用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBS面試安排差差差!
樓主: mmcoheng
go

DBS面試安排差差差!   [複製鏈接]

回覆:cmamum 的帖子

Agreed. 我相信小孩總嘗過下雨天出街吧,家長亦應為不穩的天氣作好準備。在傾盆大雨的日子,學校也會有相應的準備吧。

cmamum    發表於 12-10-12 10:15

FREE 發表於 12-10-12 08:20
簡介會我有排隊, 雖然有EK媽媽提示不用太早都有第二場飛, 不過自己都是一早爬起身去排隊, 那天好曬, 不過這 ...

妳的兒子真幸福,有一個明白事理,  處事細心、靈活的好媽媽!

可能下午的安排順暢, 我是3:45接回小朋友的時段, 3:40到學校排隊, 沿路見到陸續有家長走下山, 相信是3:30報到的那批.

估計學校要首先settle down 3:30 報到的小朋友及家長, 清空了場地, 再去接待3:45 接回小朋友的一批家長, 否則, 2批家長同時在同一個場地, 可能會更混亂.

今天和明天的家長只要準時報到及接回, 問題應不大, 新世紀廣場新設了holloween 的佈置, 如果太早到達, 可以先讓小朋友在那裡玩及放鬆心情, 較好時間再去報到.

回覆:mmcoheng 的帖子

完全認同。係唔係多人排多人堆,就名D呢?見幾間,最差安排,完全不理家長同小朋感受

sweetieboy 發表於 12-10-12 07:39
係對隔離個post個樓主感同情
其他排隊等等 ,好天曬落雨淋....... 我覺得無問題,廁所安排可以寬鬆些。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

老公想阿仔見識下其他小朋友有幾叻 (希望阿仔唔好咁懶散), 所以今朝都同阿仔出左interview! report time係08:30am, 老公08:26去到見排長龍, but 08:45已登記好, 可以俾阿仔入去.  寫住10:15am接, 但小朋友分批下來, 老公相信係先登記先in, 所以后登記就遲d落黎, 10:30am才接回阿仔.  過程都算順利! 但最主要係阿仔同爸爸講個interview幾好玩, 仲有thomas睇!
明知很難突圍而出, 但重點係阿仔享受今天的interview!

這位媽媽都是出自愛護兒子, 擔心影響表現, 是無可口非, 大家是可理解的, 校方絕對可以安排改進的空間. 對自已來說, 我又不太介意校方安排, 排隊學等待, 其實係要從小習慣, 不然小孩長大, 他怎樣呢 ?? 學習理解和諒解別人, 日後還有機會考中學, 大學, 都有機會面對同樣情況.

其實我都有感以發,不是為了爭端是非,亦不咁評論誰對誰錯,只是我個人感受,既然呢個係公開咖平台就應吸納每個不同意見咖家長,係呢個階段每個家長都有好大壓力啦!既然有家長想借呢個平台發表心中情是可以諒解的,大家都唔好扯到咁遠又見工又睇醫生啦!我之前都IN咗二個名校,一間港島超級名校,一間九龍名校,呢二間比我咖印象都非常非常好,呢二間我都係平日IN,見到佢哋咖學生上堂轉班房和放小息,但呢二間學校按排都非常好,呢二間學校都一樣係有三千人以上報考,老師有禮,校長面帶笑容,給我們家長有份尊重咖感覺,人哋學校都係有學生上緊堂,但佢哋唔會唔比家長和小朋友連用個洗手間都唔得,港島區超級名校還很體諒要番學咖小朋友早走咪食下午飯趕來而給他們任坐住冷氣房食一些簡餐。

個個來見咖小朋友都明顯著得整齊,小女孩更有著條靚裙來面試,若學校能安排本學生用二樓以上咖洗手間,考生和家長只可用一樓咖洗手間咁會唔會有人情味D呢!學校咁大都唔可以安排到家長坐得舒服D等小朋友?我唔要求有冷氣房,之前二間名校都安排冷氣房給要等個幾鐘咖家長,舒舒服服咁等小朋友出來,就係呢D關懷和同理心的確要好感恩和讚賞,個個都去酒樓洗手間,酒樓老闆都唔話你唔係食客唔借個洗手間你哋用啦!話雖學校唔係善堂但都應有憐愛之心,辦教育唔係就應這樣嗎?名校唔止一間,學習別人的好處,唔好只覺得自已是唯一,咁先有進步和保持名校呢個美譽,我作為家長梗係想多D優秀咖名校比我哋去投考啦!考唔到我又唔會覺得自己小朋友唔好,只是唔合乎學校收生要求,但心𥚃永遠都覺得呢間真係一間好好咖名校,而唔係一間不近人情咖名校,我既文筆寫得唔好,但係我個人小小感受!唔認同都好無限放大,謝謝!

lawsonmoon 發表於 12-10-12 00:52
隔離又有個post話in完唔俾去廁所。唉,有時嘗試去諗係咪只只係家長唔熟環境,正門旁就是酒樓,後門旁就是酒店 ...
希望今年鄭校長幫手用心D選人,我唔想見到DB仔PE堂担住把遮跑drive和steps;跑加多利山有亞媽跟住。嘩,諗起都毛管“楝”!香港攪攪吓,過多十年學界田徑A grade可能有親子二人三足 4x100接力,好期代!

