用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請問有冇人知DBS今年DSE成績
樓主: needaplan
go

請問有冇人知DBS今年DSE成績   [複製鏈接]

回覆:October. 的帖子

spcc係有一套,IB、DSE都咁好,點教出來?

Annie123 發表於 13-7-20 13:19
唔係難,係不合理。

如果係難,考得唔好自己甘心。

我無意把DSE IB 學生比較, 只是想說明把其他考試的中文教學方法或老師放在dse 課程無助改善成績”, 如有冒犯IB學生或家長, 請見諒,

不過我覺得DSE中文雖然出得唔好, 但答題是要準確估計到出卷員心目中的答案, 這是需要長期操練, 未經操練, 無論以前會考考生, 或者高考考生, 考得好的机會都好微

Annie123 發表於 13-7-20 13:40
你話點就點,我由始至終都不是想將學生比較
我先前只是想和 anchan59 談談 dse 中文 vs ib 中文
其實做人 ...

學生考得唔好, 妳係賴份卷出得唔好, 在我看來, 呢種觀念仲差過比較.

小彬彬 發表於 13-7-20 13:44
我無意把DSE 和 IB 學生比較, 只是想說明 ”把其他考試的中文教學方法或老師放在dse 課程無助改善成績”,  ...
政府宣傳新學制時強調學生要有獨立思維,點解中文科要合格或取高分估計改卷人心中答案?如此走下去,我們中學生的水平真的會好嗎?

一曰成績都未出,都未知係咪咁差。

88-123  這是拔萃精神。  發表於 13-7-20 16:16

poonseelai 發表於 13-7-20 14:10
政府宣傳新學制時強調學生要有獨立思維,點解中文科要合格或取高分估計改卷人心中答案?如此走下去,我們中 ...
如果出卷員心中的答案肯定对的, 問題不大, 但好多人都質疑, 包括閱讀理解被引用文章的原作者

受到警告
Annie123 發表於 13-7-20 14:23
我仔女唔駛讀 dse,唔關我事,我點解要賴?
個個 message,都只係要講到自己全對,人地錯,人地差
在我看 ... 其實,I don't  care what you are.
哈哈, 今日都算見識到: 有D人, 平時鼓吹閲讀幾多書, 原來草包一個, 不堪一擊,
只懂得情緒化的回應.

引用:Quote:needaplan+發表於+13-7-20+11:57+但

原帖由 poonseelai 於 13-07-20 發表
Perhaps this is one of the reasons why IB programmes charge higher school fees.  Government subsidi ...
Not necessary, be realistic the teaching staff for 3 years. Pre IB, and year one & two. Take all staff to compare with single year student number is inappropriate.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

睇嚟保持心平氣和,一啲都唔易

今時今日,要心平氣和,一啲都唔易

MacMa    發表於 13-7-20 22:30
vincher    發表於 13-7-20 18:43

回復 KKKK 的帖子

因為Spcc沒有放太多資源在其他課外活動上Dgs宗旨係要女all round,所以只搞dse,
DBS校長辦IB同Dse時,又keep住咁多課外動,佢有冇考慮自己嘅能力?
今年HKU BBA收IB35分,IB滿分45,相對DSE學生嘅要求愈來愈高,因為大學收一個IB生,就DSE少一個位,幾多non-jupas由大學決定,所以愈多直資辦IB,DSE競爭愈大

回覆:途人 的帖子

HKU喎,BBA收35分咁低,真係估佢唔到。

印象中讀IB的學生要有主動的探索及分析能力,然後能清楚表達自己的論點 ---> Honestly, IB subjects are still about marking criteria and grade boundaries etc., nothing too different from DSE but just that the whole process is less complicated ... *most* subjects are still heavily exam-based...don't let this kind of saying fool you

簽名被屏蔽

其實很多地區名校的成績都超好,何必要交學費買個校名呢!
‹ 上一主題|下一主題