用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 拉小提琴分享及交流part 2
樓主: Sindy
go

拉小提琴分享及交流part 2   [複製鏈接]

原帖由 beetle 於 09-10-2 23:57 發表

那已經是幼稚園和暑假的事. 小一開學之後, 最多才練1.5小時.......

1.5小時都好勤力呀!是否不停練呀?
我老師話練40分鐘﹐囝囝練下停下﹐可能實際只得廿分鐘﹐但我都感覺佢隻手會好累。

其實已經比老師的其他學生練得少. 真係不停練, 佢都好似已經習慣, 唔會覺得累.

原帖由 PaPa 於 09-10-4 00:05 發表

1.5小時都好勤力呀!是否不停練呀?
我老師話練40分鐘﹐囝囝練下停下﹐可能實際只得廿分鐘﹐但我都感覺佢隻手會好累。

我要小朋友每次由第一首歌拉一次..就是作為熱身(練習).新歌會多拉三四次因為未熟..第一首我覺得是個基礎.所以d音一定要拉得準,之後d歌就有不同的技巧..就是他連這些都掌握不太好所以咪要佢由第一首歌練習起..技巧..我真的不感覺得佢可以做到.只是志在拉到首歌就算...

原帖由 wootaitai 於 09-10-4 00:41 發表
does your teacher have any tips to motivate them to practice so long?

beetle,
所知有限,難以確定問題之所在,而且用三四個月才斷,不是即斷,問題應不是太大如有懷疑,或許找人看看.
1) 琴頭和指板之間掛弦的那塊"Top Nut"
2) "Tailpiece"和微調音器
3) 所用的弦?...近年孩子用A,D,G三條=Pirazzi,惟E
則用Oliv。
實在有許多配件,只要換好D,對琴的幫助都很大,小至松香、琴碼,大D如腮托、肩托,許多時會令人有意想不到的驚喜!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

isak,
或許利用聖誕假期先在香港找一位老師,每星期上二次!
當孩子發覺開始可以跟別人比較或可以超越別人時,動力就會來了。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

Hello咁多位專家,

我第一次入黎這個topic, 但有些名字似層相識...

想問下大家, 有無小提琴老師介紹? 家住深井!

我啊女學左小提琴1年2個月, 一直係葵芳青X學緊, 我亦學了半年, 早兩天, 教開位Miss唔教我地啦, 因為畢業了, 找到工作, 要減少part-time, 我地頓時唔知點好....

想趁今次機會, 轉一位近di既老師, 樓下2間琴行, 小提琴老師既schedule又全部full了.....

我同啊女, 已經練左2級既考試歌仔....不過未報名...老師話年尾報, e家佢跟唔到我地啦...我同啊女都好鍾意佢...

啊女好懶, 嘩, 一日練1.5小時, 跟本係天荒夜談, 一個星期加埋就有.....

至於弦線, 我次前換左成套尼龍, 300蚊套, 嘩, 超易斷, 1個多月就斷了一條, 整下整下, 只是換番琴行di cheap野, 幾蚊條頂住咋, 當然想好少少, 有無介紹?

你地有無人陪小朋友學琴? 又有無人將考2級? 有無經驗分享? 我唔知有ni個topic, 日後會多入黎向你地取經!

原帖由 bebebe12345 於 09-10-4 09:40 發表
isak,
當孩子發覺開始可以跟別人比較或可以超越別人時,動力就會來了。

原帖由 isak 於 09-10-3 01:15 發表

囝囝跟政府辨的音樂學校學拉小提琴.尤如香港的音統處.
採用鈴木教學法.我們父母要學一個月才輪到小朋友學.
囝囝學的是鈴木組和自己學,換句話說.他一星期可以有兩堂學琴.一堂是自己學(20分 ...

朋友的囝囝4歲,剛開始學小提琴,亦是採用鈴木教學法,但是跟私人老師。鈴木教學法其中一個特點是家長亦要學埋一份,幫助平日小朋友在家練習。她的囝囝學了一期(十星期),因為姿態未得,現在都是用box violin練習,直至姿勢正確,才有機會拉琴。老師亦要求買音色好的小提琴,幸好老師有學生換琴,所以用AUS$300買了一個二手1/16的德國琴。

我覺得妳囝囝年紀尚小,只有六歲,如果姿勢不正確,要趁早糾正,因為好影響將來拉琴。妳要照顧細佬不能一起上課,或許找老師私人教授比較適合妳的囝囝,而且鈴木只是其中一種教學法之一。還有,六歲小朋友每天練30分鐘已經不錯,但要姿勢和音準正確。不然,練錯了要花幾倍氣力去更正仲慘過唔練!

