用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) 2010-2011 P1A 家長交流區
樓主: lucy_lucy
go

2010-2011 P1A 家長交流區 [複製鏈接]

阿女話佢果組(GroupA)仲要做Pictionary ( Aa - Zz). 下星期五交。

請問有沒有家長知道;手冊上寫了"溫習評估,下週小測",應該10月25日小測;不是下週.

原帖由 MiuMiu54500 於 10-10-16 09:54 發表
請問有沒有家長知道;手冊上寫了"溫習評估,下週小測",應該10月25日小測;不是下週.

MiuMiu54500,
我囡囡手冊無寫"溫習評估,下週小測",問佢時佢才俾一張字條我睇, 上面寫
中文考:(1)填充 (2)標點 (3)閱讀理解 (4)重組句子 (5)句式 (6)全部WS |溫習評估,下週小測 | MATHS 下週三也是
再問之下, 囡囡話下星期要小測中﹠數, 數星期三測, 但中文就唔會話俾佢哋聽幾時測。(我相信小測和評估是兩件事, 小測是幫佢哋預備/溫習評估的)
唉!我哋昨天仲去了廸士尼玩!anyway, thanks for your information.

我囡囡在手冊上都有寫以下字句,但我仲以為老師只係想提醒就快評估及範圍要開始溫習,所以唔知有小測都冇溫習添...
thanks!miumiu54500 & rowena0219
原帖由 rowena0219 於 10-10-17 23:59 發表

我囡囡手冊無寫"溫習評估,下週小測",問佢時佢才俾一張字條我睇, 上面寫
中文考:(1)填充 (2)標點 (3)閱讀理解 (4)重組句子 (5)句式 (6)全部WS |溫習評估,下週小測 | MATHS 下週三也是
再問之下, 囡囡話下星期要小測中﹠數,  ...

rowena0219 and Nicole's Mami:
多謝兩位回覆,其實我地都冇溫習,尋日呵女起身話頭痛想嘔,一直喊,醫生話佢胃炎。其實都知係返學壓力;定真係病,擔心死我。

回覆 1# MiuMiu54500 的文章

今日小女話冇測到驗...請問究竟係幾時測?

Dear all,

18-10-2010家課內容:

Chinese: 1) 詞語ch.21(7個)
              2) 重組(二)
English: 1)8/11 dict. Magic P.20-21
             2) Gr. P.10-11+corr.
Maths: 1) 改學習冊P.24-25
           2) 思考(一)
Others: 明天交週訓w.s.
Remarks: 簽閱通告(31)

如有錯漏,請通知。

Nicole's mami

Maths: 1) 改學習冊P.24-25 <﹣﹣還要做P.27

阿女今日唔記得帶風景照片, 給老師寫手冊。終於都有“欠”了!

另,今日佢帶咗4枝鉛筆連筆套返學, 但放學時只得返1 枝鉛筆!所有筆套都唔見晒! 真激死!

請問什麼週訓W.S,是今日派的嗎?

即係"和諧反思"果張紙呀..

原帖由 MiuMiu54500 於 10-10-18 19:31 發表
請問什麼週訓W.S,是今日派的嗎?

唔該晒!

要溫書啦!請大家幫幫忙,對下手頭上的工作紙, 如有漏,請告知。謝謝!

中:1)中文工作紙(一)至(十八)﹣﹣共18張
      2)標點符號(一)至(三)﹣﹣ 共3張
      3)填詞成段(一)(二)﹣﹣ 共2張
      4)閱讀理解(一)﹣﹣ 共1張
      5)耹聽課業(一)﹣﹣ 共1張

