用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 In完SPCC
樓主: fatman69
go

In完SPCC   [複製鏈接]

我曾與這些學校既人長期接觸, 可以分享吓我對呢幾間學校既感想.

SPCC 十分著重音樂, 如果有音樂底入去機會比較大. SPCC強在音樂, 校友網也很強, 李加誠個仔係度讀, 梁家傑D 女都係度讀.. 好多名人都係呢度出身. 這間學校既人也比較謙遜, 有時謙到似係收埋自己多D. 同埋好乖D人. 會考成績是全港最理想的一間, DSE印象中好似也是最理想的一間. 值得注意的是SPCC有開IB班.

空間感不過的確係一個好大問題. 呢間學校完全係向高空發展, 因為側邊全部都係樓. 係幾焗促吓. 仲有個三角形既西瓜波場...真係頂佢唔順-.-"

DGS / DBS 較多全人發展, 音樂, 體育, 朗誦等都很強. 不是說SPCC不強, 但拔萃的確每範都有好勁既人. 不過個人感覺拔莘人競爭感覺很強; 那種大壓力的生活態度在SPCC不太明顯, 在拔萃卻很明顯. 而且拔萃人通常很大自信心,他們講求成績, 求結果, 校風和SPCC完全不同. SPCC人講求既係生活態度, 求過程. 論校舍DGS個新校舍好正XD 但設施水準大家差唔多.

港華同九華可能因為全男校, 個人感覺佢地好頑皮! 不過我認識既華仁同學都俾我感覺佢地成班成日玩得好warm, 關係很好. 港華校舍by the way幾令, 不過翻學好麻煩成日要爬山.

皇仁人更加自信飽滿, 而且校友網也是很強的. 皇仁仔我只會用兩個字形容: 霸氣. 我認識的眾多男同學裏, 皇仁人普遍成就(論成績, 事業, 入既大學)比港華九華好, 不過人格方面我鐘意華仁同學多D.

己中學畢業既我回首看我既中學生涯會發現, 入一間岩自己性格既學校好重要, 因為校風對你影響絕對好大好大. 家長們或者可以考慮吓自己小朋友既性格岩邊類學校多D, 因為論成績, exchange等機會, 係名校既都實好多.
後語: 讀完呢堆名校出黎既人呢....一睇就會知邊個係邊間學校出黎XD 真架會百發百中~所以校風影響真係好大XD

goodboy1  好祥盡 !  發表於 14-3-6 00:01
like_travel    發表於 14-3-5 23:51
Do not learn music for the sake of exams- it does no good to your demeanor. Appreciate the essence of reach piece, and learn well by not only learning the techniques, but in a much wider context. Take time to practise and digest the music. There is no use in hurrying.

回覆 lindziepapa 的帖子

How about SPCS?

回覆:lindziepapa 的帖子

請問英華怎評價?

回覆 lindziepapa 的帖子

可以分享對喇沙的睇法嗎?

引用:+本帖最後由+lindziepapa+於+14-3-6+00:14+

原帖由 lindziepapa 於 14-03-05 發表

我曾與這些學校既人長期接觸, 可以分享吓我對呢幾間學校 ...
很有啟發性!謝謝!如果有對LS睇法,請評價,我很想知多一些。thanks

重未出offer? 我個fd話co-ed 已經"收咗"佢個囡

VETY 發表於 14-3-6 11:52
重未出offer? 我個fd話co-ed 已經"收咗"佢個囡
以考獎學金入的, 較早前已收到通知, 而大圍考的, 3/01才面試.

VETY 發表於 14-3-6 11:52

Your friend's daughter should be applied through the  
School Nomination Scheme / Young Talents Scheme. Therefore, she has got offer on 27 Jan 2014

http://www.spcc.edu.hk/english/news_events/news/2571

Horsebbj 發表於 14-3-6 12:13
以考獎學金入的, 較早前已收到通知, 而大圍考的, 3/01才面試.
Yes, that's .

The interview of 1 March, is for General Admission.

拿聲明先下, 全部係我對我識既鄰校學生既個人睇法, 唔代表成間學校既人都係咁架XD

SPCS
銅鑼灣果間係咪...D人成日會將跑馬地, convent同SPCC混為一談
我認識既幾位convent讀讀吓都轉左校, 主要因為不習慣女校會發生既事情...即係女仔之間會發生既事情呢...(唔係同性戀)係人事問題
同埋由於直資關係, 家境富裕的孩子在一起點都唔差得去邊, 人脈網絡OK.
不過總係見呢間學校D人轉校@@" 唔知係咪因為佢地好興轉去我果間....年年硬係有2,3個轉過黎XD

英華
風氣同St. Stephen's Girls類近, 人較樸素, 也因女校關係, 比較多女孩子之間的事情啦....不過感覺冇convent咁誇張
俾我揀讀女校既話, 我會揀英華/St. Stephen's Girls / belilios / 聖心
呢4間論學業課外活動exchange等機會都差唔多, 風氣也好.

喇沙
識得比較少, 囂張既見過, 謙既都見過, 也有好nice既, 難D評價
不過如果要我排DBS, LS, St. Paul's Boys
最自信強既係DBS > St. Paul's Boys > LS
有時喇沙仔俾我感覺有D頹
讀男校既話我會偏向英皇 / 華仁, 如果我係自信爆棚type會揀皇仁

fatman69  真多謝你的意見。  發表於 14-3-7 01:24
Do not learn music for the sake of exams- it does no good to your demeanor. Appreciate the essence of reach piece, and learn well by not only learning the techniques, but in a much wider context. Take time to practise and digest the music. There is no use in hurrying.

引用:拿聲明先下,+全部係我對我識既鄰校學生既個

原帖由 lindziepapa 於 14-03-06 發表
拿聲明先下, 全部係我對我識既鄰校學生既個人睇法, 唔代表成間學校既人都係咁架XD

SPCS
有關“...主要因為不習慣女校會發生既事情...即係女仔之間會發生既事情呢...(唔係同性戀)係人事問題...“,可否巨體啲解釋吓呢,Sorry,吾系好明啊。。。

Thanks
Mo-ma

對不起,我是講英華男!請幫忙分識一下!

Lindziepapa, 協恩你點睇?

引用:Quote:原帖由+lindziepapa+於+14-03-06+發

原帖由 mo-ma 於 14-03-07 發表
有關“...主要因為不習慣女校會發生既事情...即係女仔之間會發生既事情呢...(唔係同性戀)係人事問題...“, ...
女校會發生的事,我估係小器、是非等等這些。

mo-ma  OIC...  其實男女校都有吾少呢種事呢!  發表於 14-3-7 14:57

個人認為始終男女校好些。阿囡已決定去SPCC,而非DXS.

引用:個人認為始終男女校好些。阿囡已決定去SPCC

原帖由 zzzwww 於 14-03-07 發表
個人認為始終男女校好些。阿囡已決定去SPCC,而非DXS.
真係睇人,有些女同學好成熟,成日話同級男同學好幼稚,唔喜歡男同學。

‹ 上一主題|下一主題