用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 P1A Friend, 入來傾下
樓主: babydoris
go

P1A Friend, 入來傾下 [複製鏈接]

回覆 1# brian_mum 的文章

Dear Brian Mum,

Many many thanks ! She got several worksheets with turtles drawings, I put them all in her school bag.
囡囡都係唔識分左右, 我幫她溫了一次同做了REVISION 個EXERCISE, 希望佢明天盡力而為, 第一次TEST, 掌握到時間, 唔好做漏, 就OK!

原帖由 candace 於 09-10-22 22:42 發表
Dear Brian Mum,

Many many thanks ! She got several worksheets with turtles drawings, I put them all in her school bag.
囡囡都係唔識分左右, 我幫她溫了一次同做了REVISION 個EXERCISE, 希望佢明天盡力而為, ...

Hi All Mum,
樂怡話下星期有堂交!?

Vibian

樂怡mum,

我细女係坑口海悅商場 (Kids Playhouse) 上英文。
噚晚成晚都温maths,我個女好緊張,今朝起身都叫我
拿比佢再温多陣,始终都第一次測maths!

Iris

原帖由 vibianyeung 於 09-10-22 17:21 發表

Hi Iris,
好多謝你的回覆, 好開心, 宣道是谷的嗎? 在那兒看到?

英文係會在那間報, 在將將軍澳合or其他!

VIBIAN

Hello,

好耐冇上來, 亞仔今天maths test 不知怎樣呢, 我冇嘜同他溫, 因近來很忙, 希望他o.k.. 不用滿分, 只要80以上都算啦.

另仔仔昨天說, 上次學校有個數學遊戲, 他說Ms. Ng 話他答最多及最快 (當然要答正確), 所以老師放了張他的學生相貼在小學禮堂. 他好似說2分鐘內做了20多題, 但我都不太清楚是那回事.

vibianyeung,

妳囡囡是否讀朗思(麗港城), 我仔仔是讀朗思(麗港城)

原帖由 vibianyeung 於 09-10-22 11:04 發表

HI Iris & Brian Mum,

很一般, 因最後的一題, 出SHORT 的答題, 樂怡很少操題,
失分很多, 不過我沒有見她的WORKSHEET 有這樣的出法!

IRIS,
想問你怎鋪細女的幼稚園, 現在我報了祟真, 宣道(KLN Tong) , 朗思(因姐 ...

原帖由 babydoris 於 09-10-23 16:50 發表

妳囡囡是否讀朗思(麗港城), 我仔仔是讀朗思(麗港城)

Hi babydoris,
你仔仔是UKA or UKB?囡囡是UKA .

原帖由 vibianyeung 於 09-10-23 16:59 發表

HI Iris & Brian Mum & BabyDoris,
你們是否巳去了動植物公園啦, 濕地呢?

VIBIAN

樂怡媽媽:

我還未去濕地/動植物公園。我想那份報告還有一段時間才交。你呢?去了沒有?

Brian Mum

原帖由 brian_mum 於 09-10-24 17:03 發表
樂怡媽媽:

我還未去濕地/動植物公園。我想那份報告還有一段時間才交。你呢?去了沒有?

Brian Mum

Hi Brian Mun,
昨日去了OCEAN Peak , 份報告巳開始了, 加油!

VIBIAN樂怡媽媽

我仔仔是ukb呀.

原帖由 vibianyeung 於 09-10-23 16:59 發表

未呀, 因有時間.
另你們是否都去學校14/11的濕地公園, 本打算一家四口去, 但因細仔要in.根德園 (下年九月k1), 所以只有爸爸同仔仔去.

原帖由 vibianyeung 於 09-10-24 09:51 發表

HI Iris & Brian Mum & BabyDoris,

VIBIAN

想問妳們是否都買了一本薄 (任何size 或圖案都可) 給小朋友昨中文筆記薄”? 但他們原先已有一本學校的中文筆記薄, 是否一樣作用? 或不同用途???

原帖由 babydoris 於 09-10-27 14:28 發表

未呀, 因有時間.
另你們是否都去學校14/11的濕地公園, 本打算一家四口去, 但因細仔要in.根德園 (下年九月k1), 所以只有爸爸同仔仔去.

Doris,
有否考THINKS, 除此你還幫細佬報那一間呢?
給我作參考慮! 根德園 同THINKS 教法如何?

VIBIAN樂怡媽

babydris,

我想這本跟學校的那本中文筆記簿是不一樣的。會不會用來貼筆記?因為若要小朋友抄筆記,應是中文格仔簿。

問兒子,他又說不知道。

Brian Mum

原帖由 babydoris 於 09-10-27 14:32 發表
想問妳們是否都買了一本薄 (任何size 或圖案都可) 給小朋友昨”中文筆記薄”? 但他們原先已有一本學校的中文筆記薄, 是否一樣作用? 或不同用途???

Dear mum,

今日收到maths results 滿唔滿意呀?我女最失分就是
right,left,in front of 嗰 part 。

Iris

敏晴媽媽:

成績也算可以,Brian 也是在over/behind那個部份失分最多。

知不知道今天中文課是否進行了字詞比賽?Brian說沒有,但老師是通知了今天進行。奇怪?

Brian mum   

原帖由 Iris720 於 09-10-27 19:33 發表
Dear mum,

今日收到maths results 滿唔滿意呀?我女最失分就是
right,left,in front of 嗰 part 。

Iris

Hi 樂怡 mum & Brian Mum & Doris Mum,
我暫時只去了濕地公園, 學校就報咗動植物公園, 至於海洋公園就咁啱公司11月有sponsor , 好彩咋,如果唔係唔知幾時先會去!

敏晴mum
Iris

原帖由 vibianyeung 於 09-10-24 09:51 發表

VIBIAN

原帖由 Iris720 於 09-10-28 11:12 發表
Hi 樂怡 mum & Brian Mum & Doris Mum,
我暫時只去了濕地公園, 學校就報咗動植物公園, 至於海洋公園就咁啱公司11月有sponsor , 好彩咋,如果唔係唔知幾時先會去!

敏晴mum
Iris

...

HI Iris, Brian Mum & Doris Mum,
其實只需一個地方便可以完成, 暫時只想再去埋濕地公園, 學校的車,撞正樂怡星期六活動, 有機會一起玩.
VIBIAN

brian_mum

我都有問兒子, 但他說是因有小朋友遺失了那本學校中文筆記薄, 所以要買過一本, 都唔知是不是, anyway, 私都買了一本A4size 的單行薄放在他書包內.

原帖由 brian_mum 於 09-10-27 19:11 發表
babydris,

我想這本跟學校的那本中文筆記簿是不一樣的。會不會用來貼筆記?因為若要小朋友抄筆記,應是中文格仔簿。

問兒子,他又說不知道。

Brian Mum

...

me too!

原帖由 Iris720 於 09-10-27 19:33 發表
Dear mum,

Iris
‹ 上一主題|下一主題