用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港同third in
樓主: musicien
go

港同third in   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+tkwc9+於+13-10-27+發表恭喜

原帖由 Charlotte_mom 於 13-10-27 發表
其實除左老師&學校資源,家長都係一個好重要既asset ,大家share同一set理念至事半功倍。我自己在FB/whatsa ...
家長同心協力配合學校,呢份熱誠真係好難得!

回覆:snowwhitemama 的帖子

但在職媽媽/爸爸那抽到咁多時間參予呢!

醒目開學勳章 王國長老

引用:但在職媽媽/爸爸那抽到咁多時間參予呢! +

原帖由 lily233242 於 13-10-27 發表
我都係在職家長,在職家長有心的話,可以偶然請假幫一日半日,運動會、文化日等,自己參與下都開心。之前份工午飯時間長,我會特登抽空由灣仔飛車去柴灣睇人地個仔食飯。係好趕,但見到d小朋友你又會好開心。同埋亦同好多家長建立到好親切既關係。學校好多野,就憑幾十個教職員係吾成事的。就係因為家長見到學校職員有heart,至會同樣訓身去投入,就算自己仔女無份一樣笑住去做。我自己有時做義工忙到出晒煙,我d仔女知道一個活動原來要咁多人力物力,就學懂感激、自己照顧自己什至主動幫手,呢d係好重要得著呀

引用:Quote:原帖由+lily233242+於+13-10-27+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 13-10-27 發表
我都係在職家長,在職家長有心的話,可以偶然請假幫一日半日,運動會、文化日等,自己參與下都開心。之前份 ...
D家長都係自由參加幫手辦活動?學校會吾會推動家長盡力參與?若本身係全職媽咪有細佬妹要湊,有無媽咪帶埋細佬妹去參與?

evaken  學校唔會迫家長去做義工的,只係我女問我:xxx媽咪都有返學校幫手,點解你唔去? 而家阿囡P3,佢地班去做問卷,要家長義工,我返工唔去佢都唔太happy   發表於 13-10-28 09:48

引用:但在職媽媽/爸爸那抽到咁多時間參予呢!+

我係在職媽媽,學校有很多活動讓家長參加。例如有英文堂講Green Eggs and Ham, 老師會請6至7位家長返學校分組同小朋友煮Green eggs。常識堂講為我們服務的人,就請幾位在職家長回自己班被一組小朋友訪問。亦有些學校攤位活動就要大量家長。以上活動學校都會大約一個月前招募家長義工,在職家長都可參加。

我響Quarry Bay返工,lunch time一個鐘。每星期抽一日回校做恆常午膳義工,犧牲個半鐘求其食個包,放工補番半個鐘,睇住小一小朋友食飯。佢地響課室嘅一點一滴,令我會心微笑。

做家長義工令父母知道小朋友響學校學緊乜,老師又點對小朋友。子女見到父母來做返學校,當然開心。只要時間就到,在職父母做義工都唔難。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+13-10-27+

原帖由 snowwhitemama 於 13-10-27 發表
D家長都係自由參加幫手辦活動?學校會吾會推動家長盡力參與?若本身係全職媽咪有細佬妹要湊,有無媽咪帶埋 ...
每兩年選一次家長教師會委員,家長可自由參加,除左full time mom/dad亦有在職家長,各司其職。而PTA有各種職能小組,有份做午飯媽媽的可考慮幫埋做午飯監察,有份搭校車可幫手睇校車,parent support都有分日夜,夜間攪既活動就會係放左工/星期六,就返上班家長需要。每班有班父班母係負責班聯絡同活動,上班家長一樣有份。再吾係,好似我講,ad hoc都好多機會,學校攪大型活動需要活動導師,車長膳長(幫手秩序)、攝影。而PTA都有搵家長幫手,整網頁啦、籌備newsletter啦、攪活動啦。其實大家都明吾係個個家長都可以咁幸福可以全職照顧小朋友,所以咪又係各司其職lor! 總有一瓣岩既

回覆:港同third in

睇到哩班港同熱心家長嘅分享,叫我哋哩d落空者口水整濕曬口水肩!

回覆:Charlotte_mom 的帖子

Charlotte_mom一定很受校長、老師和同學愛載了!如我女兒有幸入讀港同,請妳多加照顧

我都收到信,有幸入3rd in

信上寫會與家長與小朋友有約5分鐘會面,請問有冇家長可分享上年大概會傾d咩?會唔會再要考小朋友?

醒目開學勳章 王國長老

引用:睇到哩班港同熱心家長嘅分享,叫我哋哩d落

原帖由 HappiMom 於 13-10-27 發表
睇到哩班港同熱心家長嘅分享,叫我哋哩d落空者口水整濕曬口水肩!
我多咀姐除左港同,香港仲有好多有辦學既學校(尢其我仔有dd特殊教育需要我更加睇重愛心同家校合作,平時受老師照顧太多了),衷心祝願你小朋友都搵到一間適合佢既好學校

醒目開學勳章 王國長老

引用:Charlotte_mom一定很受校長、老師和同學愛

Charlotte_mom一定很受校長、老師和同學愛載了!如我女兒有幸入讀港同,請妳多加照顧

...
互相關照就真

醒目開學勳章 王國長老

引用:我都收到信,有幸入3rd+in 信上寫會與家

原帖由 慢過蝸牛 於 13-10-27 發表
我都收到信,有幸入3rd in
無喇,傾下計互相了解姐。真係想充分準備d,上學校網頁睇下d資料,校務報告,三年計劃,到時滿腦子idea就無有怕 (我意思吾係校長會問,多兩手準備姐)

引用:Quote:原帖由+HappiMom+於+13-10-27+發表睇

我多咀姐除左港同,香港仲有好多有辦學既學校(尢其我仔有dd特殊教育需要我更加睇重愛心同家校合作 ...

謝謝你既資料

引用:Quote:原帖由+lily233242+於+13-10-27+發表

互相關照就真
我都希望有機會入讀!期望明天有好消息

引用:Quote:原帖由+慢過蝸牛+於+13-10-27+發表我

無喇,傾下計互相了解姐。真係想充分準備d,上學校網頁睇下d資料,校務報告,三年計劃,到時滿腦子idea就無 ...
多謝提點,咁要再考小朋友嗎?

evaken  要  發表於 13-10-28 09:51

醒目開學勳章 王國長老

snowwhitemama 發表於 13-10-27 21:45
謝謝你既資料,甘學校會吾會有特別支援特殊需要的小朋友?好似支援言語治療/心理學家之類果D?

...

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2688898
睇完你應該會放心

引用:回復+evaken+的帖子 你知道有人收到reject

原帖由 kiki1016 於 13-10-26 發表
回復 evaken 的帖子

你知道有人收到reject嗎?
到目前為止未聽到有人收到reject letter, 但都有sibling收唔到3rd in信

引用:請問收到信的媽咪,你小朋友2nd+那天是去等

原帖由 mouseSiu 於 13-10-27 發表
請問收到信的媽咪,你小朋友2nd 那天是去等候室裡面那間房in or 要上一層樓in 呀?

...
地下校長室

我昨天也收到third in
希望你們也有好消息

引用:睇到哩班港同熱心家長嘅分享,叫我哋哩d落

原帖由 HappiMom 於 13-10-27 發表
心情同你一樣,好鐘意港同,睇到現任家長的分享,更加羡慕,雖然心中有數,但仍期待明天揭曉!

‹ 上一主題|下一主題