用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 最後再談TTCA
樓主: Love_dd
go

最後再談TTCA [複製鏈接]

原帖由 傻媽媽2007 於 09-9-9 14:03 發表
咁岩我有個朋友個既小朋友系呢間學校讀, 亦被留班, 成績非常好, 學校亦因為佢既學習態度, 所以要求佢留班... 朋友打比我既時候, 好嬲, 好唔開心, 因為覺得學校點可以用一個咁主觀既理由要個仔留班....

但事後回想. ...

傻媽媽 2007,
請問學習態度是甚麼呀 ? 俾 d tips呀 !

原帖由 minniebb 於 09-9-9 17:25 發表

傻媽媽 2007,
請問學習態度是甚麼呀 ? 俾 d tips呀 !

你應該係冇睇學生手冊, 入面解釋得好詳細:
p.33升級及畢業準則: no.4操行及學習態度評級不低於C-
一般同學好少會攞C-以下, 係有某的經常欠交功課,上堂態度好差既同學先有機會攞到咁低分

原帖由 samuel89 於 09-9-9 10:51 發表

請問怎麼涼薄,已傷害了離校的學生....
讀書唔成大把人在....讀唔上既原因千奇百怪,有咩值得差愧呢 ....唔明而家d人只懂永遠站在道德高地, 將愛心發揮到淋漓盡致.... 別人一說到要害,就強加說是"傷 ...

冇氣

原帖由 Love_dd 於 09-9-9 17:57 發表

冇氣

甘要點先可以打番氣

Hi minniebb,

其實可以叫你個囝囝將部份簿及folder放入locker咁個書包會輕d。我個仔由f1開始個書包已經好重因為佢會帶返d書返屋企做功課,攪到背(狼)3年內換幾個,主要因為佢唔執書包,同埋驚帶漏會扣學習態度分。

每個學生都會有同一個學習態度分,如果小朋友上課時傾計、唔聽老師話或欠交功課,學會被記三角或星星,到一定程度就會扣學習態度分1到2分,所以如果一個學生扣到要留班其實都好難,如果成日比人記三角、星星家長都要留意,每個月學校會電郵學生响學校表現報比家睇返,家長都要留意同埋提醒自己囝囡要改善。希望可以幫到你!

原帖由 minniebb 於 09-9-9 17:15 發表

mrsliu1991
你個仔讀幾年級呀 ?  我個仔讀 F1,剛開課有很多簿和 folder 派回,但他每天的書包很重呀 ? 問他是否帶多咗? 但他又怕到時無得用,你個仔讀F1時,是否書包也很重呀 ?
甚麼是學習態度問題呀 ? 請賜教 ! ...

我姪仔係到讀我唔算家長嗎? 我都有陪佢聽家長講座,希望佢今年會考夠高分,學那''極少數''會考高分嘅師兄可過檔去DBS、莊啟程或恒商等大船啦!
原帖由 hong2002 於 09-9-8 21:29 發表
"以我從兒子及其他家長口中了解, f.3以下班級從未試過有同學因學業問題被校方勸退(因小兒是f.3生, 所以只知f.3以下的事情), 而留級或試升者就有."

若沒有更準確資料,而自己又不是ttca家長,還是不要評論 ...

姪仔=自己阿哥/細佬個仔,又=親戚個仔?

姪仔個姑姐/姑媽=家長=阿媽?

原帖由 mother-cat 於 09-9-9 23:34 發表
姪仔=自己阿哥/細佬個仔,又=親戚個仔?

姪仔個姑姐/姑媽=家長=阿媽?

有個甘既姑姐/姑媽成日唱衰自己學校,呢位同學真係可憐....

原帖由 bkfriend 於 09-9-9 17:47 發表

你應該係冇睇學生手冊, 入面解釋得好詳細:
p.33升級及畢業準則: no.4操行及學習態度評級不低於C-
一般同學好少會攞C-以下, 係有某的經常欠交功課,上堂態度好差既同學先有機會攞到咁低分 ...

唔該晒 !  瘀咗添 !

原帖由 mrsliu1991 於 09-9-9 20:43 發表
Hi minniebb,

其實可以叫你個囝囝將部份簿及folder放入locker咁個書包會輕d。我個仔由f1開始個書包已經好重因為佢會帶返d書返屋企做功課,攪到背(狼)3年內換幾個,主要因為佢唔執書包,同埋驚帶漏會扣學習態度分。

每個學 ...

Hi mrsliu1991,
真真唔該晒 !  是否在內聯網便可看到 ?

原帖由 ncmami 於 09-9-9 23:48 發表

有個甘既姑姐/姑媽成日唱衰自己學校,呢位同學真係可憐....

Fully agreed.  The point is "WHY" ?

[quote]原帖由 傻媽媽2007 於 09-9-9 14:03 發表
咁岩我有個朋友個既小朋友系呢間學校讀, 亦被留班, 成績非常好, 學校亦因為佢既學習態度, 所以要求佢留班... 朋友打比我既時候, 好嬲, 好唔開心, 因為覺得學校點可以用一個咁主觀既理由要個仔留班....