回覆:小雞組 的帖子

依個題目係安排差,唔係講學校不設面試後去洗手間問題。事實上,第一天下午的安排已有改善,不用等太耐,大約都係五至十分鐘。至於洗手間問題,如樓主所言,的確有點不近人情。這個平台是給人發表意見,當然有人支持,亦會有人相反,目的都係給大家暢所欲言吧!不必各執一詞。

lawsonmoon 發表於 12-10-11 14:57
小拔攪的面試安排真的非常業餘,要改進。
其實好簡單,收500蚊報名費,有D家長覺得愈貴愈有面,肯定仍超過2千人報名。拿一球嘢揾公關公司攪,再增設娛記拍攝專區,影吓D星爸星媽來interview,愈grand愈好,包保每位家長會有賓至如歸既感覺。嘩,諗起都想出年報!

我小兒在去年入讀,大家的經歷我都試過,當年都好多人有怨言,但我同個仔又ok,可能我地着得舒服d 又無早到好多(有d小朋友着得好隆重,mommy着high heels daddy着西裝,咁當然會辛苦d)。其實3日in3000人,即每天要in1000人,咁每個時段都會有好多仔,學校當然想你in完即走。若小朋友唔忍得,可以試下帶個空水樽出街,用完即棄。
其實讀落dbspd不算好貴族 (我有朋友個仔入左spcc,感覺完全不同,是2間不同style的學校,睇下你的兒子是哪type)。dbspd始終是男校,學生都比較tough。d學生日日咩好多野番學,入左樂團仲要攞埋樂器,全部自已攞行上課室(even cello)。好多學生入幾個sports team orch team choral team....., 玩好多野好忙,真係少爺d都唔掂。這是少少意見,希望大家小朋友都揾到合適的學校!

A1 發表於 12-10-12 15:05
我小兒在去年入讀,大家的經歷我都試過,當年都好多人有怨言,但我同個仔又ok,可能我地着得舒服d 又無早到 ...
我覺得校長選對了你們,而你們又喜歡入讀,perfect match。我覺得有D家長真係報錯校的。他们應該報哈羅,入唔到就應該去SPCC頂住先!

回覆:DBS面試安排差差差!

原本已打算排餐飽,但今日去又ok喎~!
Reporting time 15:15, interview time: 15:45
我準時15:15到達,完全唔洗等,放底就即閃,
而家等夠鐘就返上去接佢。

回復 小雞組 的帖子

我十二分認同你!

可能係大家覺得係名校,都有合理期望,所以會有不滿吧...
我之前上來EK刨文,加上朋友上年經驗分享,係無預計會獲"厚待",但亦無預計會被"糟質"
我和小兒昨天應要0945報到,考1015
但慘被的士司機搞到遲了還被掉在加多利山腳
卻錯有錯著,排隊等了5分鐘便步行上山,小兒帶了書去都沒有空餘時間看
然後順利登記,都已1010, 期間工友姐姐不斷提醒考生登記前要上洗手間
之後被勸離開我自己卻人有三急都沒有問女洗手間
自己跑了去對面太平道StarXXXXks 解決和休息, 忘了帶傘子便跑去買都夠時間回去排隊接孩子
大家這麼說,我覺得自己接受能力很高呀
個人覺得只是在接孩子離去比較混亂
家長們都很希望快快接走孩子離去
堆在兩位男老師的"出口處",又不斷跟自己孩子揮手
很多家長都抱怨和越行越前
我越退越後等叫號碼,耐心聽就算退得後都兩輪叫號碼都聽得到
問題很多時是雙方也有責任
如果耐心等待,呀仔也不會最後才出來
我要差不多1150才接到小兒
但事後還夠時間趕回自己kinder取功課

我持的是平常心,我當日是穿high-heels的,還拿著小兒書包
我覺得安排不是完美,但可理解和接受
只可以說,如果學校推行的是學生為本概念,安排就不好了,但若學校是行校本的,一切安排合理妥當
當然家長接受/認同與否是另一回事
Music is my Life, my Love, my Everything,

回覆:viv-viv 的帖子

你的style 應該跟很多DBS 的家長夾得來,祝你好運。

醒目開學勳章

回復 davywm 的帖子

多謝你嘅資料呀!聽日到我地,一朝早,我仲要趕返工! 睇嚟都係要早d出門口,早d接仔!

回覆:BBcarrie 的帖子

放低即閃,對自己孩子有信心的表現。

本來唔想回此帖, 不過見部份言論偏激但竟有人認同, 如果是男BUT家長, 可以理解因為有機會了解學校多一點。
對於大多數落選家長, 這次就是唯一一次對學校既印像, 但請別變得麻木, 如果一個小朋友望住你要求借個冼手間, 你都可以做得出拒絕, 而你哋又覺得天公地道, 唔係掛!
又如果你係小一申請者, 請唔好突然向後退, 跟住向前指話人直升機!
我昨天部囝面試頭尾晒足半粒鐘, 送完仔返屋企趕返公司都仲感覺到自己陣汗味, 唔係崖唔崖到係有冇必要!
若然要攞苦黎辛, 駛唔駛好似武士般剖腹以示忠心, 到時「十蕉」只會回你一句:「要死落酒樓, 厠,所唔外借」。
‹ 上一主題|下一主題