,校車每月850,樂器班一個学期約3,500,簿+油印費一個学期約400+上、下学期書約2,200,尚未計你学乜嘢樂器平則600(小提琴),最貴2萬幾都有,仲有学校兴趣班(一個学期約600-1500),暑 ...

我係宣幼架, 不過我放棄咗小一學位, 原因係D小學媽咪話佢地平均每個月要付出7,000, 未計出面自己學開個D, 太貴, 我比吾起, 所以放棄咗, 不過好多人話我傻.

係呀!我囡囡會讀SFA,我希望我能支持得住啦!

原帖由 喧嘩 於 09-7-24 17:19 發表
我有冇記錯你打算讀SFA? 我就俾亞女讀禮賢, LEE間學校雖然好似唔太出名, 但係我覺得好適合佢, 聽落好似為佢度身定造, 而且亞女好鐘意, 講真, 就算俾佢考入天神, 都係試下, 就算佢追得上, 我諗我地一家都頂唔順, 我地 ...

我都唔記得几多號,個女已經2nd IN咗,只有六個人2nd IN,收咗5個,我諗同幼稚園無關,我個女讀根德園,大抽獎又冇填天神。

我都唔記得几多號,個女已經2nd IN咗,只有六個人2nd IN,收咗5個,我諗同幼稚園無關,我個女讀根德園,大抽獎又冇填天神。
‹ 上一主題|下一主題