用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀小學後,大細b已沒有分別?
樓主: Apple_Orange_T
go

讀小學後,大細b已沒有分別?   [複製鏈接]

引用:回覆+藍藍媽+的帖子 哈哈哈﹗其實我自己細

原帖由 Olympian 於 14-02-24 發表
回覆 藍藍媽 的帖子

哈哈哈﹗其實我自己細個係11月大B,都成日怪阿媽唔早一年替我開學。但係佢話當年我面 ...
所以話,比較什麼大B细B好無謂,其實是用来自我安慰的藉囗,與其花心神去研究别人大B细B的成绩及发展,不如花心思去了解自己孩子的强弱點,再加以栽培吧,每个孩子也是独立个体,何必跟他人比較?

shadeslayer  所以我說該和孩子自己一年後的能力比較。  發表於 14-2-24 22:55

我第一次接觸做大B有著數的理論,是在中二上課時老師講的。

不過從我自己有限的視野裡,看到的景象卻似乎相反。我小學讀雞校,同學的平均年齡最大;中學去了一間不錯的學校,中學的同學平均明顯小得多;我每升一個階段、換一間學校,同學的平均質素越高,但同學平均年齡卻越來越小。

無論小學、中學、預科,我都看不到一個大B讀書較強的格局,反而看到細B有可能成績稍微高一點的現象。

當然,我個人的視野有限,所見的只是幾百人,未必可以作準。不過,大概是隨機的幾百人中看不出大B有著數,我的判斷是,很有可能大B的優勢並不是很明顯。因此,十幾年前我要決定女兒做大B還是細B時,為了省下白花花的十幾萬元鈔票,亦希望女兒早一年投入工作兩個因素起到了決定性的作用。

我的判斷可能錯,不過大家可以參考。

回覆:讀小學後,大細b已沒有分別?

而家乜都要早學,幼園讀小學,小學讀中學……如果細b在月齡上比大b提早學幾個月,我也在想可能是好事,只不過在表達能力上和大小肌肉發展暫時未能追上而已,且細b和大b相處下可能拿捏得更快,但至於是否被心理影響就不大清楚了。

eviepa 發表於 14-2-24 19:12
Shadeslayer,

我無立場既,因為我唔知早一年讀,確實影響有幾大。只係基於窮等人家,慳得就慳既原則,提出 ...
Eviepa,
香港孩子只有九月至12月的孩子才有得擇大小B,其實唔知香港咁怪,家長有得選。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 14-2-24 22:42
Eviepa,
香港孩子只有九月至12月的孩子才有得擇大小B,其實唔知香港咁怪,家長有得選。
...
呢個問題好易解決,小一自願留級就可以。

kelly12345  七月八月出世果D都叫細B嗎?又真系唔多知喔。  發表於 14-2-25 09:34
shadeslayer  請番看我的建議。  發表於 14-2-24 22:49

引用:Quote:shadeslayer+發表於+14-2-24+22:42+E

原帖由 eviepa 於 14-02-24 發表
呢個問題好易解決,小一自願留級就可以。
学校未必批准的,留级也有quota啊

我覺得「大B論」係成立嘅。大B由於嚮幼稚園同初小階段有相當大嘅優勢,因此覺得自己比人哋醒一D。而呢種感覺好有可能一生受用不絕。

我個女唔單止係細B,讀幼稚園時無論語言能力、自理能力同肢體活動能力都比一般細B更差。啱啱讀小學時有D自卑。

小一時,我由老婆手中接過培養阿女嘅責任,首要任務係培養佢嘅信心。我深信欣賞讚賞鼓勵係培育自信最佳方法,實行日日讚。阿女畀我讚得多,讚到飄飄然,畀我水到佢真係以為自己好叻,於是行為上盡量做叻學生嘅嘢,最後得成正果。

學校畀唔畀到成功感,我哋好難控制。但係嚮屋企,我哋絕對有能力畀到成功感仔女,視乎你肯唔肯做。

chiyin8  You have done a good job!  發表於 14-2-27 23:57
organicfans  同意!  發表於 14-2-25 19:12

回覆 Apple_Orange_T 的帖子

我覺得就無咩大分別

同意男孩女孩成長的分別。
至於大细B,我認為陪伴孩子從O歲開始怎樣去教養是有影响的。
讀幼稚園之前的一段時間最容易被忽略。
陪伴小女成長頭兩年已經開始從日常生活中著重大小肌肉,自理等,小女是細囡,N班畫綫條大部分没有出界,跳舞跟上大一年的女孩。
最近在網頁看小學的運動會,她自信地說想參與呢!

nieualma    發表於 14-2-26 08:42
organicfans  同意, 真係好睇個人能力嘅!  發表於 14-2-25 19:11

回覆 eviepa 的帖子

Search "relative age and school performance". You will find lots of journals about this topic and lots of interesting findings.

