用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好曬
樓主: Beiku
go

好曬 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+joyce1234+於+15-03-13+發表

平常心,做好自己就可以啦!

引用:路過,見到,原來EK,只容許別人報懮不報喜

原帖由 Mario1234 於 15-03-14 發表
路過,見到,原來EK,只容許別人報懮不報喜,給予人同情心容易(最好每張貼都話自己冇offers),但分享別人 ...
我仲想納佢做女婿添

回覆:好曬

我見到個fb post都覺得有點曬。如果佢唔係揀coed就話「忍痛」放棄啫。真是浮誇了些。

我覺得佢仔好叻!点解吾可以替她高興呢!

MrBeast  又興又恨   發表於 15-3-14 10:00

路過,見到,原來EK,只容許別人報懮不報喜,給予人同情心容易(最好每張貼都話自己冇offers),但分享別人 ...
集郵唔一定要hold 住個位。可以係已經有咗心儀offer 之後,再去其他學校ssss interviewssss (eg YW second interview 已經在spcc results 公佈之後,third interview 唔知有冇問佢考到咩offers) ,又俾佢攞到offersss, 然後又公然話自己唔去冇註冊。

引用:Quote:原帖由+Mario1234+於+15-03-14+發表

原帖由 bubuG 於 15-03-14 發表
集郵唔一定要hold 住個位。可以係已經有咗心儀offer 之後,再去其他學校ssss interviewssss (eg YW second  ...
利申:小朋友不是今年考小一

引用:我覺得佢仔好叻!点解吾可以替她高興呢! +

原帖由 HealthyB 於 15-03-14 發表
我覺得佢仔好叻!点解吾可以替她高興呢!
無疑,佢位小朋友的確係好叻,但都唔好咁show off。做人要humble啲好

(利申:佢有offer嘅學校我小朋友一間都冇考過,而我亦唔係百無人士)

Well,我相信佢已經知道呢邊有人討論緊佢,因為佢個post已經消失咗

係啦,香港媽媽,我哋平日已經咁勞碌壓力咁大,或者大家可以試吓正面啲去睇一件事,為別人高興!如果有機會入一啲以外國人為主嘅群組談論國際學校,都有好多媽媽考到好多間,拎一堆offers出嚟問意見。國際學校一樣競爭激烈一位難求,但真係無人下下話人哋曬命、集郵或者講咩兜個圈讚自己之類嘅説話;大家都真係盡量俾意見和分析利弊。希望香港媽媽都睇開啲,心胸開闊啲,咁會開心啲,小朋友笑容都多啲!

novelle  Agree!  發表於 15-3-14 12:40

回覆:Beiku 的帖子

或者那個媽媽真的做錯太招積,但有冇考慮到在bk post影響小朋友入學呢?你為何不在fb直接話她呢?

引用:Quote:原帖由+Mario1234+於+15-03-14+發表

原帖由 mamaishere 於 15-03-14 發表
係啦,香港媽媽,我哋平日已經咁勞碌壓力咁大,或者大家可以試吓正面啲去睇一件事,為別人高興!如果有機會 ...
搬一堆offers出來問意見,xxx vs xxx,我從來都唔覺係曬;但佢並唔係問意見,而純粹主動出post同人講佢有xxx offer但唔會take囉

引用:或者那個媽媽真的做錯太招積,但有冇考慮到

原帖由 evil 於 15-03-14 發表
或者那個媽媽真的做錯太招積,但有冇考慮到在bk post影響小朋友入學呢?你為何不在fb直接話她呢?

...
影響入學?Why???

咁佢仔仔咁叻,又好難難怪忍唔住同人分享嘅喜閱嘅,個小朋友K3睇到Chapter book, 都好Advance 吓㗎啦,我係校長都爭住收佢啦!😊

回覆 Jupiter 的帖子

係全部都是字的英文書,看似小二程度左右。她媽媽說小朋友已看完了所有ORT...

回覆:serinac 的帖子

淨係睇佢個仔畫畫既仔細程度,你都睇到佢同其他同齡小朋友既分別啦

回覆:null

我夠識fd話佢囝同學,有db唔讀去讀二線津校,到底佢係咪真係有db offer, 咪得佢阿媽知囉

引用:回覆+Jupiter+的帖子 係全部都是字的英文

原帖由 novelle 於 15-03-14 發表
回覆 Jupiter 的帖子

係全部都是字的英文書,看似小二程度左右。她媽媽說小朋友已看完了所有ORT...
我囡都係果間幼稚園的,我囡K3下學期睇緊chapter book了....講真英文好的人大把,反而中文好就好難,我都想我囡中文好d

novelle  英文這麼好也不錯吧!   發表於 15-3-14 22:21

我酸?佢曬?

其實最重要係咁大個人分唔清乜野叫自己個fb timeline 同埋資訊交流分享page

人家個page係交流小一入學資訊,你係咪忍痛割愛,你有幾多offer, 係咪曬都好,返自己個timeline啦

香港好多中年人完全唔知上網/上討論區既應有規矩/禮儀。

嗰個page個版主完全亂黎,大量唔關事既post經常唔刪。

ksymama  呢個post 話人曬命唔貼題喎   發表於 15-3-15 14:13
ksymama  呢版係小一選校,呢個post 係話   發表於 15-3-15 14:11
woyj    發表於 15-3-14 22:49
‹ 上一主題|下一主題