用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 瑪利諾修院(小學部) 升 P.3 啦, 埋位啦~
樓主: ballball411
go

瑪利諾修院(小學部) 升 P.3 啦, 埋位啦~ [複製鏈接]

唔好意思, 我係P1家長, 想請教你地, READING SCHEME係點樣架 ? 學校先後派左2本書比囡囡睇, 我知要做"我的閱讀紀錄", 囡囡同時都有響PUBLIC LIBRARY借書睇, 想問吓係咪都可以填落去閱讀紀錄, 或是要做"自選閱讀工作紙"?

thanks a lot ~

原帖由 Hayley04 於 11-9-28 22:30 發表
thanks a lot!

回復 1# MySweetBB 的帖子

MySweetBB

1, Reading scheme: put down all books she reads by herself even from public library

2, The books given by school should be read. As it is already listed on the record, no need to put down again.

3, 自選閱讀工作紙 not sure.

enjoy!

全部都要, 自選係你自己揀一本書做

回復 1# ballball411 的帖子

thanks a lot, Hayley04 and ballball411.

我都係 P.1 既內容.......

MySweetBB,

我路過的... 可以幫手補充 ...

READING SCHEME

學校派的書 - 有中文 & 英文
係CLB = Class Library Book/課室圖書.

睇完要填番個完成日期, 張LIST 左手邊會有"星星" 標記,有"星星"嗰幾本書就要做 工作紙, 本CLB 好似貼咗個"貼紙"俾學生識別...

我的閱讀紀錄/My Reading Record

響PUBLIC LIBRARY, School Library, Morning Reading Area 借嘅書 睇完都可以填落去(注意頁數有限制的)
CLB 就不能填在這張LIST 上啦...
張LIST填滿晒, 可以去School Library攞多張補充頁.

自選閱讀工作紙 ???

係你自己揀一本書做
我囡 P.1-P.2 都係由老師叫佢做, 佢先做... 未叫就唔做住..

原帖由 MySweetBB 於 11-10-2 00:08 發表
唔好意思, 我係P1家長, 想請教你地, READING SCHEME係點樣架 ? 學校先後派左2本書比囡囡睇, 我知要做"我的閱讀紀錄", 囡囡同時都有響PUBLIC LIBRARY借書睇, 想問吓係咪都可以填落去閱讀紀錄, 或是要做"自選閱讀工作 ...

回復 1# mmak 的帖子

Thanks mmak,

咁想問下reading aloud 要小朋友讀比家長聽, 咁有無指定圖書架?

唔該晒.

class library book 今年改左啦, 要寫埋落 reading record 度架, 因為今年個CLB 只係剔個格,無寫日期(舊年要寫日子架嘛), 所以另外要再寫, 我個囡話之前個幾本無寫都要寫番落去, 個幾本後加既就再係個號數到圈住

回復 88# 3March 的帖子

你自己揀圖書就得....

咁.. 複雜???

我囡P.3  本Reading Record 又無變??

原帖由 ballball411 於 11-10-12 19:43 發表
class library book 今年改左啦, 要寫埋落 reading record 度架, 因為今年個CLB 只係剔個格,無寫日期(舊年要寫日子架嘛), 所以另外要再寫, 我個囡話之前個幾本無寫都要寫番落去, 個幾本後加既就再係個號數到圈住 ...

YES, 你自己揀圖書就得....

原帖由 ballball411 於 11-10-12 19:44 發表
你自己揀圖書就得....

原帖由 3March 於 11-10-12 11:44 發表
Thanks mmak,

咁想問下reading aloud 要小朋友讀比家長聽, 咁有無指定圖書架?

唔該晒.

回復 4# ballball411 的帖子

請問是否老師說的?我個女又無提過喎!等我叫佢問下先得,而且都睇咗咁多本,都唔係好記得d日期了.

回復 93# clarachel 的帖子

係呀, 佢話圖書館老師講, 昨晚仲即刻加番d書名落去

回復 92# mmak 的帖子

我地今年d CLB 有星星要做 worksheet 個d, 仲麻煩, 要自己去library 拎紙架, 以前係埋本 reading record 度架哄

I confirm my daughter told me exactly the same as what is mentioned by ballball here.  CLB needs to be filled out in the reading record and worksheet need to be obtained from library. Is that because different class has different practice?

回復 1# sweetma 的帖子

Thank you sweetma & ballball!

真係唔知改咗呢兩樣事,剛剛睇番本reading record,原來需要做有星星圖書的工作紙要上圖書堂時在圖書館取的,咁即係要做先攞,但唔係成日有圖書堂的,那麼是否隨時去圖書館取也可以呢?

另外,相信每班的clb都是相同,但不是每位學生都要做相同的工作紙,所以看到有星星的圖書才取那張工作紙,可以環保d,唔駛咁浪費!

要做既時候就去圖書館拎就得啦, 唔駛等圖書館堂拎, 因為圖書館堂時反而唔可以拎.....

回復 1# ballball411 的帖子

Thanks! 今年阿囡無好似P1借咁多書,佢話早讀區d書無咁好睇(可能好睇的已借過),但好彩仲可以去下圖書館借,但每次都只借一本回來. 不過佢肯去借下書睇都夠學校最低要求便算了!

hi ! 我囡係2D班架 ,請多多指教 !
:loveliness: :loveliness:
‹ 上一主題|下一主題