用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日叩門面試問題....
樓主: 2LittleMonkey
go

今日叩門面試問題.... [複製鏈接]

在找學校這一年, 做家長的壓力真大, 尤其是我地這些無運行的.....睇見你地的post, 我都覺得心"up", 咁細個要面對咁的壓力, 仲唔係一次, 將來仲有好多關要過, 在香港讀書真痛苦!!!

我派到大天...私校waiting, 但我都有其他學校預備面試. 你呢?

原帖由 森森美 於 11-6-13 10:17 發表
Hi Scmail,

咁可能係我地冇囉幅畫走咋, 咁你之前有冇backup呀?

回覆 1# scmail 的文章

Hi scmail,

我之前已經有幾間私小收左, 我只撰左KTS, 如果呢間收緊係開心啦, 不過我而家 in 完都打定輸數lu,

KTS 好...我都在這問小學讀過, 你囡囡係大囡? 我囡囡係細囡(12月份), 所以考學校一定有不著數...

原帖由 森森美 於 11-6-13 11:20 發表
Hi scmail,

我之前已經有幾間私小收左, 我只撰左KTS, 如果呢間收緊係開心啦, 不過我而家 in 完都打定輸數lu,

其實都是家長感到大壓力,只要不加諸小朋友,他們便可從容面對,當是與老師傾計而已。上年我個女interview失敗了幾次我都沒有告訴她,因為都不是她的錯,只是這個遊戲不易玩。

回覆 2# scmail 的文章

我囡囡係(Apr)都算係大囡, 平時佢講野都ok架, 不過個日可能心情唔多靚啦. 你囡囡係邊間幼稚園讀架?

係面試好睇小朋友心情, 我囡囡係九龍塘幼稚園讀, Please check PM. 希望今星期我囡囡心情靚啦...

原帖由 森森美 於 11-6-13 12:12 發表
我囡囡係(Apr)都算係大囡, 平時佢講野都ok架, 不過個日可能心情唔多靚啦. 你囡囡係邊間幼稚園讀架?

我真係要好多謝所有媽咪的安慰, 我而家一路睇都一路忍唔住流眼淚,點解人地咁好彩, 一派就中, 仲要有幾間私校直資任佢地揀, 而我就咁徬徨??? 我朋友的仔女, 叫佢地讀下書就好似仲慘過叫佢地做苦工咁, 都個個考到好學校, 一係派到第一志願, 而我? 我同老公咁心UP, 咁DOWN都係因為佢實在太鍾意讀書, 咩都學, 咩都問, 又會記住, 好似个日同佢行去一間學校度, 好曬, 佢竟然同我講, 媽咪我地有好多維他命D呀.... 我問佢點知, 佢講老師教的, 佢話我記住係心入面呀麻.... 我而家個心好似比刀割咁, 究竟想點先可以比間好學校我個仔?????

我真係衷心希望你們所有的小朋友快D搵到自己心儀學校, 因為係LEE度D媽咪都一定係好緊張自己小朋友的好父母, 大家努力, 希望有好消息就上黎報料, 分享喜悅!

回復 88# 2boysmami 的帖子

2boysmami

睇完你既留言.... 感慨到我都想喊出黎....

有d mami 借人地址抽 12網, 仲第一志願, 仲話佢d同學好多都入左...

唉.......有d mami 就努力都找不到!

希望大家到最後都有好心儀學校收啦

hi 2 boys mami,
我朋友之前in所有學校都全軍覆沒, 6月4日重派左去1間她冇選過, 冇人聽過讀過的學校.  6/4之後她都好down, 但去了不同學校交portfolio.  6/8 & 6/10她都有2間叫她in, 重立即收左她女女.  她都開心到喊立即放下心頭大石.  果2間係德雅及培道, 不如你都try d 冇咁出名的好學校啦!  Good luck.

醒目開學勳章

原帖由 2boysmami 於 11-6-13 15:45 發表
我真係要好多謝所有媽咪的安慰, 我而家一路睇都一路忍唔住流眼淚,點解人地咁好彩, 一派就中, 仲要有幾間私校直資任佢地揀, 而我就咁徬徨??? 我朋友的仔女, 叫佢地讀下書就好似仲慘過叫佢地做苦工咁, 都個個考到好學校 ...

