用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好想二年班放手, 應如何處理?
樓主: Jessy
go

好想二年班放手, 應如何處理? [複製鏈接]

引用:Quote:kangaroo1101+發表於+14-6-23+11:27+

原帖由 Jessy 於 14-06-23 發表
我囝都係勁認唔到個"這"字, 學左好多次了啦, 不過依家應該認到了, 佢仲要係大囝, 真係激死.  

不過咁講我 ...
我個仔都有過呢個階段,真係好沮喪。我自己就用左半年時間去搞認字。由每晚集中認三四個字到後來佢自己識認部首偏旁。到考試前個零月開始可以自行閱讀每頁有兩三行既圖書,去到考試有九成字識。
我參考左呢度一個媽媽既方法,就係每日讀課本,作業,工作紙至少十五分鐘,初初佢都投訴讀到口乾,但慣左就得。其實朗讀好重要,特別係對語文基礎唔好既小朋友,眼睇口讀耳聽,幾方面訓練。

yeeyeey2k 發表於 14-6-23 17:12
試下引導佢睇啲短篇故事,漫畫類書籍對學習文法同文章結構方面冇咩好處。或者試下適當引入獎勵計劃,例如每 ...
因為認識的字不多所以睇唔到短篇,佢沒興趣,漫畫書是剛開始睇咋,對文章結構係沒幫助,不過書內的字都是白話文不是口語,口語一定不會比佢睇,佢有時都會來問下我d字點讀。
你囝一日睇五本書好厲害
希望每天開心渡過 ;-)

kangaroo1101 發表於 14-6-23 17:14
回覆 Jessy 的帖子

之前有JM提過我...個仔認字有困難其實睇書太多字唔識會好有錯敗感..
屁屁超人內文的字有幾深?睇個封面好似幾攪笑,260元有幾多本?

rean_chau 發表於 14-6-23 20:05
我個仔都有過呢個階段,真係好沮喪。我自己就用左半年時間去搞認字。由每晚集中認三四個字到後來佢自己識認 ...
我都覺得讀出聲的幫助很大,但我就唔係晚晚讀,假期或考試前一次過讀。
二年級我地將會更少時間,我囝要學樂器,到時又要練

引用:Quote:rean_chau+發表於+14-6-23+20:05+我

原帖由 Jessy 於 14-06-23 發表
我都覺得讀出聲的幫助很大,但我就唔係晚晚讀,假期或考試前一次過讀。
二年級我地將會更少時間,我囝要學 ...
我都要求仔讀出聲,起碼我要肯定佢識讀果啲字。其實小朋友為左獎品真係可以好努力,睇得最多書果日,佢共睇左12本ort stage 8同4本奇先生妙小姐,因佢欠3個印仔先可以買到禮物,咁啱間舖響酒樓隔離,佢食飯前後把握時間狂讀。

引用:Quote:原帖由+Jessy+於+14-06-23+發表我都

原帖由 yeeyeey2k 於 14-06-23 發表
我都要求仔讀出聲,起碼我要肯定佢識讀果啲字。其實小朋友為左獎品真係可以好努力,睇得最多書果日,佢共睇 ...
一樣啦,考完試大家都無動力温書,但又想keep住佢睇書,所以買左一份佢好想要既lego, 儲到一百張貼紙先可以開,其實佢配合到每日中英圖書各一本加習作,好快就攞到。明顯見到佢好努力爭取,順便要佢背埋乘數表,佢背得甘心情願,我又輕鬆啲。

引用:Quote:原帖由+yeeyeey2k+於+14-06-23+發表

原帖由 rean_chau 於 14-06-24 發表
一樣啦,考完試大家都無動力温書,但又想keep住佢睇書,所以買左一份佢好想要既lego, 儲到一百張貼紙先可以 ...
小朋友真係好天真,尤其是佢成功得到份禮物會好開心講俾大家知份禮物係靠佢自己既努力得返黎,佢哋好有成功感同好自豪。

回覆:好想二年班放手, 應如何處理

作為一個鍾意睇書嘅人,如阿媽要我讀出聲,我會好反感。

momama 發表於 14-6-24 07:37
Agree, 我end up 都是用了聰明仔爸的做法,和希望培養閱讀為hobby。 不過小孩需要引導一下to get them a kick start都無可厚非

我是講"讀中文書和常識書"的課文, 圖書沒有要求讀出聲.

如果佢可以自行閱讀, 唔讀出聲無問題,但係伴讀過渡自行閱讀呢個階段, 我會要求佢讀出聲. 讀完目標(中英各一本), 佢可以自己睇,我唔理佢睇圖定睇字.

yeeyeey2k 發表於 14-6-23 13:55
如中文基本功弱,建議媽媽借基礎漢字500同我自己會讀,我會讀呢幾套書,由最基本第一本開始睇,應好快可以 ...
噚晚同阿細讀其中一本《分果果》, 佢讀咗10次都唔識「芒果」, 張圖又衰, 個芒果唔知點解要油綠色, 佢成日讀「木瓜」, 差啲心臟病發, 佢就話:媽咪, 我無食過芒果, 咪唔識讀囉。真係激死。

little_yolky 發表於 14-6-24 15:08
噚晚同阿細讀其中一本《分果果》, 佢讀咗10次都唔識「芒果」, 張圖又衰, 個芒果唔知點解要油綠色, 佢成日讀 ...
佢唔係唔識讀芒果,係好清楚張圖唔係芒果
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 14-6-24 16:04
佢唔係唔識讀芒果,係好清楚張圖唔係芒果
好, 今晚買個芒果佢食先。

引用:作為一個鍾意睇書嘅人,如阿媽要我讀出聲,

原帖由 momama 於 14-06-24 發表
我仔剛幼稚園畢業,如佢能力範圍內自己完成到而又唔多生字,我容許佢唔讀聲。不過可能佢已慣讀出聲,所以凡有對白果啲,更加讀得起勁,最近朋友借左套英文版伊索寓言,比較簡淺,全對白形式,仔好鍾意,讀得更加大聲,興起時仲拉住要我同佢玩角色扮演,兩母子演演下有時笑到肚痛

引用:Quote:yeeyeey2k+發表於+14-6-23+13:55+如

原帖由 little_yolky 於 14-06-24 發表
噚晚同阿細讀其中一本《分果果》, 佢讀咗10次都唔識「芒果」, 張圖又衰, 個芒果唔知點解要油綠色, 佢成日讀 ...
我次女又係咁固執,啲圖同字唔多夾,佢叫我印一張啱既落去

yeeyeey2k 發表於 14-6-25 01:39
我次女又係咁固執,啲圖同字唔多夾,佢叫我印一張啱既落去
噚晚放工買咗個芒果俾佢食, 佢好開心(因為濕熱, 所以從來無俾佢食過)。然後, 食完再囉本書出嚟, 問佢個字點讀, 佢即刻話:芒果, mango

原來, 無益嘢都真係起碼要食一次。

little_yolky 發表於 14-6-25 09:27
噚晚放工買咗個芒果俾佢食, 佢好開心(因為濕熱, 所以從來無俾佢食過)。然後, 食完再囉本書出嚟, 問佢個字點 ...

係呀,汽水呢d冇益野,你畀支難飲既佢飲,以後都唔會話要飲呀
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 14-6-25 13:16
係呀,汽水呢d冇益野,你畀支難飲既佢飲,以後都唔會話要飲呀
邊度有難飲既汽水丫 
佢最鐘意飲可樂, 因為啲氣好勁, 飲一啖, 對眼會標眼水, 佢覺得好得意, 成日叫我睇下佢對眼仔。
‹ 上一主題|下一主題