見到好多討論理論上怎樣,實際上又怎樣,我相信真係因人而異,唯有分享自身經歷作參考。我k1是大B,自己都唔知點解K1考左第一名,跟住被老師建議跳級直上k3做左細B,K3及P1就變左中下游份子,後來P2再上(一直做班中細B)就追番上做上游,最後以算是唔錯的成績入大學然再讀上去。以我高中時期的同學為例,大部份名列前矛的都是9月後甚至之後一年1月出世,所以我的印象從來都是非常自豪自己是班中年齡最小的一群。

totheend    發表於 14-2-26 13:08
Twins 媽咪

其實再多的例子分享,也用處有限。因為結論一定係有好多細B跟唔上,要補習,家長孩子加倍努力才追得上。而又有不少細B打勝大B。

無論別人的B如何,家長要面對的是,孩子如果在九月至十二月出生,幼稚園應做大B還是細B。未讀之前,家長如何得知自己的啊B得唔得?如果做細無明顯好處(奶粉粥仔錢除外),究竟做細B博乜呢?

MrBeast  Agreed 110%  發表於 14-2-26 07:02
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 藍藍媽 的帖子

同意你講法, 男女始於有別, 女仔當然介意年齡, 如果個男仔有女仔性格, 都要想清楚先好下決定

Apple_Orange_T 發表於 14-2-24 22:23
而家乜都要早學,幼園讀小學,小學讀中學……如果細b在月齡上比大b提早學幾個月,我也在想可能是好事,只不 ...
樓主你説有切身需要,Im only guessing, seems to me其實是想做細,對嗎?倒不如出另一個post on "請教細B家長如何令細B讀小學時和大B沒有分別"。

我有留意小女在校社交的表現,因為大部分同班的大過佢,我刻意的提醒她做大姐姐,看顧低班的小朋友。(學校可以做風紀)
另外去會所玩,她會和細過她的小孩玩,藉此可以令她在社交方面有進展。

識一個10月男B,由細開始已比較鈍,轉數比較慢,到左小學三年級成績唔好留班。變左大B後,成個人有衝勁及自信得多。

現同班有個超細男B(12月30),又係由細開始已比較鈍又輪盡,轉數比較慢,心散,個個郁緊佢就企響到唔知做乜,因為天生鍾意食,所以只有呢樣最叻。佢媽媽K1開始已向學校投訴,話老師比佢個仔既評估差,校長有開導佢,但佢難以接受。我當時建議佢,趁仔仲細,不如轉做大B,一係佢就只focus仔仔自己,唔好同人比。到左依家K3,10月時媽媽又向學校投訴話評估差。說實話,如同自己班比,佢真係差d,如同K2比,可能位置會在中游。如果我係佢,一早會同小朋友轉做大B。

MrBeast  冇得救  發表於 14-2-26 11:58

引用:識一個10月男B,由細開始已比較鈍,轉數比

原帖由 魚兒小寶貝 於 14-02-26 發表
識一個10月男B,由細開始已比較鈍,轉數比較慢,到左小學三年級成績唔好留班。變左大B後,成個人有衝勁及自 ...
Agree.  所以細B家長可以在k1 時留意下自己小朋友同同學仔比會否好容易被比下去,如果真係差就不要勉強做細…… 勉強做細或做大都無幸福…… 家長要自己留意,無一條general rule can fit all kids

引用:Quote:原帖由+魚兒小寶貝+於+14-02-26+發表

原帖由 藍藍媽 於 14-02-26 發表
Agree.  所以細B家長可以在k1 時留意下自己小朋友同同學仔比會否好容易被比下去,如果真係差就不要勉強做細 ...
做大有乜勉強?比人嘲笑大?別人嘲笑,係別人唔啱。別人嘲笑年齡大,也會嘲笑年齡細,一樣的。重點係如何處理嘲笑,不是成為不做大的理由。

引用:Quote:原帖由+藍藍媽+於+14-02-26+發表Agre

原帖由 shadeslayer 於 14-02-26 發表
做大有乜勉強?比人嘲笑大?別人嘲笑,係別人唔啱。別人嘲笑年齡大,也會嘲笑年齡細,一樣的。重點係如何處 ...
我自己細個學跳舞做過超大B, 班中的小朋友多是細我一年的年頭B,我果陣好唔開心,同我媽咪講点解唔可以上高一班,我媽咪有同老師反映,老師話高一班的又比我大,學低一班可以叻d……我初時係比人叻,但唔覺得馨香,因為這是必然的……之後比細B追過就更唔開心,最後無再學了…… 這是我親身經歷,你無須challenge 我作為一個五六嵗小朋友的感受…… 亦希望你可以包容一下其他人的意見

nieualma  不用動氣, 你的觀點和角度好值得參考!  發表於 14-2-26 14:34
‹ 上一主題|下一主題