用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有無過度活躍/專注力不足既家長傾下計,我好唔開心>< ...
樓主: BABY@CHAN
go

有無過度活躍/專注力不足既家長傾下計,我好唔開心>< [複製鏈接]

醒目開學勳章

其實大家點睇食藥, 依個係一個好難過的關口

我好想個仔唔使食藥, 但係有時自己幾努力都好, 佢地的問題都依然存在, 阿仔依幾日情緒好高漲, 好難claim down

好似剪紙一樣咁少的事, 到而家都係唔會沿住黑邊外剪, 一剪就係剪黑邊裹面, 真係嘔左10噸血

叫極都唔聽真係好沮喪, 但佢又會做左d令人好出奇的事, 星期日, 我地去參加左個生日會, 佢又同人有推撞, 不過, 有個大個d, 大約8-9歲的哥哥幫手摟波tum小朋友開心, 個哥哥都好辛苦, 招呼咁多細路, 走的時候阿仔走去同個哥哥仔bye bye, 重同佢講, 哥哥辛苦晒你幫我地摟波, 我真係冇諗過佢會識咁講, 在場主角個姑姐聽到重讚阿仔好乖, 我都有讚賞佢, 因為佢真係好窩心

但係一返到屋企, 佢一control唔到自己時......我又沮喪again.........
我 要 舉 起 救 恩 的 杯 、 稱 揚 耶 和 華 的 名 。詩 116:13兒 女 是 耶 和 華 所 賜 的 產 業 . 所 懷 的 胎 、 是 他 所 給 的 賞 賜 。詩 127:3

醒目開學勳章 王國長老

哈哈, 我地d仔都好似
想tum人時, 天上雀仔都可以tum到落黎, 但當佢衝動行事時, 你又好想打佢一身
俾唔俾個仔食藥, 我之前都參考左d意見, side effect最主要係(對某d人, 對我仔幾乎全無影響)食唔落, 訓唔好, 情緒波動大, 同埋之後會矮d(好似2cm, 我覺得唔係big issue喇), 咁衡量過, 我覺得值得食, 最緊要幫到佢, 我自己都觀察到, 佢食左藥, 會肯用腦d(試過無食藥去覆診, 醫生問佢好簡單問題例如你鐘意上咩堂, 我仔就扭扭寧寧話唔知呀, 醫生話, 好明顯無食藥, 都唔想用腦), 小動作少左(多手多腳周圍都想摸果d), 衝動行為都少左, 但又唔係呆, 我仔比較好彩, 第一次試ritalin半粒, 效果已經好理想, 我聽過有d要不停試不停轉, 食左仲衰過唔食, 都幾頭痛

回復 3# Charlotte_mom 的帖子

爸爸覺得佢習慣否認, 我都不大清楚原因, we try to talk to him in a serious way, hope it can work
我當然希望每次有事老師不是投訴, 而是從中引導,或者是我妙想天開

回復 3# BigPig阿花 的帖子

初時我同c6都唔想佢食藥, 仔仔之前都有做針灸, 有做Play Therapy, 有上一d EQ小組, 各方面都有進步, 佢食左藥之後, 又無太大影響, 但不過不失, 上興趣班能專注聽老師講, 但亦有d唔好行為出來, 我覺得係因為佢大個左, 要同佢鬥智, in my opinion, 食藥都要加用心管教
side effect方面, 佢未食藥已有睡不好, 食慾差之問題, 感覺沒有太大分別, 醫生話身形小的小朋友side effect特別大

回復 11# BABY@CHAN 的帖子

any suggestion of private Dr, thx

我見過一些文章話ADHD的兒童有些會有咬指甲的行為,我想問下係唔係?
我個仔呢幾個月經常咬指甲,但係佢以前BB時係無呢個習慣,佢無食奶咀,一歲後已唔食手指,到接近三歲才有.
通常佢無事係手就會咬,尤其看電視,或者當我同佢認真講嘢嘅時候.
但我相信,更多時在我看不見他時,他才咬.但瞓覺時佢又唔會.

醒目開學勳章 王國長老

我個仔又無wor.....會唔會係無聊(睇電視時)或者壓力(當講正經野時)
呀, 我估架咋

原帖由 wan_sosin 於 11-8-3 12:21 AM 發表
我見過一些文章話ADHD的兒童有些會有咬指甲的行為,我想問下係唔係?
我個仔呢幾個月經常咬指甲,但係佢以前BB時係無呢個習慣,佢無食奶咀,一歲後已唔食手指,到接近三歲才有.
通常佢無事係手就會咬,尤其看電視,或者當我 ...

文章好似係話,因為呢D小朋友過動,無嘢係手就唔安樂,所以擰手來咬,我唔知係唔係,所以睇下有無其他小朋友係咁.下次呀仔看電視我要試下比D嘢佢擰住,睇下佢仲會唔會咬指甲.
原帖由 Charlotte_mom 於 11-8-4 17:18 發表
我個仔又無wor.....會唔會係無聊(睇電視時)或者壓力(當講正經野時)
呀, 我估架咋

醒目開學勳章

原帖由 wan_sosin 於 11-8-4 23:18 發表
文章好似係話,因為呢D小朋友過動,無嘢係手就唔安樂,所以擰手來咬,我唔知係唔係,所以睇下有無其他小朋友係咁.下次呀仔看電視我要試下比D嘢佢擰住,睇下佢仲會唔會咬指甲.
...

