用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 20分,十拿九穩的學校
樓主: icbb1230
go

20分,十拿九穩的學校 [複製鏈接]

男校仲有德信可以考慮
20分應該都冇咩大問題

原帖由 wensi 於 09-8-31 00:13 發表

我諗無十拿九穩ge 小學, 機會大定少. 有入梗ge 你亦未必想入.
兩間油天...................20分入到ge 機會好低.
陳瑞祺喇沙................20分機會大d, 今年有幾個20分入唔到.之前兩三年入哂ge!當然入英中% 無 ...

請問囝囝 34 網基督教有咩選擇?九龍城網都可以(e.g. 41 網)!謝謝!

But I heard 4 bk mums was failed in the 1st round of St. Mary. I also consider of St. Mary but now I may need to think another school. I want to be safe.

原帖由 栗子媽媽 於 09-9-27 23:22 發表
舊年我識人20分入到

25分
舊生同宗教不能同時使用

原帖由 louisachau 於 09-10-4 00:10 發表
我本身聖家(九龍城) 畢業的, 但家住深井, 請問我以下咁樣計分有無錯呢? 但我成日聽人話校網好重要, 其實係點架? 我其實都知幫女女選邊間小學好, St.Mary好似幾好, 但會唔會好push D小朋友架 (我指死讀書)? 大家有D咩 ...

我女都有20分,係適齡同哥哥係畢業生,但我都無乜信心可以入到,如果有太多人拿住25分,咁我女就無行啦,,因佢唔係必收生,所以我都擔心個女唔知得唔得,當然我都希望亞女得,哥哥間小學又係好多人想入既學校

聖家25分係9成9入硬架啦
20分抽ST MARY入到係彩數,百年老校,你話佢地幾多舊生先
如果,你真係20分抽ST MARY就要做定C校BACK UP

1ST ROUND 只計分不計校網
2ND ROUND 就人人平等,大家一齊抽
                   同校網既收90%, 誇區就10% (即係係誇區機會仲細)
                    ANYWAY, ST MARY 係 31區, 你個又係女, 如果 ST MARY入唔到, 跟住兩間油天都唔慌入到啦,循道2ND CHOICE入既CHANCE都唔高, 德信就係男校.
咁.................會派左去邊呢

以上意見,只係一個過來人諗完又諗,唔敢博31區既小小意見

原帖由 louisachau 於 09-10-4 23:07 發表
Thank you,栗子媽媽.

重有我想請問大家, 我成日聽人話校網好重要, 其實係點架? 我其實都唔知幫女女選邊間小學好, St.Mary好似幾好, 但家住深井, 係咪機會好一般呢? ...

hkkl

jkk1223

更正 :
http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/
舊生分不可與首名子女個5分同時用(1-5項選一項)
宗教分是可與舊生分一齊用(6-7選一項)
if 媽媽聖家畢業又是天主教徒及已領洗是25分
if 係st mary 而只是教徒則=20分

原帖由 栗子媽媽 於 09-10-4 14:52 發表
25分
舊生同宗教不能同時使用

惟有基督在我們還作罪人的時候為我們死, 神的愛就在此向我們顯明了~羅馬書 5:8

更正, 統一派位中甲部- 是可填誇區or本區, 但只佔5%
example if 一間學校, 有100個位, for 自行收生的是50%, for派位是50%,
自行 1st round : 30% 是必收生, 20% for 計分
     if 係30% 必收生未能應付申請人數, 則會從統一之中抽出, example if 35人申請必收, 則會自統一中抽取5個, if 只有25人申請, 則余下5個不是給統一, 而是撥去計分制

即係話, 分分鐘供統一的學額不足50%, o廿假設自行無拎到佢d位喇, 即係50 o廿而其中只有5個供甲部(即50個中的10%), 仲要甲部是不限網, 即不一定是跨區的, 可以係本區生, so跨區機會係好微的

原帖由 栗子媽媽 於 09-10-5 18:18 發表
聖家25分係9成9入硬架啦
20分抽ST MARY入到係彩數,百年老校,你話佢地幾多舊生先
如果,你真係20分抽ST MARY就要做定C校BACK UP

1ST ROUND 只計分不計校網
2ND ROUND 就人人平等,大家一齊抽
                   同校 ...

惟有基督在我們還作罪人的時候為我們死, 神的愛就在此向我們顯明了~羅馬書 5:8

要清楚一件事, 計分制只用於自行收生(round1) o廿只有一個choice, 係不限校網, 愈高分數當然係有優勢, 但都要考慮下間學校是否適合小朋友

去到有得您choice 的統一派位 即首選, 腳損 都好, 已不會再count 您任何分數了. 而反而好影響係叩門, 聖家if 大抽獎放佢係 2nd choice 比唔比叩又是另一故事了

原帖由 louisachau 於 09-10-5 22:32 發表
咁如果我...
首選: St.Mary (20分)
次選: 聖家 (25分)
咁ok嗎?

‹ 上一主題|下一主題