你囝囝換了琴就不喜歡拉琴,有沒有機會找個好一點的琴讓他試試。如果返香港買琴,會否在當地找比較好的二手琴更化算?

hi beveve12345
我正有此意.所以都會帶埋個小提琴返黎.因為個琴買左半年.現在,不知是小朋友問題還是個小提琴問題..希望返來把問題盡快解決.

不過,都唔知有無老師肯教短期學生呢...
其實我都想有老師執下個仔d問題.
至於小提琴都希望搵人睇下...

我是門外漢所以...都很傷惱根.

原帖由 bebebe12345 於 09-10-4 09:40 發表
isak,

回覆 2# csk 的文章

hello csk

我絕對成這位老師的做法,亦都同意妳的講法.
要是小朋友的姿勢有問題未能改善,這位老師做法是很好的.先改善到姿勢.才真正學拉小提琴..

1..囝囝由五岁起學琴現在學了一年多,我就是明白姿勢一定要正確,往後要糾正是十分困難..

2..要是細仔瞓了我想會留他在門外等候一會,其實只上二十分鐘不是太大問題,他一哭都會聽到況且他瞓了基本上很少這麼快醒..只不過我要把他和嬰兒車搬上二樓就幾辛苦..上兩層樓梯.(無升降機).無法,這是唯一方法.

3.這裏沒有太大學生擁有自己的小提琴,沒有琴行只有售買音樂用品的店舖...小提琴.大部份學生都是租用學校提供的租用服務..

4..二手琴,我在這學校四年參加其它音樂課程,只是看過二次出讓二手小提琴的廣告..那部琴是適用於比較大的學生用,價錢大約是萬多元啊..

5..私人,家長只會讀報政府開辨的音樂學校課程.私人很少有,相信就是在音樂學校工作的老師了....

6..就是我明白到(工欲善其事必先利其器)的道理..所以,當我發覺學校租用的小提琴音色不太好時,己經決定從香港購買一部小提琴回來...可惜,這部琴..都不知是否有問題,小朋友拉奏起來總是走音.老師說部琴幾好.新琴是會有這情況..唉.每當練琴時,就聽到走音的音色.(尖和剌耳聲)真是很(難受)..我嘗試抺上較多的松香..但問題都好似有只是好有點.

我本身不太懂小提琴,在此,只希望有各位提供議見或指教.

最後,很多謝各位各長提供各點意見....

原帖由 Sindy 於 09-10-3 01:33 發表

有時我會拎起我個琴....拉拉下,就炸炸弟問下佢地點拉...咁我又話睇唔到,叫佢地拉多次,總之借d意就叫佢地拉咁..有時又會同佢地講不如錄低欣賞下,咁佢地當然唔熟啦....咁又有得練下...其實如果你識錄影upload,你可以 ...

hi Sindy,
你囝囝有無參加校際音樂節?
我囝囝今年小一, 已報名grade 1.

原帖由 HIN2003 於 09-10-6 16:21 發表

hi Sindy,
你囝囝有無參加校際音樂節?
我囝囝今年小一, 已報名grade 1.

我仔報鋼琴咋....................都係grade1,本來舊年都同佢報左,個衰仔話唔彈喎.......今年我話經學校架,叫佢一定要彈囉......要睇佢心情

原帖由 Sindy 於 09-10-6 18:12 發表

我仔報鋼琴咋....................都係grade1,本來舊年都同佢報左,個衰仔話唔彈喎.......今年我話經學校架,叫佢一定要彈囉......要睇佢心情 ...

oic, 兩種樂器真係好花時間.
之前係tom lee 上 jmc 完左course 都無再 join. 只係keep 小提琴. 因擔心升左小一無時間.

阿囡今年4歲,想報名學小提琴.
我見妳地好似個個都識樂器咁,
是否父母都一定要識小朋友先可以學好D.
我對音樂/樂理完全唔識,怎辦?
[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_783.gif[/img]

究竟幾多歲先適合學小提琴呢?
我見d 大琴行都要最少5 or 6歲先可以學既?
咁搵私人教家去琴行學好呢?
有無好介紹?

原帖由 AS1210 於 09-10-7 14:22 發表
究竟幾多歲先適合學小提琴呢?
我見d 大琴行都要最少5 or 6歲先可以學既?
咁搵私人教家去琴行學好呢?
有無好介紹?

我囝囝5歲學, 都係私人教.
之前check琴行都要6歲先收.

父母識當然最好, 但都唔一定嘅. 這樣小的小朋友最重要家長可以陪上堂. 始終小朋友記性, 領悟能力都有限.

原帖由 rr925 於 09-10-7 13:04 發表
阿囡今年4歲,想報名學小提琴.
我見妳地好似個個都識樂器咁,
是否父母都一定要識小朋友先可以學好D.
我對音樂/樂理完全唔識,怎辦?
‹ 上一主題|下一主題