用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 就來崩潰!
樓主: Happylily2012
go

就來崩潰!   [複製鏈接]

加油,總會有希望!

當年亞女都派得麻麻地,叩了2間心儀,一直冇消息,最後係開學前幾日先收到心儀第一志願話收亞女,所以現家唔好太憂心,努力叩門,一定會有好消息的。

回覆:就來崩潰!

呢幾日打定電話畀私小,應該有後補位給您。

樓主不要灰心!加油!

大家千萬不要灰心!兩年前阿女派到全41網最差嘅小學,我喊到眼都腫。但我媽咪話兒孫自有兒孫福,上天會替小朋友找最適合佢嘅學校。最後,扣門入咗一間二綫嘅直資。本來還是有點旁惶,但九月開學後,阿女返到黎日日唱校歌,非常開心,不停講學校的趣事。我發覺原來上天早已替我們選好了。各位加油!

LuLuKiuKiu    發表於 13-6-11 17:36
sammilcm    發表於 13-6-5 16:28

回覆:Stinkypig 的帖子

塞翁失馬,焉知非福
塞翁得馬,焉知非禍
千萬不要失去信心!

Happylily2012 發表於 13-6-4 02:39
34網派到領島!忍咗2日,見到朋友慶祝派到第一志願,終於都喊!
老公話前日幫我編第一志願叩門信時都喊了! ...

我咪又係一樣, 叩左6間,要準備好多野, 又要番K3果度叫校長寫信, 又要COPY/PRINT 好多野, 封封COVER LETTER 都唔同.... 叩左6間,最慘係我係陀住35周既肚, 仲要周圍走......份野自己做得好用心, 學校就囂到不得了, 搵D校工呀, 紙皮箱收我本野. 仲要有D 串到死.... 唉, 點解個政府咁架, 小朋友讀邊間應該係由家長揀, 學枚再挑選, 而家抽獎真係得啖笑........

小克 發表於 13-6-4 12:52
我覺得呢個制度簡直係泯滅人性!!!
我都覺得係

引用:Quote:原帖由+Happylily2012+於+13-06-04+

原帖由 hebe2010 於 13-06-04 發表
體會到您偉大,派位從來講彩數。。。面對香港政府既無能,做港媽既只有無奈。。。加油,願叩門成功

...
我都派到十七志願,努力叩門中!大家都努力!總會有合適學校的!加油呀(都同自己講)

多謝各位意見!壓力當然唔會俾小朋友,但負面情緒則都有小小。今日去咗跨區二線學校叩門,老師話仔仔英文數學都幾好,講故仔能力就普通,仔仔最大問題是坐唔定,又好奇,今日見老師間房有鰐魚及蝴蝶標本,又坐唔定,仲問老師好多問題,不過間學校老師校工都好好,但結果點都要等通知

回復 f_f 的帖子

如果私小俾位給,都會考慮私校先,希望能如願

完全明白你的感受。人生的路並非止於小一。繼續努力!

加油!祝叩門成功。

我派到22志願仲要誇區,今日去註冊,嘩!成間學校都冇人,好似冇人讀,我上網睇佢有南亞文字架,即好多南亞人讀。

ronming  噢!真可怕,乜鬼學校?  發表於 13-6-4 21:00

回復 Happylily2012 的帖子

堅持吖好媽媽。
我五年前34網一樣派十三志願 , 最後四圍叩門 , 卒之叩到心儀和八月份也收到部份直資放出來的位o現階段多寄一些信 , 寄埋俾落選的直資o
34網可一試叩門兩間獻主會作保險線,它們精英班也幾好的 , 另外民生六月面試o
十卜 , 十卜

引用:囡囡都派到領島!+我忍唔到,+收到結果便忍不

原帖由 Cass_0114 於 13-06-04 發表
囡囡都派到領島! 我忍唔到, 收到結果便忍不住喊出嚟!這幾天都沒心情去進食, 我為了囡囡仔仔升學,讓老公上 ...
我是爸爸來,純粹回應支持你及打氣!努力不要灰心,希望在明天,大家也為自己寶貝努力,add oil!

阿大 and 阿細,爸爸媽媽永遠愛您們!

回復 peppep2012 的帖子

加油!保重身體

回復 yovin 的帖子

多謝哂,獻主會放第二都派唔到,2間都交咗表等面試

Happylily2012 發表於 13-6-4 02:39
34網派到領島!忍咗2日,見到朋友慶祝派到第一志願,終於都喊!
老公話前日幫我編第一志願叩門信時都喊了! ...

想用第一身既故事同失望的家長打打氣:

兩年前的這個時候, 我也很失望、失落,面試的結果也令我有一刻懷疑女女的能力。

自細覺得小女有語言天份, 但很早熟
, 懂事。比較慢熱, 見到些惡D或冇禮貌既人就唔多想答人。

當時沒有去考出名的幼稚園, 只在區內讀普通學校。又冇cert又冇獎, 報小一時只報了5-6間私小和直資學校,可能性格原因, 全部2nd都冇, 只有兩間waiting;15分又連區內自行都落選。當時諗一直覺得叻既女女點解冇間收, 真係好似係天堂跌落hell!

到冷靜落黎,都明白考小一既setting係唔一定揀到叻人,應該揀咗D外向既人,唯有接受大抽獎既結果, 深信小朋友如有天份, 最终可憑實力考到好既中學。

十二月一間對其學制有些顧慮的直資收了, 最終决定放棄大抽獎。六七月叩津校又in都冇得in。

大抽獎後既八月, 心儀既私校最终才說有位,所以不要太早灰心啊!

一年後既暑假,同一個人沒有出外補習,沒有獎牌;去考名津校小二插班試間間都收,到佢同我講唔鐘意尼間, 唔想去嗰間。

我既故事想話俾大家聽, 唔好俾這遊戲打擊你對孩子既信心,佢地揀既其實同大抽獎冇乜分別。唔可能在5歲做到talent identification吧!

重點係無論去到那間小學, 我哋有6年時間引導孩子好好學習,有書緣既中一都可以去到理想既學校,不要在考小一階段氣餒或失望呢。

正面啲諗,我地目標係引導小朋友努力學習, 用自己既能力去爭取插班;小二未有位, 小三再試;小三冇位,小四再試;最終小五都可能未有位,但可能就係這個目標令到小五、六成績很好,考到一間很好的中學呢!我真係相信學無前後,達者為先呢

sammilcm    發表於 13-6-5 16:30
katherinelum    發表於 13-6-5 13:27

引用:Quote:Happylily2012+發表於+13-6-4+02:39+

原帖由 iqover120 於 13-06-04 發表
想用第一身既故事同失望的家長打打氣:
兩年前的這個時候, 我也很失望、失落,面試的結果也令我有一刻懷疑 ...

‹ 上一主題|下一主題