用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 NET14/16(2011-2012入讀小一)入o黎一齊分享
樓主: marinewong
go

NET14/16(2011-2012入讀小一)入o黎一齊分享 [複製鏈接]

醒目開學勳章

你先去佢 website, 登記去佢個開放日啦!! 9月19日

原帖由 shirleyauhc 於 10-9-8 20:54 發表
thx,但我個自行原先選左中原,e家要選太去培僑,有沒媽咪可以話我知,培僑幾時交form呀,上網沒講呀..

SZESZE,

THX!我一早打左去留位啦,等緊星期日去,st michael我都去哂2日,拿左2張蓋既信,博第日真係touch wood都叫有誠意呀嗎...
原帖由 szeszes 於 10-9-13 00:54 發表
你先去佢 website, 登記去佢個開放日啦!! 9月19日
[size=medium]穎慧賢淑是伊人,怡悅自樂最歡欣

hi all

小囡本身是16網的, 跟嫲嫲住就可用14網! 希望幫阿囡搵小班+活動教學的小學!

現報左港同&優才(waiting list), 港同校舍好新好大, 優才初小在旺角都幾嘈,環境不太好,但兩校設備&老師資源十分好,要比學費一定好d!

今晚去左柴米簡介會,校舍好新好大,但感覺一般! 電腦全部仲要係舊式MON! 圖書館不大! 可能校長新接手, 不大清楚學校課程, 好多時要副校提示詳細內容!

因為星期6剛參觀過北循,相比之下,北循雖然話有成9百萬裝修,但始終校舍太耐,好多地方仍需執執! 校長話有18個必收生, 即自選就有32個位, 但係阿囡話唔like!

丹循都有興趣, 因為校舍新! 但今年只有兩班50個位,派位只有25個位, 真係博唔過!

星期6參觀筲箕灣祟真, 睇完網頁內容暫時都OK, 但知道校舍細,但行10分鐘就返到學!希望阿囡Like啦!

甘丘佐榮呢?  無宗教分, 又收得多人, 機會大好多喎?

請問筲箕灣官立好嗎 ? 中學是band 幾 ?

因為本身自行同甲一都係想跨區的, 如果我在乙一先揀佢, 會唔會冇機會呢 ?

同樣問題, 如果我乙一先揀丘佐榮, 會唔會冇機會呢 ?

謝謝

原帖由 mimi1102 於 10-9-14 08:41 發表

因為本身自行同甲一都係想跨區的, 如果我在乙一先揀佢, 會唔會冇機會呢 ?

謝謝 ...

筲箕灣官立中學 Band 1英中  但筲箕灣官立小學唔係好得woo

醒目開學勳章

原帖由 hugub 於 10-9-14 11:06 發表

筲箕灣官立中學 Band 1英中  但筲箕灣官立小學唔係好得woo

有冇人揀明德,明德ok 嗎??

oh .. 唔係好得呀 ~ 頭痛呀 !!!

原帖由 hugub 於 10-9-14 11:06 發表

去睇過明德校舍, 超靚, 環境好, 但問主任學校成績時, 佢有D為難, 只答很平均喎!
我睇過網頁的校內成績, 全部都係A班, 甘B,C,D斑會不會隱形?

原帖由 angelcheung 於 10-9-14 11:11 發表

有冇人揀明德,明德ok 嗎??

原帖由 mimi1102 於 10-9-14 08:41 發表

謝謝 ...

筲官小放乙五都有機會,此校並不是筲官中的一條龍小學,不要給他的名字所騙

乙一選丘佐榮機會頗大,在16網一向只有新/舊基灣、培僑、柴米競爭較大

你問明德老師的這個問題, 印象中上年都有人問過依個問題, 答案亦是差不多 ..

原帖由 hui_bb 於 10-9-14 12:07 發表
去睇過明德校舍, 超靚, 環境好, 但問主任學校成績時, 佢有D為難, 只答很平均喎!
我睇過網頁的校內成績, 全部都係A班, 甘B,C,D斑會不會隱形?

Thanks ar ~

原帖由 DoReMiMama 於 10-9-14 12:25 發表

筲官小放乙五都有機會,此校並不是筲官中的一條龍小學,不要給他的名字所騙

乙一選丘佐榮機會頗大,在16網一向只有新/舊基灣、培僑、柴米競爭較大 ...

大家好,
我都想搭下嘴,
小女都係2011-2012入讀小一.

