用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 選校疑問....
樓主: 月希
go

選校疑問.... [複製鏈接]

回覆:選校疑問....

我覺得你要有多D資料,先可以分釋到形勢,選學校先有把握。
首先要問老師囝囝這兩次呈分試平均的排名,(好多學校都唔答),你有技巧問,是1-10,11-20,…又問下上年有幾多考或派到band1中學,過往有無同學考到你心儀的中學。
之後要揾下資料,過往幾年及今年各區學位及學生人數作比對下,計下機會率。
又問下自己是進取型定保守型,有時有d嘢唔博就唔輪到你,另自已後悔,但又唔好禁盡,要計條數先。
自行唔得唔緊要,仲有統一派位,但要考好個試,確保是band1先有得選心儀學校

ellang 發表於 14-12-14 21:50
我覺得你要有多D資料,先可以分釋到形勢,選學校先有把握。
首先要問老師囝囝這兩次呈分試平均的排名,(好 ...
你講排名..我問過..老師係唔答...
過往我仔間小學都冇人入我心儀的中學....因為誇區...果間又出名多人選...

另外你講的...我真係要SEARCH下做下資料先..

同仔傾過幾次...佢都話黎緊會努力考好D..不過信唔信得過就未知

我都唔明,都唔知自已乜位置,如何選擇合level的學校,見你囝囝各科成績數字上很好,無理由B2A,問下老師上年派成點都得掛,最後派到去邊都係家長同學生承受返個結果,為何唔比多d料,要好似估下估下禁

引用:我都唔明,都唔知自已乜位置,如何選擇合le

原帖由 ellang 於 14-12-14 發表
我都唔明,都唔知自已乜位置,如何選擇合level的學校,見你囝囝各科成績數字上很好,無理由B2A,問下老師上 ...
我都唔明丫…點解要我地咁估我見其他topic有D家長一直知小朋友在校排名的…點解我仔果間咁神秘

回覆:月希 的帖子

你以band 1c2a的成績來深水埗考銘賢,自行可算是自殺式,而你希望以interview來k.o.其他對手,也是不切實際的想法!但我並不反對你選銘賢,唔得咪抽獎囉,起碼不會後悔!

你知唔知銘賢, 在統一派位乙部有沒有幾個位給將軍澳區抽, 多數三兩個位, 如果有, 囝囝三次程分試keep在band1, 可放甲一乙一博下, 但之後要保守D, EK有好多有經驗的媽咪可幫到你的.

引用:Quote:khmama+發表於+14-12-12+23:44+你個

引用:Quote:Maggie3493+發表於+14-12-14+20:12+

引用:Quote:原帖由+ellang+於+14-12-14+發表我都

引用:Quote:原帖由+ellang+於+14-12-14+發表我都

原帖由 月希 於 14-12-14 發表
我都唔明丫…點解要我地咁估我見其他topic有D家長一直知小朋友在校排名的…點解我仔果間咁神秘:tired ...
我女學校只講頭50排名,其他人要自己估,我覺得好慘,點估?

引用:你以band+1c2a的成績來深水埗考銘賢,自行

原帖由 hong2002 於 14-12-14 發表
你以band 1c2a的成績來深水埗考銘賢,自行可算是自殺式,而你希望以interview來k.o.其他對手,也是不切實際 ...
其實都係架…真係賭一舖…甲一我都會填銘賢

引用:你知唔知銘賢,+在統一派位乙部有沒有幾個位

原帖由 ellang 於 14-12-14 發表
你知唔知銘賢, 在統一派位乙部有沒有幾個位給將軍澳區抽, 多數三兩個位, 如果有, 囝囝三次程分試keep在band ...
乙應該冇…但甲會填…同仔答應會努力…考好D上番B1

引用:Quote:原帖由+月希+於+14-12-13+發表2次名

原帖由 KT0603 於 14-12-15 發表
唔~,我仔高小後,都keep住25前,學校視band 1 的保險線是45前(全級138人)。呈分一卷深,有B出現,呈二 ...
我都唔明…又話三份一學生係B1…咁都35至40人啦…我仔咁多年黎…平均都係2,30…點解我仔係B2?就係數學個B累死?

引用:Quote:原帖由+月希+於+14-12-14+發表所以我

係咪卷淺,所以個個都取高分?我仔呈分一卷深,作死佢吖,中文卷深到呢,從來中文9字頭的他,呢次得79分, ...
真唔知…我地又冇得睇卷…只知我仔在班係中游…

引用:月希,我唔熟妳仔學校的區分,好難俾選校意

月希,我唔熟妳仔學校的區分,好難俾選校意見。我仔舊年自選,一間本區一間誇區,選返同banding的中學,又 ...
都要…但我已覺得班主任唔可靠

引用:Quote:原帖由+月希+於+14-12-14+發表我都唔

原帖由 austism 於 14-12-15 發表
我女學校只講頭50排名,其他人要自己估,我覺得好慘,點估?

...
我仔學校只講頭3名重冇得估

月希 發表於 14-12-15 09:47
真唔知…我地又冇得睇卷…只知我仔在班係中游…
知唔知仔仔視藝音樂分數? 呢2科都可以影響好大.

引用:Quote:原帖由+KT0603+於+14-12-15+發表唔~

引用:Quote:原帖由+KT0603+於+14-12-15+發表月希

原帖由 月希 於 14-12-15 發表
都要…但我已覺得班主任唔可靠
其實係咪跨左區已經跌banding?? 即跨去九龍城,中西區跌得仲勁

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!
‹ 上一主題|下一主題