用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 創價 2009-K1 大召集
樓主: kimmiechiu
go

創價 2009-K1 大召集 [複製鏈接]

尋日放學囝囝係校車訓, 要工人姐姐抱佢返屋企. 一直訓到8點, 不過訓醒後唔肯食飯,仲大發脾氣.
今朝起身見到校服,就話唔返學. 都唔知姐姐搞唔搞得掂佢.  

e+都唔知佢返學做過d嘜. 都唔知係屋企要做d咩同學校配合呢??

kimmiechiu ,
唔使擔心,我個囡都話唔返學,佢正係上校車喊返到學校冇喊,每日放學同瞓覺前佢都會講今日係學校做過咩,每晚食完飯之後都要重做一次係學校情況,佢做老師我地做學生,玩玩具、講故事、食茶點等等。
你個仔仔好快會同我個囡一樣,你放心啦。

我個仔雖然返學搭校車都ok,但我每次放學問他在學校做什麼,他只講玩玩具,食茶點.再問他有沒有講故事或唱歌,他肯定說沒有.其實我有懷疑,請問有沒有下午班第3組的家長解答
原帖由 tolulu 於 09-9-3 22:21 發表
kimmiechiu ,
唔使擔心,我個囡都話唔返學,佢正係上校車喊返到學校冇喊,每日放學同瞓覺前佢都會講今日係學校做過咩,每晚食完飯之後都要重做一次係學校情況,佢做老師我地做學生,玩玩具、講故事、食茶點等等。
你個仔仔好快會 ...

大家好,我仔仔是下午班第3組香蕉組,今日阿仔話去圖書角睇書,玩煮飯仔,仲有Ms. Hannah同佢傾計,不過唔見Mr. David,同埋同D高年班大哥哥姐姐一齊玩,阿仔話佢地仲拖住佢隻手返課室添。

醒目開學勳章

原帖由 tscr701nt 於 09-9-3 09:50 發表

點解你會知? 如果我個女有返學. 我諗佢一定會立即在車上食哂. 我唔會有機會沒收.

上年大女係搭校車架,佢個時校車叔叔請食既野,係唔會比佢係車度食架,因為車上食野好危險嘛,不過唔知其他車係唔係!

各位好. 我囡囡係下午班第3組提子組, 我地都要坐校車. 住大圍區. 返學1:05上車.
[

To natalielin :
我個女都係下午班一組,佢係0602大女,全班最高同大都係佢喇....(但好un瘦) 佢係蜜蜂組跟李老師既...多多指教.... 大家可以互相交流下

醒目開學勳章

原帖由 joycenwy 於 09-9-5 00:49 發表
我個女都係下午班一組,佢係0602大女,全班最高同大都係佢喇....(但好un瘦) 佢係蜜蜂組跟李老師既...多多指教.... 大家可以互相交流下  ...

你好呀,我個女係0610,不過佢唔知係咪全班最細,但身材就應該係全班最細,連黃校長都忍唔住,走黎問我女女幾多月出世,佢知係10月後就話,哦~佢真係細粒d呀!
所以出街d人都話好似公仔咁!

醒目開學勳章

今日派左好多單張返黎,你地會唔會訂圖書呀?我諗緊訂唔訂好!

大家好呀
我囝囝(Lok Lok)都係下午班第3组提子組,在旺角99家上車.
試學時常常喊…. 初初幾天上校車時, 話要媽媽陪上學… 放學後勁累, 在沙發沈沈睡著至我八時回到99家!

醒目開學勳章

今日haley放學就成日唱歌,唱隻普通話歌(歌名:快樂的一天開始了),佢話係老師教佢,不過我唔肯定,因為家姐上年有唱過,所以唔知係咪老師教,你地小朋友有冇唱呀?

原帖由 natalielin 於 09-9-5 02:38 發表

你好呀,我個女係0610,不過佢唔知係咪全班最細,但身材就應該係全班最細,連黃校長都忍唔住,走黎問我女女幾多月出世,佢知係10月後就話,哦~佢真係細粒d呀!
所以出街d人都話好似公仔咁! ...

我個女都係 0610 喎. 咁10月咪會一齊開生日會囉

原帖由 natalielin 於 09-9-5 02:40 發表
今日派左好多單張返黎,你地會唔會訂圖書呀?我諗緊訂唔訂好!

睇過. 我覺得都唔係太o岩. 寧願去 library 借一 D 俾佢睇

原帖由 natalielin 於 09-9-8 00:34 發表
今日haley放學就成日唱歌,唱隻普通話歌(歌名:快樂的一天開始了),佢話係老師教佢,不過我唔肯定,因為家姐上年有唱過,所以唔知係咪老師教,你地小朋友有冇唱呀? ...

我睇番上年既video, 佢地都有唱過呢隻歌呀. 我個女晚晚都聽架. 佢都有跟住跳.

請問有冇下午班第二組同學呀 ~~ ?

Joycenwy,

我個仔都係蜜蜂組, 佢係0608. 適應期時係第2段時間(即3:15pm). 適應期時你係第一段時定係第二段時間架??

我每日返到去, 呀仔都唔會講學校發生咩事. 臨訓前仲問我明天駛唔駛返學?? 我答"要', 佢就話"唔好啦!", "唔返學校."   

但是老師話佢係學校, 好正常冇喊,又冇扭計.

而且我個仔仲好掛著n1個間d同學仔.

老師叫我比d信心呀仔, 同埋比d時間佢適應. 但是每晚臨訓前佢同我d野. 我真係好擔心. 亦因為係學校佢表現得好. 老師覺得佢冇咩問題. 因為近在家時常發脾氣.   
因為呀仔係用左要好長時間先可以適應n1.

你個女點呀?? 適唔適應呀??  你個女有冇講番學校d野比你聽架??

原帖由 joycenwy 於 09-9-5 00:49 發表
我個女都係下午班一組,佢係0602大女,全班最高同大都係佢喇....(但好un瘦) 佢係蜜蜂組跟李老師既...多多指教.... 大家可以互相交流下  ...

我個囡係下午班第二組,佢係小象組,你呢???

原帖由 tscr701nt 於 09-9-8 13:30 發表
請問有冇下午班第二組同學呀 ~~ ?

醒目開學勳章

原帖由 tscr701nt 於 09-9-8 13:26 發表

我個女都係 0610 喎. 咁10月咪會一齊開生日會囉

係呀,生日小朋友會有一張合照比返我地架,學校仲會送一份禮物比小朋友,好開心架,到時你會唔會買CAKE返去呀,我就應該唔會,不過可以會整D/買D食物返去,比亞囡派比同學仔食啦!

講開生日會,9月份生日會咪話著中國服既,你地會著嘛?

醒目開學勳章

原帖由 tscr701nt 於 09-9-8 13:27 發表

睇過. 我覺得都唔係太o岩. 寧願去 library 借一 D 俾佢睇

我想訂新雅心理+生活安全故事個SET呀,2個女都岩睇!

醒目開學勳章

原帖由 tscr701nt 於 09-9-8 13:29 發表

我睇番上年既video, 佢地都有唱過呢隻歌呀. 我個女晚晚都聽架. 佢都有跟住跳.

係呀,大女成日唱架,初初學左返黎唱時,成日聽到佢批一掙,批一掙,唔知唱咩,之後網上見到就知係咩,笑死人~
‹ 上一主題|下一主題