明德我都有諗過楝架,
因聽聞佢地對品行都幾嚴,
而眼見都全柴灣的小學生,
明德果d真係比其他學校好,
但唯獨成績就真係令轉軚~~~~

醒目開學勳章

net 16 的 top 4 = 新/舊基灣 & 丘佐榮 & 柴米, 培僑近年冒起, 亦係我最喜愛的net 16學校, 乙一選丘佐榮機會係比新/舊基灣&柴米, 但機會率應會比放培僑低呀. 同埋以叩門計, 丘佐榮的成功機會都都比培僑低!!!

原帖由 DoReMiMama 於 10-9-14 12:25 發表

...乙一選丘佐榮機會頗大,在16網一向只有競爭新/舊基灣、培僑、柴米較大 ...

但其實我問左好多間小學, 只有明德標榜係全普通話教中文, 仲要教埋拼音輸入法, 英文係全英語教學.  點解成績都唔夠好呢?

但我很抗拒他們宗教色彩非常濃厚.

原帖由 Cmcl 於 10-9-14 12:44 發表
大家好,
我都想搭下嘴,
小女都係2011-2012入讀小一.

明德我都有諗過楝架,
因聽聞佢地對品行都幾嚴,
而眼見都全柴灣的小學生,
明德果d真係比其他學校好,
但唯獨成績就真係令轉軚~~~~ ...

你所講的point我都好like,
甚至一心諗住自選就choice明德,實食無痴牙,
但周邊d人一問我揀邊間,
我答明德佢地都係話佢課程好淺咋喎,
有一個話佢朋友個仔係派左去band 1的中學,
但完全跟唔上, 學得好辛苦.
聽完我就好擔心喇.
其實呢個係其中一個問題啦,
另一個問題係,
佢地的英文課唔係用外籍老師教,
低年級的只係每星期有一次係外籍老師講故事,
所以加加埋埋我唔再選佢.

真係好難揀,間間學校都有讚有彈,
有媽咪話明德唔係好接受有問題的學生,
但我朋友又同我講,
佢隔離屋的小朋友好曳,好難教,
要轉校,就係轉左去明德,
個家長同校長講左個女的問題,
校長一開學就跟進,
仲同佢媽咪講佢個女唔係有咩問題,
只係想吸引人注意,
仲教佢媽咪放棄份工,係屋企照顧小朋友,
最後小朋友真係有改進呀~

原帖由 hui_bb 於 10-9-14 15:19 發表
但其實我問左好多間小學, 只有明德標榜係全普通話教中文, 仲要教埋拼音輸入法, 英文係全英語教學.  點解成績都唔夠好呢?

但我很抗拒他們宗教色彩非常濃厚.

...

點解話丹循只有兩班50個位?東區小學概覽到寫有4班bor~~

有關丹循請問:
1/平均幾多樣功課?
2/活動教學嗎?
3/升中結果ok嗎?

有媽咪可以分享下嗎?? thanks

原帖由 evaken 於 10-9-14 01:44 發表
hi all

小囡本身是16網的, 跟嫲嫲住就可用14網! 希望幫阿囡搵小班+活動教學的小學!

現報左港同&優才(waiting list), 港同校舍好新好大, 優才初小在旺角都幾嘈,環境不太好,但兩校設備&老師資源十分好,要比學費一定 ...

原帖由 臻媽 於 10-9-14 13:42 發表
net 16 的 top 4 = 新/舊基灣 & 丘佐榮 & 柴米, 培僑近年冒起, 亦係我最喜愛的net 16學校, 乙一選丘佐榮機會係比新/舊基灣&柴米, 但機會率應會比放培僑低呀. 同埋以叩門計, 丘佐榮的成功機會都都比培僑低!!!

...

臻媽,你知唔知培僑升中派位如何呀?因為我對佢都有興趣,但係响派位上好似冇乜資料!

同埋,自行分配嘅位,分完比世襲之後,其餘嘅位,如果交表嘅人多過學位,學校係咪會用抽籤方法收生,咁抽籤時會唔會分網內同網外咁抽,定係撈埋一齊抽呢!

原帖由 臻媽 於 10-9-14 13:42 發表

...

一向以來丘佐榮都劣評如潮,我並不覺得佢係net 16 top 4,丘放乙二都入到既,大有人在

醒目開學勳章

原帖由 Cmcl 於 10-9-14 17:42 發表
你所講的point我都好like,
甚至一心諗住自選就choice明德,實食無痴牙,
但周邊d人一問我揀邊間,
我答明德佢地都係話佢課程好淺咋喎,
有一個話佢朋友個仔係派左去band 1的中學,
但完全跟唔上, 學得好辛苦.
聽完我就好 ...

我聽人講明德早幾年課程就真係好淺,但上年已經唔係喇,深左好多喇。
反而,d朋友問我揀邊間,我話明德,佢米就話明德多功課同程度好深。
我自己都驚,程度太程,我仔跟唔上。
‹ 上一主題|下一主題