但事後回想. ... [/quote

你朋友個小朋友與我友人的兒子的情況有點兒相同,都是學校給予他自行反省的機會.
但兩個小朋友也有極不似的地方:
--一個成績好
--一個成績不合格,且收過學校警告信
可幸的是,兩個都懂得'省吾身'

原帖由 minniebb 於 09-9-10 00:52 發表

Fully agreed.  The point is "WHY" ?

姑媽/姑姐是英華的真正家長,姪仔是TTCA的成績優異生.

仲唔明?

原帖由 KOKOMAN 於 09-9-9 20:48 發表
我姪仔係到讀我唔算家長嗎? 我都有陪佢聽家長講座,希望佢今年會考夠高分,學那''極少數''會考高分嘅師兄可過檔去DBS、莊啟程或恒商等大船啦!

莊啓程、恆商會收,DBS未必收。高分唔係大曬。

如學校有千般不是,讓學生有離心,是一件事。但如果是長輩在旁鼓動,咁就唔好啦,不知你同意不,忠心是一種美德。

以下家長的節錄, 幾得意 :

唔係我想合理化金字塔式教育, 只係某些家長唔肯接受現實

離開既好多時只係不滿留班安排

至於"勸退",個人覺得無可厚非

以我從兒子及其他家長口中了解, f.3以下班級從未試過有同學因學業問題被校方勸退(因小兒是f.3生, 所以只知f.3以下的事情), 而留級或試升者就有.

學校每個月send email比家長,你只要入去內聯網log in 就可以check到,一般9月紀錄要到10月10號左右使收!
原帖由 minniebb 於 09-9-10 00:49 發表

Hi mrsliu1991,
真真唔該晒 !  是否在內聯網便可看到 ?

原帖由 huayan 於 09-9-10 10:23 發表
以下家長的節錄, 幾得意 :

唔係我想合理化金字塔式教育, 只係某些家長唔肯接受現實

離開既好多時只係不滿留班安排

至於"勸退",個人覺得無可厚非

以我從兒子及其他家長口中了解, f.3以下班級從未試過有同學因學業 ...

1. 我係講緊對金字塔式教育既意見, 並唔係話ttca一定用呢一個制度, 唔該攪清楚
2. "離開既好多時只係不滿留班安排"同"未有同學因學業問題被校方勸退"毫無抵觸,請問有咩得意??

由於小女子讀得書小, 羅輯爭的,希望各位唔好介意

原帖由 samuel89 於 09-9-9 18:10 發表

甘要點先可以打番氣

Oh, 係嘥氣至真

原帖由 bkfriend 於 09-9-9 11:56 發表
子女喜歡學校生活而不喜歡校規相信很普遍, 我好難理解你的舉動, 兒子讀得開心, 仍然要搵另一間學校, 難道你要找一間中學其校規要配合你兒子才入讀??那到兒子投身社會是不是亦要找一間公司法規配合到兒子才去上班呢?

為人父母,每做一個決定,都是以孩子好處及理想為依歸,安排為孩子轉換學習環境,一定係以這點為大前提去做決定,決不會為校規或公司法規而做一些不智的事,至於你講的甚麼中學校規或公司法規配合到兒子才去上班的理論,全部是你差估的想法,如果咁易令你理解就唔會聽到你講這番精竟的說話啦。總之真心祝願你小兒開開心心,順順利利係ttca完成6年學習生活。

另外Mother-cat 兩次強調以下這番說話:

『要糾正部分家長的訊息
TTCA
不是
會有人因成績不逮而被勸退學,
成績不逮的是可以留班,不接受留班的是自動退學,不是被'勸退'

因成績不逮而被勸退學的,是部分名校.
這個'莫須有'的罪名,請勿加諸在TTCA身上.』

如果這番說話由校長親口向家長講或放上學校網頁的Useful information 內供家長閱覽,就真係為ttca歡呼拍掌叫好啊。再者,請問Mother-cat你這個訊息是否100% 準確,你點解唔向新加入的家長講清楚學校明確表明整個中學階段所有學生只可留班兩次,否則唔需要學校勸退都要自動退學呀?

一口氣看了幾十篇發表,感覺即使家長提出讚賞言論(ttca都有可取之處,校風好、設施好及老師有愛心….等等)或批評言論,總之一提ttca 四個英文字母,便會給一班護航家長狂插。Bk這個公開的發言平台,已不及以往的開放公平,一唔合某些家長心意,便叫版主Cut / Close Topic,我真替bk 遺憾,亦替大臣的智慧煩惱,因為這裡的表達空間已越來越窄了。

最後,既然這裏表達空間有限,我唔想嘥氣又唔想護航的家長再死細胞,決定唔再回應這topic

原帖由 Love_dd 於 09-9-10 16:51 發表
;P ;P

Oh, 係嘥氣至真;P ;P  

我甘認真討論...你竟然話嘥氣....
‹ 上一主題|下一主題