用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家眼中何謂神級學校?英華、瑪利諾、聖瑪利、天神、恊 ...
樓主: LittleSnowWhite
go

大家眼中何謂神級學校?英華、瑪利諾、聖瑪利、天神、恊恩稱得上嗎? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+JL3+於+13-03-25+發表唔知如

原帖由 shadeslayer 於 13-03-25 發表
不錯,為孩子爭取良好的學習環境。但當家長心思金錢時間花在學習之本以外的東西,還可以稱為「為孩子爭取良 ...
你認為家長花心思、時間、金錢去讓小朋友學習,係不正確;你更加應該去信各間私小、直小,問一問各自校長吧!年代不同了,我認為家長們的行為,有些受到世俗環境影響,只要憑自己力量去培育小朋友,就無問題了,當年,我為小朋友考直資小學,付出了很多,如果,我係教書、世襲生、有宗教分,我可以幼稚園都唔讀,,你要批評,批評整個教育制度的不公平吧!千萬不要批評愛鍚自己小朋友的家長,因為,他們如何用錢、心思、時間,也不是用你的,教好自己的,給這些人看就是了!我有 3 個小朋友,我從來不喜歡同人地比較,不過,我小朋友的同學仔,有些家長十分喜歡比較;當然,我亦願意接受;生活在香港,根本各樣如是,如果,真的不想比較,返祖國深山吧!每日步行 1 小時上學,唔好揸車啦!可以嗎?

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+13-03-25+發

原帖由 JL3 於 13-03-26 發表
你認為家長花心思、時間、金錢去讓小朋友學習,係不正確;你更加應該去信各間私小、直小,問一問 ...
你的邏輯好怪,例如,有家長體罸小孩,其他人評論有害身心,家長說體罰又不是打在你身作辯。

我有此感覺,是幾板討論也在說人脈,名氣如果家長認為人脈,名氣等是學生學習之本,是愛錫的表現,是認識學校之本,我沒意見。

著重教育之本,便要到內地山區行返學?我不喜撐艇出大海,不回應了。。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+JL3+於+13-03-26+發表你認為

原帖由 shadeslayer 於 13-03-26 發表
你的邏輯好怪,例如,有家長體罸小孩,其他人評論有害身心,家長說體罰又不是打在你身作辯。

我有此感覺, ...

引用:Quote:原帖由+JL3+於+13-03-26+發表你認為

我有此感覺, ...
如果你都係人地家長,我歡迎討教;如果你未有小朋友,甚至未結婚,你搵第 2 個吹啦!唔好浪費我時間,最怕同高人討論!

Twins-Baby  嘩, 好少見你笑住嚟鬧    發表於 13-3-26 21:51

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+13-03-25+發

你認為家長花心思、時間、金錢去讓小朋友學習,係不正確;你更加應該去信各間私小、直小,問一問 ...
極同意你的說法。我BB只是pN,已留意ECA。我半年前還是尃業人仕,因冇家人照顧BB,姐姐又辭職,又是N冇人仕。現在已經開刨小一入學準備的post。機會是留給有準備的人。

原帖由 webpaupau 於 13-03-26 發表
極同意你的說法。我BB只是pN,已留意ECA。我半年前還是尃業人仕,因冇家人照顧BB,姐姐又辭職,又是N冇人仕 ...
我有能力,喜歡用我的能力培育我的下一代,是我的本事,我從不批評人如何教育小朋友,也不會接受任何批評,因為,3 個小朋友是我的,不是人家的!

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+13-03-26+發

如果你都係人地家長,我歡迎討教;如果你未有小朋友,甚至未結婚,你搵第 2 個吹啦!唔好浪費我時間,最怕 ...
我作天咪說「阿女已不用煩入咩學校」囉。

大家提出自己意見看法,不正是討論區可貴之處?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+JL3+於+13-03-26+發表如果你

同意!

引用:Quote:原帖由+JL3+於+13-03-26+發表如果你

不過,你話我邏輯古怪,我覺得你無乜誠意討論!

回覆:JL3 的帖子

笑左!吾睇前吾睇後,只反而憑人地一句野即話人冇誠意!聽落好搞笑!

引用:+笑左!吾睇前吾睇後,只反而憑人地一句野

原帖由 JadeW 於 13-03-26 發表
笑左!吾睇前吾睇後,只反而憑人地一句野即話人冇誠意!聽落好搞笑!

...

引用:+笑左!吾睇前吾睇後,只反而憑人地一句野

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆:crazymum 的帖子

引用:回復+crazymum+的帖子 我想食熱狗多啲.++

引用:回復+JL3+的帖子 而家我去咗IFC+PALACE?++

我覺得如果這些是神級學校的話, 應該問在神級學校裡最優秀的學生最渴望再可以到那些學校繼續學業, 那些學校才算是神級. 會不會呢?

醒目開學勳章 王國長老

版主溫馨提示: 討論區乃集思廣益的好地方, 應學習包容不同意見, 如果再互相評擊, 盞大家唔開心

edea  support  發表於 13-3-27 20:59
‹ 上一主題|下一主題