用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 幼稚園影響升小???
樓主: 真美味
go

幼稚園影響升小??? [複製鏈接]

小朋友越大,越睇到本身能力,家庭背景、父母職業,在考小學時已經無考幼稚園的影響甘大。

朋友個女舊年考入女拔中一,他說他都覺得surprise,中一入的,有部份學生的家庭經濟應該系較差的……甘當然小朋友系出色。

S-Kwok 發表於 14-7-2 10:38
咁小學插班都可能會睇來自邊間小學,如果當初派得唔好,又叩唔到門,諗住再插下學期或小二,結果都可能係咁 ...
全對~

Jane1983 發表於 14-7-2 13:06
小朋友越大,越睇到本身能力,家庭背景、父母職業,在考小學時已經無考幼稚園的影響甘大。

朋友個女舊年考 ...
咁知唔知佢係用成績入,定音樂/運動入丫?

RE: 幼稚園影響升小???

回覆 sadsam 的帖子

都有,窮吾等于蠢,聽我朋友講,有d女真系好有drive,好讀得!

引用:Quote:Jane1983+發表於+14-7-2+13:06+小朋

原帖由 sadsam 於 14-07-02 發表
咁知唔知佢係用成績入,定音樂/運動入丫?
我有個朋友父母喺街市賣豬肉,盲字都唔識多隻,從來無理佢地讀書。女兒由屋企附近冿小考入good hope 中學,發覺自己英文唔夠,自己狂追,中3時追到英文好好,升中六去女拔一星期之後覺得唔習慣,修女比佢返good hope完成中67,重有一個仔做咗教授。

回覆 ozoz 的帖子

想試,試過發現吾適合,就無憾。

ozoz 發表於 14-7-2 14:42
我有個朋友父母喺街市賣豬肉,盲字都唔識多隻,從來無理佢地讀書。女兒由屋企附近冿小考入good hope 中學, ...
呢D都係好幾年前啦,都中學畢業了..........

你估宜家仲有冇呢? 有既,不過相信唔多囉~

引用:Quote:ozoz+發表於+14-7-2+14:42+我有個朋

呢D都係好幾年前啦,都中學畢業了..........
呢d超突出學生不論乜年代都唔會好多啦。

回覆:幼稚園影響升小???

講返幼稚園升小一,其實小學大約知邊d幼稚園升上去嘅小朋友大約情況係點。好老實,我有個街坊喺某地區一間受歡迎冿小教過英文,如果係eg HKPS, St cat, 入去d小朋友英文真係不錯,極大部分直至小六都好ok,其他科都平均,另外一堆名幼各有特色啦,至於區內幾間私幼入去通常都幾好成績,區內幾間村幼升入去就真係一dd,幾參次。所以佢地收叩門,都一定望下邊間幼稚園,如果未能見晒所有叩門小朋友,一定睇邊間幼稚園黎決定見唔見。說到底,p3,p5,p6呢d重要位,學生質素好d,多d band 1,學校又好d,受歡迎d,又會多d質素好嘅學生叩門,好嘅循環。

5tgb 發表於 14-6-30 20:09
回覆 真美味 的帖子

自已孩子之前是讀勁 hea KG的, hea 到 K3先有字寫個種!所以考直、私時全軍覆沒,2nd ...
讀hea幼稚園, 唔等如小朋友讀書hea, 父母要hea教.
幼稚園最重要學自理, 德育, 和群体生活. 始終學券幼稚園受教局管, 學術唔可以深.
要考小一, 當然要自己進補.
如果只倚賴學校教, 算你讀名幼都死.

真美味 發表於 14-6-30 15:37
多謝咁多位既意見!!

小朋友升K1,因為讀一間不出名,一般屋村幼稚園
讀屋村幼稚園係無問題, 但你自己要落啲力教。

引用:Quote:真美味+發表於+14-6-30+10:03+想問咁

原帖由 talent2000 於 14-07-01 發表
1. Well-known kindergarten
2. family background
3. parents education and occupation

ozoz 發表於 14-7-2 15:30
呢d超突出學生不論乜年代都唔會好多啦。
你起GH超班入DG梗係受你啦,你睇下如果你係鮮魚行,人地SO唔SO你~

賣豬肉都好舍得比錢個女讀C校,學費都唔平禾,冇費父母一番心血~

引用:Quote:ozoz+發表於+14-7-2+15:30+呢d超突出

你起GH超班入DG梗係受你啦,你睇下如果你係鮮魚行,人地SO唔SO你~
DG, GH呢d有學費減免比低收入,當然啦,唔超班就no way。 至於鮮魚行,都唔易入𠺢,我幫朋友留意個第一輪同抽獎位數字,抽獎好似得2x個,真係抽中都唔太易

咁我都有朋友仔入ST PAUL CO-ED拎幾年免學費TIM~

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+14-07-01+發表回

原帖由 lovebb2 於 14-07-01 發表
( 識吾少醫生、律師、bankers仔女,今年考學校都仆直...)

聽你咁講,連這些專業人士子女都唔掂,似乎選全 ...
學卷半龍先難諗

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

回覆:Charlotte_mom 的帖子

這個我也同意,特別是神校級,當然也有很個別例子,但這個可以理解的。
也是不喜勿插

‹ 上一主題|下一主題