用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 中天英
go

明天會更好 [複製鏈接]

回復 中天英 的帖子

黃同學跳到G10就無咁易喇, 今年G10裹有個同學仔超勁, 係科科勁, 唔係單一兩科勁!

rogerlam123 發表於 13-9-18 10:54
回復 中天英 的帖子

黃同學跳到G10就無咁易喇, 今年G10裹有個同學仔超勁, 係科科勁, 唔係單一兩科勁!
有d挑戰未嚐唔係一件好事。

啱啱先見倒呢位陳同學,代表香港出戰亞洲物理奧林匹克:-

14th (2013) Asian Physics Olympiad - Indonesia

http://ge.hkage.org.hk/files/new ... _2013_Eng_final.pdf

Team member(out of eight)
Honourable Mention

想問下優中係咪都係英文教快一年, 數學教快半年?

中英天兄, 幾時在中學交流果開個優中TOPIC?

NeoMom 發表於 13-9-24 13:48
想問下優中係咪都係英文教快一年, 數學教快半年?

中英天兄, 幾時在中學交流果開個優中TOPIC?

G6下學期,已經教左G7數學3個chapter;英文都差唔多,G6學埋G7兩、三個chapter咁。

中學tropic就唔開住喇,暫時響呢度講下優中都OK嘅。

因為優中英文唔用本地課本,比起一般中學教快幾多,好難估計;不過好似話G4第一本Day Book, 有d學校係中一嘅書,而優中G7已經用到第四本。

另外優中響G8就去考IGCSE嘅ESL, 成績都唔錯,一般中學係中四/五先考嘅。

中天英 發表於 13-9-13 11:01
啱啱詳細睇過每間得獎學校成績,估計優才唔係排第五就係第六,同培正差唔多。 ...

意猶在耳,明天真係會更好 。

上年同一個比賽,優才係全港排五、六左右(已經非常好),今年就新鮮熱辣辣出籠:--

全港排第一喇。

2013國際初中科學奧林匹克--香港選拔

http://ge.hkage.org.hk/file/comp ... esult_TC_Merged.pdf

團體第一(雙冠軍)
兩個一等奬
三個二等獎
-------------------------------------------------------

2012 International Juinor Science Olympiad - Hong Kong Screening

http://hkage.org.hk/en/events/st ... ompetitonResult.pdf

Two first class honor
Two second class honor
One third class honor

中天英 發表於 13-9-15 13:44
優中嘅運動成績就一向唔係幾好,除左手球/巧固球,以及個別幾個學生響劍擊/體操有優秀表現外,其他仍處於 ...
優中陸運會響上個月舉行,參賽嘅運動員比上年多好多,當曰仲破左十八項大會紀錄,主要集中響初中。

中天英 發表於 13-9-15 23:23
優中以前係好少校隊嘅,不過我相信從今年開始,會逐步增加
啱啱數過,今年優中有成廿六、七隊各項運動校隊喇;真係發展得好快,好多機會比d運動健將一展身手。

Flyers同埋KET最新成績出左:

1)Flyers成績已見頂( >12 盾= 99%),會再提前一年,改由G4去考。

2)KET嘅Merit%就升左10個點, 去到78% 。

G5  Flyers

Pass(> 10 盾) Merit( > 12 盾)

06             87                    64
07             97                    82
08             96                    87
09             98                    90
10            100                   87
11              97                   87
12            100                   95
13            100                   99

G6  KET

Pass%    > Merit%

08         96              40
09       100              48
10       100              58
11         99              63         
12         99              66
13         96              78

真是好叻!
最欣賞是年年進步。

上星期去了「薪火相傳」,令我對優中了解多左。
最喜歡GT老師們真是好有熱誠!
咁橋前日同一個朋友傾計,她兒子讀傳統名校,她說老師很沒愛心,古老方法教書,只要求高分。90分以下就打電話比家長,令她的小朋友很討厭上學。
令我真是覺得很幸運GT的老師很有愛心。

回覆 中天英 的帖子

想問下13 G6係咪指13-14年度G6? 我小女是13-14G6, 但佢好似未考KET

NeoMom 發表於 13-12-16 12:11
回覆 中天英 的帖子

想問下13 G6係咪指13-14年度G6? 我小女是13-14G6, 但佢好似未考KET ...

13 G6 係指2012-13嘅G6.  

今年嘅G6要出年(2014)五、六月先至考KET.

NeoMom  Thanks a lot!  發表於 13-12-18 18:32

回覆:明天會更好

因為G5去考Flyers, 成績太好,已經開始改派G4去考,成績亦非常好。

G5   Flyers

06             87                    64
07             97                    82
08             96                    87
09             98                    90
10            100                   87
11              97                   87
12            100                   95
13            100                   99

G4   Flyers

13             98                    86

回覆 中天英 的帖子

07 G5英文成績有大躍進, 呢屆是不是即是出年考DSE果屆?

NeoMom 發表於 13-12-24 12:22
回覆 中天英 的帖子

07 G5英文成績有大躍進, 呢屆是不是即是出年考DSE果屆? ...
冇錯。

其實Flyers嘅Merit%一去到80幾90%,,已經有ceiling effect, 顯示唔倒真正進步;反而睇KET會比較好,由08至13五年間,Merit%升左成倍,反映未來幾年嘅DSE英文成績,會有可觀升幅。

引用:其實Flyers嘅Merit%一去到80幾90%,,已經有

原帖由 中天英 於 13-12-24 發表
其實Flyers嘅Merit%一去到80幾90%,,已經有ceiling effect, 顯示唔倒真正進步;反而睇KET會比較好,由08至1 ...

KET and YLE Flyers are similar and overlapping. If the students are doing well at Flyers, next step to try should be PET.

Below please see a related extract from Cambridge YLE Flyers - Information for candidates.

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

中天英 發表於 13-12-11 17:36
啱啱數過,今年優中有成廿六、七隊各項運動校隊喇;真係發展得好快,好多機會比d運動健將一展身手。 ...
原來而家優中有唔少運動健將,淨係响各項運動,入選香港隊,出戰國際賽嘅,已經有十幾個;其中响劍撃、體操,更係全港冠軍级人馬;隊際運動方面,手球發展唔錯,已經打上甲組。

‹ 上一主題|下一主題