用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 York- school debentures
樓主: 5941
go

York- school debentures [複製鏈接]

你地知唔知道國际幼稚園 (i.e. 國際班) & 中英文幼稚園 (i.e. 多元智能班) <即以往的主流班>有咩分別? 英文堂及PTH的時間差幾多? 上次聽SEMINER 時, 個校長好似好PUSH D 家長讀多元智能班, 點解呢?

一開始我都覺得六千幾蚊好似好多,但係佢係三年夾埋收六千,數目除返開都只係一年比二千幾,每個月都係多左百幾蚊,唔係d咩大數目,我覺得冇咩問題。

唔係個個人都捨得比咁多錢買個袋…
好肯定嘅係大部份家長會情願唔買手袋都慳個錢比小朋友用…
問題係比得舒唔舒服…
再者,唔係真係個個家長都好有錢,有d係需要計好條數至能夠比小朋友讀…唔係想計較,而係真係會辛苦!

原帖由 jokaa1314 於 10-9-24 11:47 發表
買一個手袋也差不多要花數千至數萬元也捨得,現在為何只為了區區數千元而斤斤計較呢?

一樣米養百樣人, york target 既咪就係呢類家庭囉! 或者人地想做到間學校好似貴族學校咁, 最好全間學校只有有錢人, 咁依家咪整d門檻等d平民唔好黎, 其實一向york 都出名貴架啦, 不過值唔值就見人見智o者.... 的確幾萬蚊買個手袋好平常, 好多家庭比多幾千3年都唔係咩O者, 呢間學校既house rule 係想玩呢樣, 願者上釣, 所以我話唔使罷讀架, 間間學校都有權用自己方法揀學生。如果真係負擔唔起既, 都唔係非york 不可o者.....
原帖由 sheffield 於 10-9-24 12:28 發表
問題係比得舒唔舒服…
再者,唔係真係個個家長都好有錢,有d係需要計好條數至能夠比小朋友讀…唔係想計較,而係真係會辛苦!

...

完全同意,唔係個個都會捨得拎錢出黎咁樣買數千-萬元既手袋,更何況個問題唔係幾多錢既問題,而係比得唔舒服,我都好明白$6600/3年真係唔係D咩錢,但係當你每個月慳慳埋埋都係為個小朋友,但係學校不段加重你負擔既時候,你就會明白,可能JOKAA1314你覺得冇咩大不了,但係你入到學校一年比一年多花款,今日就話債券,聽日又唔知因為乜野原因收你錢既時候,你就會覺得比得好唔抵...我小朋友開頭放棄一間PN轉黎YORK讀,諗住佢英文好,同埋佢話可以直上番K1,
而家無啦啦又話要比多6600/3年,咁樣係會打亂左人既計劃,變左我唔讀既話當初我唔駛揀間咁貴仲要係做白老鼠既,但係而家諗住讀番呢間K1就話唔比呢6600就冇得讀..咁即係同隻水魚有咩分別??

原帖由 sheffield 於 10-9-24 12:28 發表
問題係比得舒唔舒服…

...

fion_yin yin:

唉~其實呢間學校D老師真係好好,本地同外籍都係,我BB真係學左好多野,係呢個月入面,我好同意你既講法,
其實呢人成日話YORK唔好都係講個校長多
真係浪費老師既心血,佢唔搞咁多花"神"既話我諗D人對佢D感覺唔會咁差....
原帖由 fion_yinyin 於 10-9-23 14:53 發表
我bb讀緊york,其實老師們都算細心。bb話好鐘意上英文堂,日日返屋企又會唱下歌,而且仲好鐘意返學tim。

但我成日有個感覺係行政有d混亂law,而且差唔多次次都係校長搞出黎既後果﹙詳情唔多講喇,費時長篇大論﹚。但我真係好想叫 ...

直情係差啦個印象,講真我當初都有諗過讀唔讀york,因呢間野d"衰野"衰得好出名。

其實校長不如回歸下自然啦﹙收下x啦﹚,成日諗呢諗路去點收人錢,會上又講到唔湯唔水,成日搞d大頭佛出黎,不如搞好d教育好過。

另外就算佢想做到自己"似"貴族學校,但貴族學校講到尾都係講教育質素嫁啦,你教唔到小朋友,邊個會黎報呢間學校?邊個會覺得俾錢俾得值?

佢做到啦, 係"貴"族學校啊!
我對呢間學校印象真係好麻麻, 不過我相信佢教學應該都ok既, 不過既然比咁既錢, 仲要係無限地唔知幾時又屈你一筆.... 我會去讀真正既國際學校囉! 起碼人地唔會亂黎嘛!
原帖由 fion_yinyin 於 10-9-24 13:22 發表
直情係差啦個印象,講真我當初都有諗過讀唔讀york,因呢間野d"衰野"衰得好出名。

其實校長不如回歸下自然啦﹙收下x啦﹚,成日諗呢諗路去點收人錢,會上又講到唔湯唔水,成日搞d大頭佛出黎,不如搞好d教育好過。

另外就算佢想做到自己"似"貴族學校,但貴族學校講到尾都係講教育質素嫁啦,你教唔到小朋友,邊個會黎報呢間學校?邊個會覺得俾錢俾得值?

