用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啟思附幼, 11月12日面試的, 請問收到offer letter未呀? ...
樓主: 5415
go

啟思附幼, 11月12日面試的, 請問收到offer letter未呀? [複製鏈接]

回復 79# wishwong 的帖子

有搭校車, 舊年個跟車姨姨好好, 今年最初開學時有個新手o既, 後來唔知點解轉咗人.

幾多小朋友我又唔係好淸楚喎, 唔知阿女之後仲有幾多個小朋友上車. 佢上車時就有9-10個左右.

原帖由 wishwong 於 11-11-16 11:07 發表
請問點解你會話佢地唔STABLE呢? 從何得知佢地TURNOVER高呢?

係我見佢地net photo 同group photo d 相唔同樣, 有朋友說聽過此事, 前排我見佢 website 個 english teaching team 又 under construction, 所以想問下有無其他人都聽過.
但我朋友個仔係入面讀, 佢話有一個net 係做咗好耐, 中文老師都係做咗好多年...呢班老師好stable的!  :)

明白.. 唔該哂~~
原帖由 Lukbuk 於 11-11-17 12:02 發表
有搭校車, 舊年個跟車姨姨好好, 今年最初開學時有個新手o既, 後來唔知點解轉咗人.

幾多小朋友我又唔係好淸楚喎, 唔知阿女之後仲有幾多個小朋友上車. 佢上車時就有9-10個左右. ...

如果老師TURNOVER真係好高... 我會CARE架...
我睇佢地WEBSITE... D NET 老師都有6-10年EXP.. 我估唔會係O個D80後教掛...
O個日D中文老師都幾YOUNG.. 但個個都好CHEERFUL.. 希望佢地錫小朋友喇...

原帖由 iloveal 於 11-11-17 12:03 發表

係我見佢地net photo 同group photo d 相唔同樣, 有朋友說聽過此事, 前排我見佢 website 個 english teaching team 又 under construction, 所以想問下有無其他人都聽過.
但我朋友個仔係入面讀, 佢話有一個net 係 ...

其實我並不了解IB, IB candidate 同IB world有何分別呢?

啟小其實真的頗貴,我會想相同學費可以有其他選擇,不過唔知CPSKG 可否裝備孩子應付直資私小要求呢?

有冇人知道CPSKG 的品德培養可以嗎?

就好似STUDENT 同GRADUATE既分別...

原帖由 Cmee 於 11-11-17 13:53 發表
其實我並不了解IB, IB candidate 同IB world有何分別呢?

佢地貴既原因我覺得好大部份係因為佢地小一至六都行IB...
蔡繼有SEMINAR都有講..如果佢地ALL LEVEL行IB.. 學費會加好多(佢地係最後兩年先行IB).. 所以IB SCHOOL黎講.. 佢係算平... 你可以COMPARE吓另一間IB SCHOOL (VICTORIA) 你就知... 另外高錕O個間 (弘立)仲CRAZY.. OVER$15K一年..
問題就係你BUY唔BUY IB...
原帖由 Cmee 於 11-11-17 13:58 發表
啟小其實真的頗貴,我會想相同學費可以有其他選擇,不過唔知CPSKG 可否裝備孩子應付直資私小要求呢?

有冇人知道CPSKG 的品德培養可以嗎?

我十分認同CPSKG 的教育方向。但也小不免擔心他們如何實踐,以及成效如何。lukbuk你真有心,請問你的看法如何呢?

Oic, thank you wishwong

阿女暫時遇到o既老師都好錫小朋友, 好有愛心, 又好有心機. 見家長時可以講番好多佢哋日常發生o既有趣事件, 有趣對話, 我相信老師平時真係有用心去做先可以講得咁詳細.

原帖由 wishwong 於 11-11-17 12:35 發表
如果老師TURNOVER真係好高... 我會CARE架...
我睇佢地WEBSITE... D NET 老師都有6-10年EXP.. 我估唔會係O個D80後教掛...
O個日D中文老師都幾YOUNG.. 但個個都好CHEERFUL.. 希望佢地錫小朋友喇...

...

其實你問我係咪好了解IB,, 我又唔係.. 只係我唔鍾意傳統O個套就係一定..
再加上IB係國際認可文憑.. 對小朋友將來去外國升學有幫助.. 咁我先敢博一博...
原帖由 Cmee 於 11-11-17 15:08 發表
Oic, thank you wishwong

呢個問題有啲深, 對我嚟講有少少空泛, 驚荅錯嘢... 可以收窄問題範圍嗎?

原帖由 Cmee 於 11-11-17 15:07 發表
我十分認同CPSKG 的教育方向。但也小不免擔心他們如何實踐,以及成效如何。lukbuk你真有心,請問你的看法如何呢?

回復 92# wishwong 的帖子

咦, 你同我o既諗法一様喎, IB唔算好淸楚, 但肯定自己唔鍾意傳統本地課程.

哈哈,, 我地好早就睇中CPSK架嘞... 我C6係教傳統中學.. 有同事個女讀CPSK畢業誠意推介.. 我地上年已經開始留意.. 諗住2013年做大仔先讀.. 點知今年有OFFER.. 太鍾意.. 唯有俾佢試吓.. 希望佢跟到唔洗REPEAT喇.. 因為如果要REPEAT. 我唔想小朋友O係同一間REPEAT.. 驚傷佢自尊心...影響以後學習興趣..

其實自私D.. 我希望佢D同學仔唔好同佢年紀相差太多.. 咁小朋友學習上唔會跟得好辛苦.. 我想問你囡囡O個班D小朋友係大仔定細仔多...??

原帖由 Lukbuk 於 11-11-17 15:41 發表
咦, 你同我o既諗法一様喎, IB唔算好淸楚, 但肯定自己唔鍾意傳統本地課程.

回復 95# wishwong 的帖子

wishwong. 想請問你, CPSK下午班是否2班ga?

根據教育局個網,,上年下午班有37人... 上午班有97人,... 唔知幾多個一班呢?

http://www.chsc.hk/kindergarten/

lukbuk你可唔可以幫吓手解答呢?

原帖由 lamyungyu 於 11-11-17 16:36 發表
wishwong. 想請問你, CPSK下午班是否2班ga?

原帖由 Lukbuk 於 11-11-17 15:38 發表
呢個問題有啲深, 對我嚟講有少少空泛, 驚荅錯嘢... 可以收窄問題範圍嗎?

如果簡單d講, cpsk係品格教育上做得如何, 學校注重學生的德育嗎? 有無教一些基本禮貌, 尊重, 責任感, 等等在日常學校生活中有注重這些細節呢?

其實..我覺得幼稚園要學既就係呢D野...學術反而係其次或者係大D先學... 態度真係好緊要~

原帖由 iloveal 於 11-11-17 16:52 發表

如果簡單d講, cpsk係品格教育上做得如何, 學校注重學生的德育嗎? 有無教一些基本禮貌, 尊重, 責任感, 等等在日常學校生活中有注重這些細節呢?

原帖由 Lukbuk 於 11-11-17 15:41 發表

我都係呀, 最近越來越多令人可悲的新聞是小朋友被現今教育制度迫害的...

而且我唔想我們之間的親子時間大部分用在替他温習功課,默書考試上!
‹ 上一主題|下一主題