用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日收到民生幼稚園K1-K3遊學團信
樓主: katiehorace
go

今日收到民生幼稚園K1-K3遊學團信   [複製鏈接]

商業化宝座非佢莫屬

回覆:今日收到民生幼稚園K1-K3遊學團信

前2日in 完MS, 而家覺得就算好彩收左都要考慮下讀唔讀啦! 3萬蚊遊學團我自問比唔起喇!

引用:商業化宝座非佢莫屬

引用:前2日in+完MS,+而家覺得就算好彩收左都要考

原帖由 FATBJ 於 13-11-25 發表
前2日in 完MS, 而家覺得就算好彩收左都要考慮下讀唔讀啦! 3萬蚊遊學團我自問比唔起喇!

...
考慮清楚吧!

今日生果報張慧敏的精采評論:

九龍城民生書院幼稚園舉辦十天美國洛杉磯遊學團,用以幫助幼童認識美國文化、提升語言與社交技巧!又會參觀動植物公園、博物館、迪士尼樂園、樂高主題樂園等,學生家長大小同價,每人盛惠兩萬幾、三萬元。校方承諾若學生回港後參與校內分享活動及撰寫報告,可獲校董會資助一萬元。校長解釋過去兩年的台灣和新加坡遊學團家長反應十分踴躍,要抽籤決定,遂決定衝出亞洲云云。
有家長質疑小朋友也要收三萬元團費是否公道,並關注幼童是否捱得住長途機;但亦有家長認為團費不貴,更撐校方提供選擇,使家長與學生歡度假期。這班寶貝金叵羅個個自出娘胎就坐慣長途機,去歐洲滑雪、去非洲看大遷徙,出言如此小家者肯定未見過大場面,可以不理。
讀幼稚園識寫字經已不得了,原來還識寫報告,大學生都要自愧不如,確實大開眼界!幼稚園撈過界做埋旅行社,真正有錢大晒畀機會各位大出風頭,賓至如歸,做得好!
至於有人揶揄連幼稚園也到美國遊學,那麼小學生和中學生可能要去南極甚至月球。香港人真係唔掂,強國真不愧是強國,地強人更強,人家中小學生的遊學團,不叫遊學叫考察,南極有企鵝,北極當然有北極熊,全部實地考察包埋生態環境,每人費用廿萬人仔還不到,氣定神閒。香港人小小區區三兩萬,上埋報紙仲要呱呱嘈?失禮又羞家!
我份人最會從善如流見錢開眼,雖然我家2T用不着,都望造福怪獸社羣,一於籌辦幼稚園留學,提供一條龍服務,全程包用港媽指定尿片、奶粉、沖涼液,保證不會水土不服,食水都由香港運過去。這盤生意,肯定長做長有。公開集資,誰有興趣?

引用:今日生果報張慧敏的精采評論:九龍城民生書

我中學同學的仔仔讀緊ms,本來都係咁維護學校,但我問佢值唔值同埋對一個咁細的小朋友有咩得着,佢就無再回我whatsapp了。世界大把有錢人,但都要識理財,正所謂富不及三代。加上這些富貴遊學團,有的去了,有的無去,回來后大家討論時,會否令無去的小朋友不開心呢。哎!

最頂癮仲要係講返黎要交報告...
呢下先救命...
要班家長出完錢後又要做埋功課...

如果這次遊學团事件令辨學者反省,也不失为一次宝貴經驗,回復正路。

估不到商業公司很普遍會联络報社比錢的線稿,想唔到現在連原本正路的幼稚園也要懂這遊戲?!可悲!

ALfamily 發表於 13-11-22 14:12
正如樓上說, 有冇考慮小朋友作息問題, 山長水遠, 仲有時差, 怪不得有JM即時想起湯生...唉...諗呢條屎橋時可 ...
完全同意, 我覺得係校長一個人想去旅行先搞D咁既野出黎~

又push 呢個post 係想人放位?

回覆 fabsum 的帖子

校長以前唔係做小學架咩?

開始數校長, 數數下可能真係有人放位
‹ 上一主題|下一主題