用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心幼稚園 2009-2010 K1(上午班)檸檬組來分享一下啦! ...
樓主: sammilamyy
go

2009-2010 K1(上午班)檸檬組來分享一下啦! [複製鏈接]

To:ines.yingying

你囡囡好有記性喎

祝大家中秋節快樂!!!

琳媽

原來正確版本係咁 :

中秋節   月亮圓
照著大地亮光光
吃月餅   吃水果
看看誰人吃最多

所以佢都唔係好有記性!

我係度祝大家

中秋節快樂!   

ines.yingying 媽媽

回覆 80# ines.yingying 的文章

你女好醒 我女有唱但不知佢唱?

今日收到兒歌歌詞, 原來我所指的正確版本都唔係最正確!

To:ines yingying
你女女巳經好叻記咁這麼多個字

點解病仲要個小朋友返學?????

各位,

我今朝等校車時見到一個情境就係, 個工人餵個小朋友食藥, 我心諗唔係呀! 病就唔好返啦!  反正又有工人, 又好似有個婆婆係屋企喎. 好嘞, 就算個小朋友唔係大病, 你食藥都唔好俾人見到吖! 你想嚇死人咩! 佢以為帶口罩就可以大晒咩! 唔係架!遲早唔病既小朋友, 都俾呢啲人攪到病晒. 真係無辦法.

呢D人, 好自私喎 ...

原帖由 ines.yingying 於 09-10-6 09:17 發表
各位,

我今朝等校車時見到一個情境就係, 個工人餵個小朋友食藥, 我心諗唔係呀! 病就唔好返啦!  反正又有工人, 又好似有個婆婆係屋企喎. 好嘞, 就算個小朋友唔係大病, 你食藥都唔好俾人見到吖! 你想嚇死人 ...

回覆 86# ines.yingying 的文章

哇哇! 有無攪錯!唉又有工人姐姐又有家人何必呢?我要番工,小朋友有病都不準她回校累己累人,小朋友太細有病自然辛苦何必不留在家中休息,重有小朋友十個有九個都拿個口罩來玩,邊會個個都認真和懂用.而且又不是N95型口罩,所以D家長應自律,現在只是幼稚園又不是小學不要那樣緊張.這樣又要加重老師工作,傳染其他小朋友又要停課味重死,小朋友新層代謝快休息一二日就好何必呢!

To :  ines.yingiying

嘩!好離普喎!!!
搞笑地仲要係人家面前餵小朋友食藥.....
咪帶佢番學啦!點做父母............

琳媽

各位 :

我囡囡終於被傳染, 不過好彩只係少少鼻水啫, 唔算嚴重, 即刻已經睇咗醫生.

唉! 唔講呢啲唔開心嘢嘞!

今日我係校網睇到有佢哋中秋慶祝相, 你哋快啲睇吓有無你哋小朋友, 我囡囡只係第一張相裡面出現, 仲要係側面. , 不過, 都見到佢哋好開心.

另外, 今日令我起出望外就係, 囡囡同我講英文句子, 就係 "how are you", 仲自答添 "i am fine, thank you!",
我問佢邊個教呀? 佢話葉老師教的.真係好開心, 即是老師除咗教佢哋唱 abcde phonetic 之外, 都有教佢哋好多嘢. 學校真無令我失望.

你哋呢? 你哋小朋友有無同你哋講其他呢? 因為我只係知道咁多咋!

首先祝你個女快D好番, 我都見到我女在中秋節相都係第一張, 你放心你間學校外表雖然舊但教法一流,我好喜歡她們的教法,雖然她們不像其他學校多參觀,但老師會在校內設很多形色的報景,所以我覺得這間學校的老師很有心思,重有很環保,你看看女女做勞作多用費紙. 但我很喜歡這些教法.

你個女真係好叻叻.. 保重身體, 比佢飲維他命C la

原帖由 ines.yingying 於 09-10-7 17:25 發表
各位 :

我囡囡終於被傳染, 不過好彩只係少少鼻水啫, 唔算嚴重, 即刻已經睇咗醫生.

唉! 唔講呢啲唔開心嘢嘞!

今日我係校網睇到有佢哋中秋慶祝相, 你哋快啲睇吓有無你哋小朋友, 我囡囡只係第一張相裡面出現, 仲要係 ...

我今日才知學校網登左中秋節活動相片!
(真多謝ines yingying和大家的資訊)
哈哈哈! 見到我小囡玩得好開心添!GooDDDDDDD......

ines yingying你小囡咁叻叻少少病菌難唔到佢嘅!記得飲多D水呀!

琳媽

To:ines yingying
   你個女女點呀好番D未呀!

可唔可以比學校個個網址黎睇, 我都想睇相.

To:micbaby
學校網
http://www.ihmk.edu.hk
Click活動花絮

琳媽

我囡囡好番嘞! 多謝大家關心! 大家都小心身體啦! take care!

各位檸檬組家長, 我哋已經將對話平台轉移到 facebook, 如果那位家長仲未 add 我哋就快啲過嚟啦!

E個星期小囡竟然主動取ABC同國語書要求我同佢温書.... 忽然間變到咁乖 我有D (O咀)但好開心!

琳媽

我今日去學校問點解中秋節活動相片look唔到呢?
學校(I.T部)話E兩天會upload返網上相片的!

琳媽
‹ 上一主題|下一主題