用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 deleted
樓主: lnp
go

deleted [複製鏈接]

I just want to know for those moms whom have applied over 15-30 kinders, are you all planning to apply for this amount of primary schools when it comes to P1 application period??

Two years ago, I was crazy enough to apply 9 kinders for my girl.  I just want her to get more exposures before the one we really like.  Finally, we went for 8 and we have got 5 accepted, one waiting, two rejected.  

When I was planning her for P1 interview, for some reason, I didn't apply that many.  I only applied 7 and went for 4.  So far we have got two accepted, one second in, one rejected.  My husband said why I didn't apply as many or even more than the number of schools as we did it for kinder.  My point is that she is old enough to understand what interview is and she can sense the pressure.

I really hope that all of your kids can find a good school to study.  Remember it is only the beginning.  There will be lots to do in the time coming up.

你地覺得報多幾間幼稚園/小學有咩問題?

我覺得如果係KG
細B真係要報多幾間(十幾廿間都得...)
大B可以小啲(十間八間)
好醒既大B最少都要五間

因為我發覺小朋友啲performance真係日日唔同, 你話佢平時醒唔代表interview嗰日醒; kg啲interview時間又可以撞, 小朋友又可以病

小學就唔同,我覺得十間八間已經夠晒
因為小朋友個performance定好多, 同埋冇咁易病
仲有讀到k3先in, 個小朋友都知咩係interview la...in 咁多真係好大pressure俾佢

但in kg就唔同,起碼我個B in咗咁多間都覺得好似玩咁,成日問我地係唔係去interview, 因為有得玩, 有野攞

睇佐呢個版幾日,我唔敢comment報幾多間有乜問題或者應該報幾多間先合理。

我個女09年11月,算超細女, 我之前都有睇過人地D經驗或意見-建議報6-7間應該足夠,唔係個小朋友都會幾辛苦。

我個人自己都覺得6-7間系合理,我結果報佐11間, 因為我覺得有D幼稚園可能會安排同一日interview, 我唔想小朋友一日跑幾場好辛苦。 同時我覺得香港有好多好的KG,並唔係最好的KG會適合我個女。 而我報KG既策略系
- 一間唔錯的屋村KG
- 2-3間2線KG (2線唔係話間KG唔好,而系唔係太多人爭,又唔係太小人爭)
-其他一條龍或比較多人報的KG
當然呢D KG我哋有review過巨地D教育模式課程適唔適合個女啦。  如果你報30間KG,果30間都9000幾人爭的, 可能一個offer都冇

記得interview St Catherine之後,啊女話唔想再見老師,加上來緊個禮拜6早上要 interview 3間 KG-九龍城靈糧,劍鳴同將軍澳救世軍, 最後我淨系同我個女去佐救世軍,interview完後她話同老師玩得好開心而最終亦有offer。  我哋亦都放棄佐啟思小學附幼的面試

其實小朋友系知道去interview的,因為唔係每間KG都係同你玩,D老師問問題小朋友系知考緊巨地

我知道個遊戲規則,固然主導權系KG選擇學生,但係我覺得宜家好似家長撿自己喜歡的學校多過幫小朋友撿學校,個人覺得家長應該幫小朋友選擇一間適合巨地的學校。  好多朋友話我知,他們的小朋友讀緊名牌小學,8-90分叫合格,壓力好大小朋友頂唔順最終轉校。  

我個女唔係太醒亦唔係太蠢。 主觀來講她100分,客觀來講她75分。 我個人覺得撿一間適合個女的KG,啟發到她思考,訓練到她獨立,最重要就係德育。  咁我已經心滿意足啦。

以上純粹我個人俾我自己的意見同無時無刻的提醒。

問題唔係喺報幾多間,而係家長係報學校前有冇諗過對小朋友嘅影響,自己有幾配合、理念係咪一至,講真,小朋友咁細,點樣先知道佢讀書叻唔叻?check IQ 都要大啲先check 到啦,我唔覺得幼稚園會教壞小朋友,成日話自己唔想做怪獸家長,只想小朋友條路好行啲,但又幫小朋友報晒港九區,忽略車程,"呢條路"真係唔方好行啦。

好認同細b係蝕啲,咁有冇人諗過點解細b成日收waiting or reject?咪就係太多人報、太多人有offer、太多人唔知收左offer 後點揀、太多人hold 住啲offer 等另外啲offer..........最終細b第二年再做大b再報一次,咁下一年嘅細b咪又話報多啲?唔係針對細b, 只係舉例.
無論大b或細b都有唔同嘅難處,做家長唔好助長呢個風氣,而家開始係度討論,都係想10年後出細嘅bb/新手媽媽條路可以好行啲,唔好話冇用,係討論區嘅所見所聞,我會同朋友講,希望係未來嘅日子可以見到成效。
‹ 上一主題|下一主題