用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一入學 - 入天主教 (宗教5分 )
樓主: vchan1
go

小一入學 - 入天主教 (宗教5分 ) [複製鏈接]

引用:我記得我以前返慕道班,的而且確有好多舉手

原帖由 kk1979 於 13-11-22 發表
我記得我以前返慕道班,的而且確有好多舉手為五分的,都有d舉手係為個骨灰位的。 每個人入黎天主教呢個大家 ...
May I know which area is your church

醒目開學勳章

利用上慕道班既時間谷掂個小朋友.....考咩學校都有好大機會啦!^^:wahaha
老實講宗教分加大囡/大囝分都係得20分啫....若然你係想入名校....20分真的太少了未必抽得中.....一吓抽唔中...你會唔會後悔先??

引用:想請問如果父/母打算開始上堂入天主教,但

原帖由 vchan1 於 13-11-18 發表
想請問如果父/母打算開始上堂入天主教,但孩子現在只係2歲3個月,需唔需要帶埋佢去上堂?如果唔洗,咁幾時 ...
聖安多尼有特快班,
領洗完,先上下半班
Fit 曬你

swcon  但係佢地好似係收住西區既人上慕道班  發表於 13-11-26 15:52

LuLuciaMa 發表於 13-11-18 19:36
如果只為宗教5分,已不是因為相信天主,我個人覺得你不需要去領洗
Totally  agree ,欺騙了天主

引用:Quote:LuLuciaMa+發表於+13-11-18+19:36+如

原帖由 japoton 於 13-11-26 發表
Totally  agree ,欺騙了天主
同意

回覆:爸爸愛您 的帖子

天主係唔會被欺騙的。衪是明白每一個人諗乜。只係衪仁愛咁俾機會人。

swcon   agree  發表於 13-11-26 10:40

可能我老土, 我n年前領洗, 上完哂堂, 神父同修女先後同我地d慕道者詳談多次, 確定我們都是真心去領受主的救恩, 才讓我們領洗, 加入教會

原來而加就可以先領洗(動機不重要), 後相信 (如果佢拎咗5分之後, 仲記得天主的話)...仲有特快服務, 連菲律賓都唔洗去....

天主的對人的計劃, 神妙莫測, 但我相信, 欺騙人/神, 都已不對

又或者, 我真是好out

回覆:小一入學 - 入天主教 (宗教5分 )

樓主,領洗,攞咗五分後,無論入唔入到心儀學校都最好每星期告解及去彌撒。表心跡

我身邊真係唔少為天主教個5分而去領洗嘅朋友,不過佢地通常好早步署,好少會咁趕

主佑,我一一年才讀慕道班,當時兒子已三歲半,今年復活節我才領洗,大兒(差一天5歲)及小兒(一歲多)也領洗了。在不刻意的情況下,他們都可成為教友,加入天主的大家庭,昨天亦有了天主教小一學位。
希望你不只求5分,而為兒女分享天父慈愛!

swcon   AGREE  發表於 13-11-26 15:48

你要問清楚你領洗的聖堂,你領洗時小朋友幾大先可以一齊受洗,間間唔同。

引用:我個人認為宗教是小朋友長大後自己決定的! +

原帖由 sweethoho 於 13-11-19 發表
我個人認為宗教是小朋友長大後自己決定的!
認同認同!

引用:就是那不知所謂的計分制度,把宗教信仰直接

原帖由 lulubobo 於 13-11-19 發表
就是那不知所謂的計分制度,把宗教信仰直接與教育連上關係。
也是也是!

引用:Quote:原帖由+lulubobo+於+13-11-19+發表就

原帖由 MC媽 於 13-11-26 發表
也是也是!
但教會當初辦學其中一個原因都係想經教育傳揚天主的道理。

引用:Quote:原帖由+MC媽+於+13-11-26+發表也是也

原帖由 wskngai 於 13-11-26 發表
但教會當初辦學其中一個原因都係想經教育傳揚天主的道理。
Support

那在神面前,不是人人平等的嗎?如為傳教,何不為收取冇宗教信仰嘅小孩子,好等他們接近主,認識主?
純討論,勿見怪動氣

回覆:MC媽 的帖子

無法。塊餅得咁多。如果有多D resurces我估教會都想開多D位。

回覆:wskngai 的帖子

再者,教會都有明愛開辦一D學校專收D差學生。係大部份家長都唔想子女入讀啫。

引用:那在神面前,不是人人平等的嗎?如為傳教,

那在神面前,不是人人平等的嗎?如為傳教,何不為收取冇宗教信仰嘅小孩子,好等他們接近主,認識主?
純討 ...
利申,我不是天主教徒。但起學校的錢,除了一部份是政府,還有一部份是教會,即教友。教友又交稅,交兩份錢。如以公平為原則,他們更應優先。

引用:那在神面前,不是人人平等的嗎?如為傳教,

純討 ...
我不想動氣,你也不要動氣,但這比喻,和雙非要求名校為雙非打開多點有些雷同

‹ 上一主題|下一主題