用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: ykwong
go

> [複製鏈接]

Re: 學校、教育 << 拉雜談>>

麟媽媽 寫道:
所以而家讀男校都好,第時中學大把joint school function,慌佢唔識走去女校識女仔,我老公都係咁識番黎。

中學識女仔都好似早

[quote]
中學識女仔都好似中

toffeeli,

你又唔洗咁認真,小學生呢d多數都係人云亦云,一班細佬柴娃娃話呢個係o個個男/女朋友。我有次響運動會見到個男仔比成班女仔"圍攻",要佢硬啃其中一個做女朋友。搞到大咸收場,激死佢爸媽。

中學呢,就未必阻到。

TWMa,

吸乜鬼引,阿麟仔就有相你睇,我個就遺傳唔到我十分一。好彩而家女多男少咋!

吸乜鬼引,阿麟仔就有相你睇,我個就遺傳唔到我十分一。好彩而家女多男少咋!

大件事!

yk:
你成日都寫埋 "遺傳唔到我十分一" 呢 d 令人有好大想像空間既野喎, 朋友之間通常我地係咁樣講說話既 "好彩個仔唔似你, 似老婆, 如果唔係就慘啦"

"好彩而家女多男少咋!"
呢樣野又係一個謬誤, 其實睇下每年新生兒男女比例, 都仲係男多女少, 二十歲以下亦都係男多女少, 之後又計家庭傭工, 加上女人命長, 總人口來計先至係女多男少. 仲有一樣野, 祖國依家既男女比例都失衡啊!

關於 "愈來愈" 還是 "越來越" 既問題, 係呢度係當副詞用, 兩者相通

拿,我好順得人,個仔張相就唔好,呢條友同我有九成似,參考下啦,登二曰咁多!

ykwong 寫道:
拿,我好順得人,個仔張相就唔好,呢條友同我有九成似,參考下啦,登二曰咁多!

佢肥版同瘦版既樣爭好遠喎, 你係唔係用瘦版魚目混珠

王國長老

唔係呀嘛~~

ykwong 寫道:

TWMa 寫道:
朋友之間通常我地係咁樣講說話既 "好彩個仔唔似你, 似老婆, 如果唔係就慘啦"

以前有賭馬,對血統有研究過。哺乳類動物一般來說有七成基因遺傳於母體。咦,死!咁咪踩左大人一腳?

怎麼辦?怎麼辦?怎麼辦?

佢肥版同瘦版既樣爭好遠喎, 你係唔係用瘦版魚目混珠

冇錯!係肥板。一時

YK,

根据讀報得来之知識,原来小朋友出世,因只有媽媽才知是不是他的,爸爸唔sure,為了令爸爸悉疑,BB一般都生得比較像爸爸。你吹水吹到話你個仔不到你十分一,唔怕老婆扭丑仔乎!!

王國長老

啊~~你死喇!你老婆有無上BK,因住訓廳呀!
話時話我都覺亞仔似我多D,老公成日話都有D似佢喎…唔知邊忽似?!

ykwong 寫道:
[quote]
TWMa 寫道:
朋友之間通常我地係咁樣講說話既 "好彩個仔唔似你, 似老婆, 如果唔係就慘啦"

以前有賭馬,對血統有研究過。哺乳類動物一般來說有七成基因遺傳於母體。咦,死!咁咪踩左大人一腳?

怎麼辦?怎麼辦?怎麼辦?[/quote]

咁又冇擔心過,大少bb過樣十足十佢阿爺。

補飛:

又有一樣好蹺既,大人個樣有八成似 Meg Ryan!唔係嚇你。仲有,最近炒左印印,唔洗

咁又冇擔心過,大少bb過樣十足十佢阿爺。

得罪埋你老媽子。慘,比大人趕出時,連你老媽都唔收留你。

judy 寫道:
[quote]咁又冇擔心過,大少bb過樣十足十佢阿爺。

得罪埋你老媽子。慘,比大人趕出時,連你老媽都唔收留你。[/quote]

拿!羅輯上你唔岩,我咁既樣有七成可能遺傳母體,咁我老爸醜樣,又點會得罪阿娘呢?

TWMa 寫道:
"好彩而家女多男少咋!"
呢樣野又係一個謬誤, 其實睇下每年新生兒男女比例, 都仲係男多女少, 二十歲以下亦都係男多女少, 之後又計家庭傭工, 加上女人命長, 總人口來計先至係女多男少. 仲有一樣野, 祖國依家既男女比例都失衡啊!

Yes, boys under 20 are more than girls, female adults are more than male because there are over 200K female maids, a lot of women from China married to HK men, and older women are more than men due to longer lives.  

However, there is a strange phenomenon that the ratio of girls vs boys in Universities is 60:40, and under the proposed education rules, the trend of more girls with higher education may be more obvious.  So it will still be difficult for HK girls to find their better half in future.

我記得上次政府公佈之统計數字,是適婚之女性比男性多,加上北上結婚,形成男女更失衡。

However, there is a strange phenomenon that the ratio of girls vs boys in Universities is 60:40, and under the proposed education rules, the trend of more girls with higher education may be more obvious. So it will still be difficult for HK girls to find their better half in future.

其實,觀念在改变中,我識得一pair,女的30多岁,月入3萬多,男的25多,像極大BB,傻吓傻吓。两口仔恩恩愛愛的。静静地問個女的,婚後如何,答曰:好正,不過要看紧一點,別讓他經濟太獨立,走去養小老婆。

祖國的一胎化政策加上傳統的重男輕女觀念, 導致現在大陸男女人口有幾千萬的差距.
隨著兩地在各方面的差距逐漸縮小, 加上曾司長 (特首?) 的呼籲--- 輸入優質祖國男性, 港女絕對唔使驚
‹ 上一主題|下一主題