用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 華仁 VS YW
樓主: babytowe18
go

華仁 VS YW   [複製鏈接]

lawsonmoon 發表於 13-12-21 15:45
所以我係尼度都講咗幾年A students通常幫C students打工。我老板not even a C student.我只講出事實,但好 ...

你真係唔知你既問題係咩呀?你唔知唔識就當客觀
你知既就當事實既全部.
雖然你應該都三十幾歲人,多D睇下書,豐富下自己知識,特別係認知能力既判斷囉.

仲有,坊間有好多隠世好學校,唔好淨係話只知DBS. LSC..等等.

引用:+本帖最後由+lawsonmoon+於+13-12-21+15:51

原帖由 lawsonmoon 於 13-12-21 發表
我非常認同 ckleung 嘅講法。lawsonmoon, 你真係自信心爆哂棚!你好似覺得你自己個人嘅體驗、認知同感覺,就係代表咗全香港人嘅體驗、認知同感覺。

如果有弟弟就一定華仁。

引用:如果有弟弟就一定華仁。

原帖由 steven819 於 13-12-21 發表
如果有弟弟就一定華仁。
呢個我都好認同。華仁小學係津校。哥哥入咗嘅話,弟弟就保證必入了!正!

我反而認為住西九龍就英華,住港島中就華仁。

近唔近屋企好重要。

引用:我反而認為住西九龍就英華,住港島中就華仁

原帖由 wendysuperbaby 於 13-12-21 發表
我反而認為住西九龍就英華,住港島中就華仁。

近唔近屋企好重要。
Good point!

ckcleung 發表於 13-12-17 16:50
師弟?我年紀半百啦哦,你咪好老,師兄

見師兄你自稱年紀半百, 並為英華舊生, 細望你網名 ckcleung嘩........你唔會係英華書院一代著名舊生,今年六十有一的 Kam Chung, Leung (梁錦松) ? .........講下笑詐

心裡一直有個疑問,為何作為基督徒的英華舊生梁錦松會送次子梁皓嘉去同為基督教的直資男校男拔萃 ,而不送次子回同為基督教直資的母校英華就讀?

莫非跳水皇后貪其男拔萃泳池水質好 D 或可借男拔萃大真草場拖下小牛做公關 Show,相信醒目和計算精密的松哥定是有一番分析見解

引用:+本帖最後由+lugano+於+13-12-22+02:47+編

原帖由 lugano 於 13-12-22 發表
呢個Post一開頭樓主好似係問緊WYPS vs. YWPS,點解有啲人答答下會離咗題變咗講YWGS vs. YWC,跟住答答下有啲人有轉咗去講 DBS vs. YWC 嘅呢?

不如大家言歸正傳,答返樓主最原先的提問, i.e. WYPS vs. YWPS 啦!

lugano 發表於 13-12-22 01:19
見師兄你自稱年紀半百, 並為英華舊生, 細望你網名 ckcleung ,嘩........你唔會係英華書院一代著名舊生, ...

答你個問題太簡單了。因為入拔小可以走后門靠人事,而英小林校長出名無面俾,話之佢係梁錦松。再者,計投考人數,拔小易入d囉。還有, 亞松咪有隻小母牛既,拔記咁大幅草地,啱晒隻小母牛啦
哈哈,純粹講笑,不喜隨便插

引用:+本帖最後由+ckcleung+於+13-12-22+06:57+

原帖由 ckcleung 於 13-12-22 發表
松松兩個仔都讀DBSPD, DBSPD 2nd interview 有校監坐陣,十個著八個校監都係松松D friend 啦。點 reject 得落手。不過,佢有冇同兩個仔考英華就唔知喇。

引用:回覆+lawsonmoon+的帖子70年代的確是英華

原帖由 NeoMom 於 13-12-20 發表
回覆 lawsonmoon 的帖子

70年代的確是英華書院最光輝的時間

回覆 bbalau 的帖子

講番當年一件事.話說亞蟲當年做教育统筹委员会主席,想推行一條龍中小學學制,返英記推銷,英記二話不說撐亞蟲.但尋找對應水平既小學相當因難,又YEAH左亞蟲,卒之搵左一間水平相當參差既男女子小學做接龍. 當初幾年,林校長要施行新政,形成老師流動率相當高. 當然,近三五年,英小可算是穏定落黎又辦得相當唔錯.

