用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 09-10祟幼K2主流班請進
樓主: chingching2005
go

09-10祟幼K2主流班請進 [複製鏈接]

今日又問佐周老師關於EVI啦!佢話係一個主題做一次報告,不過佢話仲未好清楚幾耐度網上會轉新主題,要今日學校開會時說,我明天又再問過啦!

另一樣有冇家長知道,係咪要小朋友帶口罩 放在書包內返學呢?送佐阿女返學後,聽到隔離班老師要家長帶口罩放在書包中預防不時之需Wor,係咪有此事

有冇媽咪知道返學行樓梯個邊棵機幾時整好啊! 行佐幾日巴域街個邊返學,行遠佐好多,幾日都係遲到,每次出門口時阿女都係要攪呢攪路先出得門口.

原帖由 chingching2005 於 09-9-11 14:10 發表
有冇媽咪知道返學行樓梯個邊棵機幾時整好啊! 行佐幾日巴域街個邊返學,行遠佐好多,幾日都係遲到,每次出門口時阿女都係要攪呢攪路先出得門口. ...

今日收到sms, 話已經整返好。

低愛班,
要帶膠水樽做樂器。

原帖由 silvia_ng 於 09-9-13 23:09 發表

今日收到sms, 話已經整返好。 THANKS 我亦收到啦!

低愛班,
要帶膠水樽做樂器。

剛收到學校sms今日12:05-1:05興趣班活動Cancelled,補課另行通知,請家長準時12:00返學校接小朋友.因天聞台會挂3號風球

原帖由 silvia_ng 於 09-9-13 23:09 發表

低愛班,
要帶膠水樽做樂器。

收到,唔該晒
尋日收到關太電話,佢劈頭就話:老街坊呀,我襯家叫我通知你....」你真係好,連襯家既老街坊都照顧埋。好彩得你,隻仔問到先識講

原帖由 Xenc 於 09-9-15 12:30 發表

收到,唔該晒
尋日收到關太電話,佢劈頭就話:老街坊呀,我襯家叫我通知你....」你真係好,連襯家既老街坊都照顧埋。好彩得你,隻仔問到先識講 ...

哈哈...我怕你忙冇上BK睇呀! 而我日日差唔多都同呀襯家傾下電話, 所以未叫佢最好打個電話比你囉。
大仔小學生活點呀? 多功課未? 我家哥哥尋日5樣呢...唔知係咪老師預今日唔洗返學, 比咁多佢地做。

原帖由 silvia_ng 於 09-9-15 16:43 發表

哈哈...我怕你忙冇上BK睇呀! 而我日日差唔多都同呀襯家傾下電話, 所以未叫佢最好打個電話比你囉。
大仔小學生活點呀? 多功課未? 我家哥哥尋日5樣呢...唔知係咪老師預今日唔洗返學, 比咁多佢地做。 ...

你倆襯家咁好感情,日日都講電話,細既又青梅竹馬,大既又咁arm key,真係羨殺旁人。大仔好開心做左小學生呀,個人都成熟左,知道自己係小學生,無以前咁細路仔。功課都係4-5樣,但so far唔多抄寫,我地又報左學校托管班呢,會做埋功課先返,所以都ok。反而小學比較多以前無既規矩,呢part要適應下lor,都好既,嚴d對佢地,等佢地對自己都有要求,有時佢響屋企同我講野對手都放響後面立正,好好笑。其實大仔我唔擔心,細仔就........驚都無謂,皇帝唔急太監急。相對家齊學校應該比較民主,佢讀得開心嗎﹖

原帖由 Xenc 於 09-9-15 18:00 發表

你倆襯家咁好感情,日日都講電話,細既又青梅竹馬,大既又咁arm key,真係羨殺旁人。大仔好開心做左小學生呀,個人都成熟左,知道自己係小學生,無以前咁細路仔。功課都係4-5樣,但so far唔多抄寫,我地又報左學校托管班呢,會做埋功課 ...