派得好,
考到好直資,私校,但小朋友無好的學習態度,返學後未必跟得上,好多出名小一每年都有學生中途退學,
轉校,除了跟唔上,錯配,交通都是其中一個主因。你小朋友有良好學習態度,而家長又咁支持,無論讀那一間學校,都會有好成績,好易小二轉校。而且現在離九月重有幾個月,唔好咁早放棄。希望你小朋友可以早日收到心儀學校電話。

大家不要灰心, 我2個小朋友都"抽獎"失敗, 被派到沒有選的學校, 大囡好彩當年叩門成功, 細囝今年同大家都係一起努力中去叩門, 不要怪自己, 特別是小朋友, 他們已經好叻, 細細個已經可以面對不同形式的interview, 想起自己以前連 interview 是什麼都不知道 大家努力吧 !!!!

不要灰心,我都在努力中,小朋友所學到的學間已經屬於他自己,考不到小學不代表努力白費.
我覺得囝囝有我這個媽媽已是最大得著,我看到自己為仔做的profile我已很感動,每一頁也充滿愛,還有老公滴著汗去學校派.也代表對兒子的愛.
現在才是6月中,機會遠是有的,努力!

2boysmami, 睇完你D感受,我都好心'up',因為我小朋友都係讀KLT D幼稚園,但係無你個仔咁叻,講嘢唔叻,諗嘢好單純,因為我k1-k3 都無乜點理佢,直至佢考直資、私校全軍覆沒,我先至醒覺,原來其他D mami 下咗好多苦功,好多 planning,所以我都好內疚,成日唉聲嘆氣,無啦啦諗起佢考小學D嘢都會想喊!

係佢一間小學都無人收之後,我幫佢報咗幾間2線私校做backup,好彩第一間私校已經收咗佢,雖然唔係乜嘢名校,但係當了解過學校後,覺得先生好有愛心,課程也不會比官津校差,所以到今日我都覺得ok,無當初乜都考唔到時咁難受。其實如果可以諗深一層,每間學校都有 band 1學生,只要有好嘅老師同課程,而你小朋友又肯努力 keep 係 band 1學生嗰堆,我相信應該到考中學時都唔會太差!所以我覺得現在你可以試下D二線私校,我相信好多仲收緊學生!成功機會會大D,起碼有個 backup 個心會定好多!

以上只是本人嘅愚見,因為我仍在學習玩呢個遊戲!

原帖由 suewong 於 11-6-13 16:14 發表
hi 2 boys mami,
我朋友之前in所有學校都全軍覆沒, 6月4日重派左去1間她冇選過, 冇人聽過讀過的學校.  6/4之後她都好down, 但去了不同學校交portfolio.  6/8 & 6/10她都有2間叫她in, 重立即收左她女女.  她都開心到 ...

醒目開學勳章

原帖由 2boysmami 於 11-6-13 15:45 發表
我真係要好多謝所有媽咪的安慰, 我而家一路睇都一路忍唔住流眼淚,點解人地咁好彩, 一派就中, 仲要有幾間私校直資任佢地揀, 而我就咁徬徨??? 我朋友的仔女, 叫佢地讀下書就好似仲慘過叫佢地做苦工咁, 都個個考到好學校 ...

唔好咁啦, 明天會更好. 有好多人hold咗私校同津校d學位,遲少少一定要放出嚟, 屆時會有聲氣,試過有d人8月31日先收到心儀學校通知.
你仔仔咁叻,一定有好學校收的,同埋而家仲有時間去學校叩門.  

其實我都係咁呢,我仲成問自己點解會係個一成人架?!

現在寄了些portfolio出去等回音!

希望大家都找到理想小學,仔女讀得開心吧!

咁多位暫時失望嘅家長撐住呀,冇話絕路嘅。仲有時間扣,加油!

hi,各位家長,睇到你哋寫嘅內容,就令我想起上年大抽獎,我小朋友又係派到一間唔理想嘅小學。我立即扣咗間油天門,唔好彩2間油天都唔收。係等學校電話期間,日日望住電話希望會有好消息,真係攪到人都shotshot地。後來收到新油天信,寫係"備取生"知道仲有一線希望,立即再寫信比校長,好好彩係7月尾終於收到好消息,校長肯接見我哋,最後囝囝終於被取錄。而呢一年囝囝讀得好開心!
各位家長,就算第一round叩門無好消息,唔好灰心呀,真係仲有機會架。加油!

請問你系唔系第一輪OR第2輪都揀新油天?同埋叩門考咩野?明年到我個仔.想知道如果第一,二次唔揀佢有無機.
原帖由 teresa1111 於 11-6-13 20:04 發表
hi,各位家長,睇到你哋寫嘅內容,就令我想起上年大抽獎,我小朋友又係派到一間唔理想嘅小學。我立即扣咗間油天門,唔好彩2間油天都唔收。係等學校電話期間,日日望住電話希望會有好消息,真係攪到人都shotshot地。後來收到新油天 ...

哲哲寫真 哲哲私相集
‹ 上一主題|下一主題