用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正有form啦
樓主: bearwhat
go

培正有form啦   [複製鏈接]

While waiting, I saw a lot of parents submitting the forms. Most of them wrote neatly and a lot of them wrote a lot when answering the questions. Some even add lines afterwards. But I don't see any parents adding pages to the form.

回復 tingma1229 的帖子

其實你都唔使太在意學校這個安排,首先我對事唔對人,我覺得家長惡係因為大家都應體諒學校,佢地編時間係唔想大家迫埋一齊,或者要鬥快三更半夜喺度排,我真係覺得冇問題架!你諗吓,佢可以安排星期日俾你排,但先到先得,一排排12個鐘,d家長又會話點解學校唔分段俾人交呢,係咪?你須知今時今日排培正交表既已經唔係講緊一兩千人,係幾千人,唔通你想半夜去交表或者排到去旺角咩?

我當然明白大家在職父母既麻煩啦,但人地都容許你叫第二個去,咁仲想點喎?做人父母既就係要有所犧牲架,如果小朋友病咗,唔通你會話個仔點解而家先病呀,阿媽返緊工請唔到假呀,我諗你卜出嚟都卜唔切呀,你都可能要爺爺婆婆幫手架啦!而且唔可以話用職位高既父母就更加行唔開做藉口,咁你叫工人去囉!如果你話全職媽媽都會咁啱有事做去唔到既就更離譜啦,呢個世間唔可以個個都就你架,每個人都會唔得閒行唔開架啦,咁人地已經俾你搵人去啦!

你要指定較短日數物又係指定,咁嗰幾日一樣有人唔得閒既啫!調番轉睇,如果嗰間係超級名校,相信大家都係會一樣照排,或者會少d怨言添!其實而家既教育制度令到好多父母都疲於奔命,但鬼叫你地個個都要考私校咩,如果個個都等派位,肯派去邊就讀到邊既,根本唔會出現咁多麻煩事,你話係未?

引用:回復+glocatcat+的帖子 唔使擔心..學校係1

原帖由 kobecherry 於 12-11-07 發表
回復 glocatcat 的帖子

唔使擔心..學校係14同15呢兩日收form, 你16號可以去旅行
係就好喇,謝天謝地

siubear718

請問你twins 上年是否同一時間, 同一組入去interview?
因為我都係twins

回復 lutang 的帖子

多謝妳的回應!我絕對應同妳的講法,但見數位家長頭痛如何於指定時間交表之際,只不過想在這裡講出感受和想法啫,而不是要說到她們是惡群;請再看看她隨後提及對核出世紙一事,又話...非洲出世都得...咁惡嘅??算啦!大家都係想分享感受,而唔係去指責他人。
不打緊,各個一起尊心去填家長部份啦!學校係會評分㗎!一齊加把勁吧!

lutang  唔緊要架,大家都係發表意見,只係我見好多家長真係好惡,好唔識體諒別人,講極都唔明,一見人地安排差又話收咗都唔讀呀咁,真係覺得好騎呢!  發表於 12-11-7 15:05

我想問吥 interview 嘅情況會唔會好混亂?等候時間要幾耐? interview 形式係點?有冇有經驗媽媽指教吥?

我都係14th交表,於家長部份幾好喎!有幾行可以寫。過往寫開嘅只有一至兩行咋!唏唏!不過要想想寫咩囉,寫得一兩行就難看了!哈!

littleape0129 發表於 12-11-7 14:31
我想問吥 interview 嘅情況會唔會好混亂?等候時間要幾耐? interview 形式係點?有冇有經驗媽媽指教吥? ...

去到學校好似會依面試時間及接見課室排隊, 然後跟指示排隊上課室, 小朋友要自行入課室, 家長在外面等, 大約5-10分鐘左右IN完, 會派小禮物給小朋友, 由老師帶番出黎交比家長

回復 siukwai327 的帖子

Don't be hesitate to ask!  In order to avoid anything missed.

yytwins,

Yes. They have interview together in the same group last year.

回復 littleape0129 的帖子

我個小朋友上年in,我覺得安排算ok,都算準時!於指定時間去到,通常d人都早到,所以覺得等候既時間好長,哈哈!喺操場有指示你點排隊,時間到就會有童軍帶你上去,只可以一位家長陪上去,坐喺課室內有少少玩具俾佢地玩吓,然後有老師會叫no.,一叫會有4至5個小朋友跟住排隊去另一個課室in,家長唔可以跟埋去,家長喺出面走廊等,之後in完就由老師帶番佢地出嚟,一人一張貼紙,咁就搞掂!

咁都幾緊張, 因為都唔知小朋友in成點~~

回覆:tingma1229 的帖子

寄信同你依家收form.都係咁收咁多封信架拉! 其實校方係未可以比多幾個選擺大家呢?

回復 vinik 的帖子

所以隨緣囉,有d小朋友冇父母喺身邊會答得好d架,大家都冇壓力嘛!

剛入來見到..我覺得無人迫你報
無人迫你交
咁快咁多不滿
不如唔好報喇

點安排都有人嘈.
學校係有紀律 要教好小朋友既地方
你地 (家長)唔係佢既客人.
如果你要學校當你係客人
sorry 呢間學校一定唔岩你.

學校定左既rule係咁
百幾年老校年年都係咁安排
如果你之前無打聽到係咁
唔緊要, 而家知都未遲.

請問大家知唔知道可唔可以早啲去交form?

我係3-4pm交form,咁係咪到時會3-4pm interview? 如3:45pm先到學校交form,但排長龍,排到已經過左4pm,佢會唔會唔收form架?

Thanks.

回復 siubear718 的帖子

siubear718,

請問你上年交問卷時,係咪兩份問卷既答案都係一樣,定係兩份要寫d唔同野? 我又係要交兩份,煩惱中...

另外,請問你是在職媽媽還是全職媽媽? 你知唔知學校對兩類媽媽有冇preference?

Thanks~

引用:回復+lutang+的帖子 多謝妳的回應!我絕對

原帖由 tingma1229 於 12-11-07 發表

多謝妳的回應!我絕對應同妳的講法,但見數位家長頭痛如何於指定時間交表之際,只不過 ...
家長部分會計分嗎?要加紙填寫嗎?

引用:回復+lutang+的帖子 多謝妳的回應!我絕對

原帖由 tingma1229 於 12-11-07 發表

多謝妳的回應!我絕對應同妳的講法,但見數位家長頭痛如何於指定時間交表之際,只不過 ...
家長部分會計分嗎?要加紙填寫嗎?

‹ 上一主題|下一主題