用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 2011 一信班
樓主: Edvychan
go

2011 一信班 [複製鏈接]

thanks ronnie1213 & 大板牙!!

原帖由 Ronnie1213 於 11-9-24 18:42 發表
This is what my girl wrote:

5. Giant 巨人
e.g. The giant was big and strong and mean.

6. Army 軍隊
e.g. Ever (空白了)

i think that is the sentence from the book p. 13
"Everyone was looking at the  ...

hi suklaic,

welcome to join us!!

係都唔定,我個囝話一齊罰o既有5個人,唔知係咪??我都覺得miss kan做得啱,小朋友係要有d教訓,唔係唔知驚o架.

我個細囝係york讀緊,都係k1,但佢係11月尾細囝,我而家諗緊好無比佢讀多年k1,做大囝??因為而家d小學真係唔講得笑,禮賢話唔深o既都咁吃力,我細果個仲無哥哥咁定,咁受教添,所以好大機會要佢讀多年做大仔...

原帖由 suklaic 於 11-9-24 22:15 發表
依,莫非依次係我個仔同你個仔一齊扣咗?因為我個仔又係咁講,佢話佢同另一個同學係課室到跑,被MISS KAN扣咗兩個印花,我大大聲話:扣得好呀!

我識其他家長,佢哋都話今年小一係深咗好多,因為同班有另一個小朋友的家姐都係讀禮賢,佢媽媽都話之前無咁多功課同咁深,係今年先係咁,所以我話,乜咁睇得起我哋班家長呀,做C我哋囉!

原帖由 Edvychan 於 11-9-24 22:28 發表
hi suklaic,

welcome to join us!!

係都唔定,我個囝話一齊罰o既有5個人,唔知係咪??我都覺得miss kan做得啱,小朋友係要有d教訓,唔係唔知驚o架.

我個細囝係york讀緊,都係k1,但佢係11月尾細囝,我而家諗緊好無比佢讀 ...

今日中文默書派咗返嚟la,他都做得唔錯,我個囝話全班32個同學,有29個小朋友都有100分,個個小朋友都好比心機溫書,真係乖

不過係趣味默寫果part,阿囝個中文底真係唔係幾好,錯到出彩,好在唔計分,如果唔係多多分都唔夠扣!改正都改到傻!!

29個小朋友都有100分,
Welldone!

原帖由 Edvychan 於 11-9-26 19:47 發表
今日中文默書派咗返嚟la,他都做得唔錯,我個囝話全班32個同學,有29個小朋友都有100分,個個小朋友都好比心機溫書,真係乖

不過係趣味默寫果part,阿囝個中文底真係唔係幾好,錯到出彩,好在唔計分,如果唔係多多 ...

回復 85# lpchan 的帖子

dear 1F mommies, today my girl wrote WS 6,7 (改正) in 手册 for maths homework but i only found WS 7.  do u hv WS 6?

回復 1# Ronnie1213 的帖子

Yes, I got 2 worksheets.

thks Edvy. she cannot find the other one. 她要欠交了.
原帖由 Edvychan 於 11-9-27 18:02 發表
Yes, I got 2 worksheets.

English Dicitation

中文默書形式好似填充, 知唔知英文默書又會係点? 會唔會又係填充?!

回復 1# ashleyor 的帖子

我諗初期默書都唔會太難,希望都好似中文咁用d填充方弍默la,明天又數學quiz,唔知係點呢?數學都無得點溫,到時唔好掛住遊魂就得la...

我都冇特別幫佢温數學, 唔好肥佬就得喇.

我係1H班的媽媽,咁快數學測驗嗎?唔係10月先測驗嗎?是否每班都唔一樣?

回復 91# Erco 的帖子

我都係同意..這星期真的很忙..剛剛完了中默...突然又話數學小測..跟住星期五又聖默...英默都唔知點算....

不過, 巳决定1/10-2/10去玩喇..一定要比佢休息下...整個9月.小女都很乖地去學習及適應小學生活..

噢,原來係我自己睇漏,真係聽日測數學

請問今日功課,中文課業 改(五)是否已派工作紙,可能佢又唔見咗,另外作 (簽改)是什麼?我搵唔到佢本功課...

原帖由 Edvychan 於 11-9-28 16:41 發表
請問今日功課,中文課業 改(五)是否已派工作紙,可能佢又唔見咗,另外作 (簽改)是什麼?我搵唔到佢本功課...
課業5是工作紙,星期二做個2張重組句子工作紙和強化中文閱讀理解第5課改正,作簽改是一張工作紙,是要家長簽名,

1) chinese homework worksheet (5) was the one done yesterday. it was marked by teacher and was given for correction today. the 2-page worksheet were stapled together.
2) 作 (簽改) is a 1-page worksheet done in school. if u cannot find it, ask Lucas to tell Mrs Wong. it may be mixed up with the page of another classmate when distributing it. it happened to Sophia last nite (cannot find a worksheet for correction). the classmate gave it back to her today and it was not marked as missing homework in the Handbook.  
原帖由 Edvychan 於 11-9-28 16:41 發表

回復 1# Ronnie1213 的帖子

唔該哂,佢又唔見功課,今個月已經係第2次la...點解咁失魂??

回復 3# 大板牙 的帖子

唔該哂,不過我地係咪同班o架,功課可能有點出入。

原帖由 Edvychan 於 11-9-28 21:56 發表
唔該哂,不過我地係咪同班o架,功課可能有點出入。
我仔是1信班^^
‹ 上一主題|下一主題