(以上故仔都係由舊生會人事個度听返黎)

你係亞蟲,早幾年前,又知英小係由一間水平參差既小學接龍過黎,你會唔會送兩個仔去英小讀書先.

引用:回覆+bbalau+的帖子 講番當年一件事.話說

原帖由 ckcleung 於 13-12-22 發表
回覆 bbalau 的帖子

講番當年一件事.話說亞蟲當年做教育统筹委员会主席,想推行一條龍中小學學制,返英記推 ...
原來係咁。多謝你解開我多年疑惑。

candace 發表於 13-12-22 08:15
對!當年學能試年代,我小學是地區頭名,全級考第一同第二的男同學都揀英華,他們喜歡英華樸實同成績好。當 ...
正正就係你告訴我們你當年考第一同二既男同學揀英華,你跟住會用多一句解釋點解。我告訴你我當年同學揀華仁,LS,DBS,皇仁,St Pauls, 我係冇意識要解釋why?我再重申這是那個年代一般人的印象和事實。九龍區拿A率真係培正和YW可能高過WY,LS和DBS。同现在一樣,林護,鄧顯拿A率也比很多名校高一樣。

引用:Quote:candace+發表於+13-12-22+08:15+對!

原帖由 lawsonmoon 於 13-12-22 發表
正正就係你告訴我們你當年考第一同二既男同學揀英華,你跟住會用多一句解釋點解。我告訴你我當年同學揀華仁, ...

lawsonmoon 發表於 13-12-22 13:37
正正就係你告訴我們你當年考第一同二既男同學揀英華,你跟住會用多一句解釋點解。我告訴你我當年同學揀華仁, ...

閣下跟據自己在讀小、中學時(甚至現在)的印象中感覺英華書院不在名校之列(,甚至當年你根本唔知道有英華書院嘅存在),唔代表同年代的全香港所有小、中學生都認為英華書院不身在名校之列。

當我之前同你講我自己都係70年代初出世,而我的小學老師(當年我讀馬頭涌官立下午小學,當年有一句流行的說法叫「上農下馬」中嘅「下馬」,都算係一間名官校。不過我猜測你自己讀小學時可能一樣未聽個我讀嘅小學,所以你一樣可能會認為全香港人都未聽過我間小學)在我班的同學考量緊點樣填張中學志願表格時建議我們拔萃、喇沙,同埋英華都係同 level 嘅名校,只因這說法跟你個人的認知不符,你就武斷地說:「你小學老師呃你哋啦」。

總之,在你以言,似乎只有你自己個人的認知和體驗就係事實的全部和絕對的真相,一些與你自己個人的認知和體驗稍為不同的看法你就輕輕一句抹殺,在毫無客觀理據支持的情況之下,武斷地稱之為謊言。

(最候一提:這post原本嘅目的係講緊今天的 WYPS vs. YWPS,而唔係打算講70年代的 DBS vs. LS vs. YWC。)

mk3288  醫生分名醫庸醫,老師一樣。  發表於 13-12-23 09:45

王國長老

回覆:華仁 VS YW

而家究竟係傾小一選校定升中選校架?講真,英華小學年資尚短,首屆學生好似都未考DSE罷?舊生講幾十年前嘅中學係好,但請問有冇讀過英華小學?我仔十年前小一選校,講真,當年EK無乜人提呢間小學,十年人事,最好由而家就讀緊嘅家長現身說法,其教學方向如何令其冒起得咁快?孩子就讀又有何大得著?唔好講乜都起晒閘咁,我都想替兒甥仔了解多d。

引用:Quote:原帖由+ckcleung+於+13-12-22+發表本

原帖由 bbalau 於 13-12-22 發表
松松兩個仔都讀DBSPD, DBSPD 2nd interview 有校監坐陣,十個著八個校監都係松松D friend 啦。點 reject  ...
佢個仔今年有考YW, 因我見到他們,大家差不多時間考

引用:+本帖最後由+lugano+於+13-12-22+02:47+編

原帖由 lugano 於 13-12-22 發表
咁簡單都問,報左唔收囉!講笑。

引用:Quote:candace+發表於+13-12-22+08:15+對!

原帖由 lawsonmoon 於 13-12-22 發表
人地用男校对男校,你無厘頭用男女校同人比,你不如用埋女校啦!

‹ 上一主題|下一主題