家齊都話掛住曦彤呢...哈哈, 真係估佢地唔到呀! 不過話哂三年都同班, 真係好難得呀! 希望佢地之後仲會keep住聯絡啦(其實都係睇個呀媽 )
抄寫我地都冇乜, 你咁恨心比呀哥留咁耐係學校度呀! 家齊每日放學我都打比佢...好似唔慣佢離家咁長時間呢...
佢學校都唔係free架, 第二日已經聽話有小朋友比老師罰企lu....而呀林生都試過小息比老師罰...因為佢衰"跑", 老師要佢行返去原來既地方, 再行多次.... 佢都enjoy小學生活, 不過好似日日小息都一個人on居居咁囉....希望呀妹考埋入去, 咁兩個就可以一齊放小息。

原帖由 silvia_ng 於 09-9-16 09:24 發表

家齊都話掛住曦彤呢...哈哈, 真係估佢地唔到呀! 不過話哂三年都同班, 真係好難得呀! 希望佢地之後仲會keep住聯絡啦(其實都係睇個呀媽 )
抄寫我地都冇乜, 你咁恨心比呀哥留咁耐係學校度呀! 家齊每日放學我都 ...

我都覺得時間長架,但返全日就係咁,反正放學返到屋企都係要做gala,與其響屋企睇住細路玩而自己要做,不如響學校同同學一齊做喇,個氣氛好似好d。到妹妹入去讀既時候,家齊已經識埋一大班朋友喇...哈哈,佢跑就罰硬la,我地轉堂時將下堂本書放左上角(suppose係右上角)都要罰耶

謝謝你報料, 唔係阿仔實無得做樂器!

低愛班,
要帶膠水樽做樂器。

低望班要兩個益力多樽

原帖由 JanetShing 於 09-9-16 21:00 發表
低望班要兩個益力多樽

Thanks Janet Shing

Silvia

你阿仔讀邊間小學啊?難唔難入?我地幾時先要同小朋友找小學呢? 有冇好推介

thanks

原帖由 chingching2005 於 09-9-17 13:09 發表
Silvia

你阿仔讀邊間小學啊?難唔難入?我地幾時先要同小朋友找小學呢? 有冇好推介

thanks

我仔讀陳守仁小學, 都算難入掛。今年我睇佢好似有3000人報名, 我地上年就2500, 收170左右。
找小學而家要睇定架啦, 之後再睇下呢間小學鐘意小朋友d咩, 再去學下野, 儲下cert咁啦。因為出年8月開始, 就好多小學可以報名, 到時先睇, 就乜都做唔到架啦。
推介....um...要睇好多野喎...你心目中係乜野最緊要呢?
我自己就睇硬件+語文能力。所以仔仔而家讀既都係我心儀既學校。因為有泳池同埋語文要學三種(普/英/日or法)。

原帖由 Xenc 於 09-9-16 09:48 發表

我都覺得時間長架,但返全日就係咁,反正放學返到屋企都係要做gala,與其響屋企睇住細路玩而自己要做,不如響學校同同學一齊做喇,個氣氛好似好d。到妹妹入去讀既時候,家齊已經識埋一大班朋友喇...哈哈,佢跑就罰硬la,我地轉堂時 ...

好嚴呀....

你地默書未呀? 我地下星期四默中文...
我見呀仔做d英文功課好得意, 係作句, 每次最少5句(我個衰仔當然5句就收工啦)。introduce myself, my new friends....好過只做grammer功課呢...

原帖由 JanetShing 於 09-9-16 21:00 發表
低望班要兩個益力多樽

衰野....係bk蒲頭啦咩....

唔該你多d上黎報料啦....

原帖由 silvia_ng 於 09-9-18 11:39 發表

衰野....係bk蒲頭啦咩....

唔該你多d上黎報料啦....

唔該晒呀 !  阿囝無提過 .....

原帖由 chingching2005 於 09-9-17 13:06 發表

Thanks Janet Shing

Janet Shing ,

妳小朋友好叻呀 !   妳小朋友乜野組 ?
我個囝係 [ 小貓 ]

chingching2005 ,
妳囡囡呢 ? 乜野組 ?

silvia_ng ,

pls check pm !  

昨日 , 跟小女報講崇小 ...... 原來 , 亦很多人報考 .
我想是以 back up 為實多.

主流 : 10 or 12 組  x  ~ 20人 一個課室
英文 :  4 gp x  ~ 20人 一個課室  

禮堂坐滿家長聽講座 , 印像中好似有十幾間課室開考 .

原帖由 lala1125 於 09-9-18 12:25 發表
silvia_ng ,

pls check pm !  

昨日 , 跟小女報講崇小 ...... 原來 , 亦很多人報考 .
我想是以 back up 為實多.

主流 : 10 or 12 組  x  ~ 20人 一個課室
英文 :  4 gp x  ~ 20人 一個課室  

禮堂坐滿家長聽講 ...

其實崇小都好好架, 如果有錢or有公務員福利可以claim學費的話, 都係一個好好既選擇。可惜我兩樣都冇
‹ 上一主題|下一主題