用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 P5 呈分試
樓主: vet
go

P5 呈分試 [複製鏈接]

唔知each 科丫, band 1 羅 !

原帖由 Heidi媽 於 09-6-16 14:04 發表
I like 成績優異獎多d喇 !
那你的親戚是否科科A都無得int.? 咁現在的學校係要乜?

上次侄女apply 的中學就係同佢講, 先scan 過符合基本要求才收form.  收了application 的一定有得 in.

而家改2間choices, 是否做法不同 or 每間學校做法不同?

原帖由 candytl 於 09-6-16 14:03 發表
[quote]原帖由 Martina 於 09-6-16 13:21 發表

我另一侄今年P6入纸QE, 連in的chance都冇. >>>>>好唔抵, 浪費咗一個自行機會. 其實啲津校點解唔可以似某些直資 ...

原帖由 Heidi媽 於 09-6-16 14:12 發表
始終都要睇吓今次考成掂再算.  話時話, 今次的成績表咪有排都未有.

咪係, 我囡仲心急過我.

星期日係圖書館, 我囡見到她同班同學, 同學話俾佢知常識阿邊個邊個幾多分, 真係好佩服啲家長咁神通廣大, 停學都知分數.

回覆 24# candytl 的文章

Hi Candytl

作文最重要是不要離題, 最好能把課本學到的句式應用出來, 同一老師批改相信會用相同的準則打分數.  

我女兒的老師也試過中作打95分, 但每間學校的老師有不同的評分準則的. 總之多看書絕對有助寫作的.

mshong

我女校網g 前出了 revised exam schedule & homework, 暫時未有最新消息.
原帖由 Martina 於 09-6-16 13:56 發表
應該唔使返學了, 我女學校已上網了 9月開學安排.

成績 + 特異功能!
原帖由 Heidi媽 於 09-6-16 14:04 發表
I like 成績優異獎多d喇 !
那你的親戚是否科科A都無得int.? 咁現在的學校係要乜?

我地中作最高都係90分ja....已經好難得了!
原帖由 mshong 於 09-6-16 14:50 發表
Hi Candytl

作文最重要是不要離題, 最好能把課本學到的句式應用出來, 同一老師批改相信會用相同的準則打分數.  

我女兒的老師也試過中作打95分, 但每間學校的老師有不同的評分準則的. 總之多看書絕對有助寫作的.

...

如果有兩間心水ge....mic 一於等大抽獎先choose 直屬!
原帖由 Heidi媽 於 09-6-16 13:46 發表
自己成日心大心細, 想揀些好的, 又怕她讀唔上, 一般的又唔想揀.

Hi Candytl

...

mshong,

你講得對, 要作文好除咗多看書, 多寫也很重要, 仲要有個好的中文老師分析俾小朋友聽點先至係一篇好文章.

你囡囡作文一定好好, 她平時看邊類型書多? 我囡作文好平淡, 分數一向不高.

原帖由 asinai 於 09-6-16 15:07 發表
成績 + 特異功能!

再加面試表現.

原帖由 Heidi媽 於 09-6-16 15:24 發表
咁大抽獎係咪一定要揀番自己學校? 你地的策略係咪都係咁呢?

我多數係, 成功率高好多.

原帖由 Heidi媽 於 09-6-16 15:39 發表
想問問你地學校考中作是什麼形式的. 我地學校唔會特別去考作文, 考試分兩 parts, 一part是聽閱, 另一part是寫作, 寫作那部份要做埋重組句子, 標點, 造句, 擴張句子等, 再加埋作文, 而作文那part只佔成份卷大概10分,  ...

我哋分開考, 中文卷及作文卷各50分鐘, 作文兩篇, 一篇100字, 另一篇280字(大約, 希望冇記錯), 每PART滿分係100分.

我地也是分開考, 中作卷一個topic 300字up. 老師話 >90分係好滿意了.  但300字係唔會高分的.  仲有我女話成日有人唔合格的.  

原帖由 candytl 於 09-6-16 15:50 發表

我哋分開考, 中文卷及作文卷各50分鐘, 作文兩篇, 一篇100字, 另一篇280字(大約, 希望冇記錯), 每PART滿分係100分.

me also !  

原帖由 candytl 於 09-6-16 15:27 發表

我多數係, 成功率高好多.

agree, 我女P3才start 有全篇作文,  那年她的一篇文章被挑了post 上 校網, 我d家人朋友個個都不相信啊 !
理由就是有些地方不是很reasonable,  為何會這麼高分?

後來一位做中文老師的朋友告訴了我--是因文中我女懂得運用了連接詞, 比喻句, 擬人法+4字成語.  是學以致用的表現, 所以得分高.     

Hi Candytl

...

回覆 1# Martina 的文章

Hi Martina

沒錯. 正是你所說的適當地加入學過的句式、修辭、成語等... 老師會知道你懂得運用, 分數自然會高.

mshong
‹ 上一主題|下一主題