我個仔有時會無那那成隻手放入口, 同埋成日都周身郁, 我相信都係感覺問題
我 要 舉 起 救 恩 的 杯 、 稱 揚 耶 和 華 的 名 。詩 116:13兒 女 是 耶 和 華 所 賜 的 產 業 . 所 懷 的 胎 、 是 他 所 給 的 賞 賜 。詩 127:3

我個仔周身郁到坐係到連腳指都要郁埋!去游水班第二堂,個教練已經話佢係屋企應該很難湊!
原帖由 BigPig阿花 於 11-8-9 09:38 發表

我個仔有時會無那那成隻手放入口, 同埋成日都周身郁, 我相信都係感覺問題

醒目開學勳章

原帖由 wan_sosin 於 11-8-9 15:46 發表
我個仔周身郁到坐係到連腳指都要郁埋!去游水班第二堂,個教練已經話佢係屋企應該很難湊!

haha, 協康個姑娘, 阿仔學校老師, 總之接觸佢多的人都同我講, 你仔係屋企好難湊
唉, 成日好聲好氣叫佢停唔聽, 係要人地惡, 惡得多又唔好, 依d先煩, 都唔知點好......

原帖由 BigPig阿花 於 11-8-10 11:16 發表

haha, 協康個姑娘, 阿仔學校老師, 總之接觸佢多的人都同我講, 你仔係屋企好難湊
唉, 成日好聲好氣叫佢停唔聽, 係要人地惡, 惡得多又唔好, 依d先煩, 都唔知點好...... ...

HaHa...
我個仔一模一樣!!

醒目開學勳章

原帖由 pipi331 於 11-8-24 00:16 發表
小朋友難湊, 都要有人湊KA.
返全日制學校人通常都人多, 加上小朋友本身游魂 => 學習進度慢…

小朋友有行為情緒問題, D表現唔討好, 老師未必真系可以由衷接受到呢D小朋友, 一對十幾亦未必兼顧到特殊需要 (普通位, ...

pipi
你冇事呀ma? take care

HaHa...
我個仔K1今日第一日正式開學,接放學時,班主任話佢同人打架,已將佢調位!
不過我問返我個仔,話係個小朋友打佢先,而我同佢一齊上適應班時,都覺得個細路幾難攪!見佢多次打佢媽媽!
所以我都信我個仔講嘅嘢!調位都好,我都覺得坐在一起會有麻煩!
只是無想過一開波就發生咁嘅事!

我個囝4歲半確診係ADHD..上堂多言又坐唔定....幼稚園老師都算唔錯...都包容佢...當然都有俾老師罰...有時同同學仔"旭"手"旭"腳...問佢點解...每次都話係個同學打佢先...個囝受唔到一啲挑釁行為...冇忍耐力...經常玩玩吓發脾氣..現正式升小一...第一日老師已經對佢有印象...話佢難集中...多嘢講....其實咁樣真係好影響佢學習...噚日同佢去見何醫生...經問診及同我個囝傾咗一陣之後....結果醫生話佢係混合型...同埋佢出現咗少少對立行為症狀...需要食藥...開咗ritalin 20mg..一日半粒....有效8小時....副作用係...頭痛..腸胃痛..冇胃口..失眠等等...但每個人唔同...今日第一日食藥...8號覆診...其實行依一步..我同老公都討論咗好耐....之前老公十萬個唔願意個囝食藥...因發覺佢越嚟越明顯同好反抗...襯同個囝感情未出現問題前...搵適合嘅治療俾佢...醫生話早發現..早醫治...對雙方都好...到8-9歲先攪..好難攪...醫生話我個囝情況並唔差...噚日見完醫生到依家..我喊咗幾次...我其實真係唔想佢食藥...但行為治療幫唔到佢...唔係咁...我可以點...個囝開學後..我食唔落...瞓唔著...瘦咗幾磅....每日都擔心佢返學返成點...就算瞓到...都發夢同佢做功課...希望幫到個囝...希望佢大少少可以控制到就唔駛再食藥....

聽完你講之後,都想發表一下。

我工人剛回鄉放假一個月,我就快完成全職媽媽的工作了。回顧這一個月,正值暑假,除2/4/6下午有暑假班外,時時刻刻都係要對住亞仔,我現在才感受到全職媽媽的辛苦,加上我平日不用做家務及煮飯,而現在一下子一起做,於是就開始大聲對待亞仔,初初佢都成日"留"計,我吾睬佢,由佢哭,仲會教訓佢,日覆日,我發覺亞仔好似聽話咗,情緒又好咗,我想佢知道我的堅持,"留"計係冇用,原來媽咪係咁惡,所以要聽話。我愈來愈feel到全職媽媽對孩子的重要性,好羨慕那些全職媽媽。

原帖由 pipi331 於 11-9-3 01:30 發表
我仔仲細, 暫時主要系專注力不足+輕度自傾, 希望佢遲D唔好出埋過動, 讀寫.....
私家幼兒導師建議我呢一/二年, 儘量找人(包括自己)夾實個仔的自理&學習, 找個儘量少干擾的環境, 一對一夾個仔坐定定做嘢; E.G. 食晚飯 ...
‹ 上一主題|下一主題