但係有樣野又真係好唔明,點解佢不停加呢樣果樣但個教育局又會批佢架????

佢不停加都仲有人讀, 呢樣至係最令人唔明....
原帖由 popcorn11202001 於 10-9-24 13:52 發表
但係有樣野又真係好唔明,點解佢不停加呢樣果樣但個教育局又會批佢架????

有好多野都唔到佢批唔批,一黎係幼稚園(唔入免費教育,即"可讀可唔讀",基本野就管下,受管的就有學卷,但私校就可管的就更少…反正你情我願,唔願可唔揀…
老實講,都係一盤生意啫,只係我地一班愛孩子的家長一雙情願應為"教育"係神聖的,要有理念和熱誠,就期望個個辦學的都是如此…
我唔係york用家,也沒想過要考york,但有朋友是york用家,佢地知係貴,但最心水的又唔收,york收左又聽聞英文好,咁咪慳慳地都比亞仔讀囉…但往往都係失預算(雖然唔係因為debentures)…

原帖由 popcorn11202001 於 10-9-24 13:52 發表

失預算我又暫時未試過,因為除左基本學費、校車同雜費外,真係睇下家長既定力嫁姐。覺得無需要咪唔好俾錢law。但我真係覺得呢間學校太多花神,又成日"無呢拉更"有d新搞作,校長係公開場合又講到一舊舊,搞到好似好混亂咁。做家長就梗係唔想間學校咁混亂,所以都係0個句:校長收聲啦你

fion yinyin:我而家覺得失預算係因為本身諗住係度讀4年,
因為想佢學好英文同考劍橋,所以就揀呢間..
但係而家無啦啦又話要債券最驚佢讀到K1或者K2先又話再唔知收D咩野,變左我咪要比好多好多錢????
諗起真係驚驚地....
其實佢做番好間學校,贏番D口碑仲好啦...我真係好想同校長講一句,做生意係細水長流架,你做得好,就自然好似ST CAT同KV咁樣,有口碑個個都想入啦...
學術做得好冇用架...唔好成日做埋D野嚇走我地啦...PLZZZZ
原帖由 fion_yinyin 於 10-9-24 15:15 發表
失預算我又暫時未試過,因為除左基本學費、校車同雜費外,真係睇下家長既定力嫁姐。覺得無需要咪唔好俾錢law。但我真係覺得呢間學校太多花神,又成日"無呢拉更"有d新搞作,校長係公開場合又講到一舊舊,搞到好似好混亂咁。做家 ...

i see...我仔仔讀緊k1,所以應該唔受咩debentures影響。其實york舊年無拉拉搞咩國際班都已經嚇走左一批家長嫁喇,佢今年又係咁。突竟佢幾時只可以汲取教訓?

明天去York interview , 佢咁早in , 如果有offer, 我諗好多家長都會落踏比留位費 , 唔知debenture係咪下年開学先比 , anyway, 就算最後唔讀 , 佢收的留位費也好和味.

雖然計落debenture 平均每月約HK$200 , 但最驚就係讀咗之後比佢陰D陰D (optional的費用除外), 轉校又麻煩 , 細路又要从新適應, 唉!  讀落去比錢的又唔伏 , 真難搞 !

不過我已諗通了, 而且My hubby 也認為有hard feeling 就唔應好讀 , 又唔代表其他 kinder一定比York差 , 即使一些地區性kinder (不在九龙塘)咪一样有學生考到拔萃 . 英華.....另外 , 家庭教育也重要 , 出面亦有其他course可train up小孩 , 唔係一定要入York造就佢哋的賺錢大計.

yes,同意

我哋也是於Jun報名, 由於係細女 (11/2008), 旡得比佢interview for nursery, 問我轉唔轉下年K1 , 如果唔轉 , HK$ 30就泡湯 , in都無in, 旡可能waiting到今年12月讀pre-nursery , 咁咪寄望下年K1 , 點知又有 debenture呢咩嘢  :(

最衰我仲報埋 York Anglo-Chinese Kinder, 而家真係蝕咗 HK$ 60....嗚嗚嗚  :(

Pertra:其實佢既程度都算深架,好似仲差唔多教小朋友寫字"拎"筆咁樣..每個月都有一個進度表比你話比你知教左d咩,等你番去同小朋友溫習咁樣...
普通話已經教左眼耳口鼻...
英文直頭進步神速,所以係令我唔想轉校既原因...
但係學charlotte講,佢成日陰d陰d咁樣...真係唔知仲讀唔讀好..
學野黎講york真係幾好既..
希望校長可以諗下鐘意york呢間學校所有家長們既感受....

原帖由 Pertra 於 10-9-24 15:53 發表
明天我都去 York interview, 6月 In 了Pre-Nursery, 收咗又無讀,因bb daddy話太多考試過於谷,不大喜歡,無法唯有give up

那天去完seminar,Mrs Fung 真是使我後悔無 take offer, 原來學校課程深是好些.......

而現在 ...
‹ 上一主題|下一主題