英:1)Supp WS (1) - (5) & (7) ﹣﹣ 共6張 <﹣﹣有無WS (6)呢?
      2) Grammar WS (1.1) - (1.3) ﹣﹣ 共3張
      3) Comprehension (1) & (2) ﹣﹣ 共2張
      4) Guided Writing (1) & (2) ﹣﹣ 共2張
      5) Listening Task (1) & (2) ﹣﹣ 共2張
      6) Oral lesson (1) - (3) ﹣﹣ 共3張
      7) English Task Sheet (1) ﹣﹣ 共1張
      8) English Task Sheet: Structure of a fruit ﹣﹣ 共1張
      9) Reading Workshop - Task sheet 1 Super Grandad ﹣﹣ 共1張
      10) Supplementary Notes (1) ﹣﹣ 共1張
      11) Others: Fruit salad / Nut Tree/ Write about your family members  ﹣﹣ 共3張

數: 1)工作紙(一)﹠(二) ﹣﹣ 共2張
       2)速算比賽(一) ﹣﹣ 共1張

Dear all,

19-10-2010家課內容:

Chinese: 1) 造句ch.21
English: 1)22/10 Quiz Supp. W.S.(4)(10)
             2) 1/11 Listening Ass.
             3) Study vocab. list for Ass.
             4) Dict. corr. and sign.
             5) Supp. W.S.(10)
Maths: 1) 評估(二)
Others: 練sit-up(30秒)

如有錯漏,請通知。

回覆 2# rowena0219 的文章

我都冇WS 6..可能未有

原帖由 grakong 於 10-10-19 18:08 發表
我都冇WS 6..可能未有

grakong,
thanks

dear parents,
今日派咗好多張WS, 明天再update個list.
小測 ﹠評估到了, 大人和公主們都要努力呀! 完晒之後約出來玩好嗎?

22/10 Quiz Supp. W.S.(4)(10)<﹣﹣唔係好明?只測2張WS? 還是測(4)至(10)呢?

星期五就測, 我仲估下星期添! 以為可以有個星期六,日溫。

大家加油呀!

其實真係唔係好明;幾時評估、幾時小測,好似今個星期:
今日評估數學、
聽日默中文、
後日評估英文。
25號測中文,
27號測數學,
11月1號評估英文,
11月3號測英文,
11月5號測G.S

請問正確嗎?

以我的理解,小測是QUIZ, 評估是ASSESSMENT。
前者唔計分,要來幫佢哋準備評估的。所以應該係:

本週的是Quiz
今日Quiz數學
聽日默中文
後日Quiz英文
* 本週其中一日Quiz中文, 但G.S.就無提過。

下星期開始的是Assessment
25-10 Ass 中文
27-10 Ass 數學
01-11 Ass English Listening
03-11 Ass 英文
05-11 Ass G.S.

如有理解錯,請指教!

截至20﹣10﹣10,我手上的工作紙有:
中:1)中文工作紙(一)至(十八)﹣﹣共18張
      2)標點符號(一)至(三)﹣﹣ 共3張
      3)重組句子(一)及(二)﹣﹣ 共2張
      4)填詞成段(一)及(二)﹣﹣ 共2張
      5)閱讀理解(一)及(二)﹣﹣ 共2張
      6)耹聽課業(一)﹣﹣ 共1張

英:1)Supp WS (1) - (5) & (7) ﹣﹣ 共6張 <﹣﹣有無WS (6)呢?
      2) Grammar WS (1.1) - (1.4) ﹣﹣ 共4張
      3) Comprehension (1) & (2) ﹣﹣ 共2張
      4) Guided Writing (1) ﹣ (3) ﹣﹣ 共3張
      5) Listening Task (1) & (2) ﹣﹣ 共2張
      6) Oral lesson (1) - (3) ﹣﹣ 共3張
      7) English Task Sheet (1) ﹣﹣ 共1張
      8) English Task Sheet: Structure of a fruit ﹣﹣ 共1張
      9) Reading Workshop - Task sheet 1 Super Grandad ﹣﹣ 共1張
      10) Supplementary Notes (1) ﹣﹣ 共1張
      11) Others: Fruit salad / Nut Tree/ Write about your family members  ﹣﹣ 共3張

數: 1)工作紙(一)至(四) ﹣﹣ 共4張
       2)速算比賽(一) ﹣﹣ 共1張
       3)思考訓練(一) ﹣﹣ 共1張

如有錯漏, 請告知,感激!
‹ 上一主題|下一主題