用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考試平均91分以上通常全級考第幾
樓主: scyu88
go

考試平均91分以上通常全級考第幾   [複製鏈接]

醒目開學勳章

catiou627 發表於 15-6-22 23:38
其實係點知其他同學幾多分,排第幾?我地家長之間好少講分數,名次。所以朋友講仔女班同學都好勁,我唔明佢 ...
家長亙相好熟既會講,小朋友間會互問,今次仲有小朋友抄低其他人既分數。

引用:Quote:原帖由+catiou627+於+15-06-18+發表

原帖由 KirryLai 於 15-06-19 發表
你地係咪普教中?見好多學校普教中,但我仔唔係,怕將來中學普遍話跟不上。

...
明白,但點解咁多小學普通中?

回覆:catiou627 的帖子

KirryLai 發表於 15-6-23 08:23
因為要迎合家長要求,多功課都係,有班家長覺得功課少就成績差而畀壓力學校,係一個老師親口同我講
點解個班家長要求多功課就畀多d,因為只有要求多功課既家長出聲,想少d功課既冇出聲

初初學校覺得普教中要語言能力高先handle到,因為唔係用母語教,而且始終係長時間學多種語言,所以多數係精英班先行普教中,咁有部份家長為爭入精英班而操普通話,搞下搞下咪普教中等如精英班,其他學校冇普教中就好似冇精英咁,事情既經過就係咁喇

買股票都係架喎,個個都買個陣你唔買好似唔識投資咁囉,隔離屋黃師奶,樓下陳伯都識投資過你,搞下搞下我認得一堆數字,不過唔知係乜
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

醒目開學勳章

MASAYA 發表於 15-6-23 09:14
因為要迎合家長要求,多功課都係,有班家長覺得功課少就成績差而畀壓力學校,係一個老師親口同我講
點解個 ...
我仔二年級入咗普教中班,但唔係精英班,因為我哋學校已取消精英班制,一年級全級第一果個唔喺我哋果班

跟其他家長熟,傾開都會講平均分幾多,自己都諗到啦,平均9字頭,都只是在班中中間位置,那排在前頭的,豈不是近乎滿分。

點解個 ...
我地無分精唔精英班,—律普教中~每年全校家長各人—份意見書,表達对功課量多少、課程深淺、課外活动同校隊多少而發表意見~

Yanamami 發表於 15-6-25 14:26
我地無分精唔精英班,—律普教中~每年全校家長各人—份意見書,表達对功課量多少、課程深淺、課外活动同校 ...
其實我回答點解間間學校都辦普教中其中一個原因0者,我都知好多學校唔係咁
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

KirryLai 發表於 15-6-23 08:23
普教中吧。

因為政府帶頭鼓勵, 用咗好多「研究」表示普教中有助提升中文程度。當時香港人普遍無對國內同胞咁反感, 中國國力強, 亦覺得自己小朋友一代應該有可能用普通話工作, 機會會多D, 咁响家長既支持下, 咪如魚得水囉。至於點解政府當時咁落力推普通話, 你自己諗諗吧。

點解個 ...
簡直係好似英中一樣!覺得語言能力高先可以handle到, 總之band 1生就「一定」英文好, 可以入英中, 搞到有階級分化, 個個家長都望仔女入英中, 入唔到英中就低人一等。

小兒小一, 學校剛貼出TOP 50 LIST, 拎平均分91個位同學, 大約考全級15/ 163.

小兒上學期平均分96.5,小一, 考全班第一, 但全級只有第6名....佢唔多開心, 下學期再發力, 大考英數常卷100分, 中文都99分 (指讀本個份), 但未派成績表, 我都唔覺佢會全級第一, 因為小一D分數可以好接近~~

醒目開學勳章

去年同學家姐小六平均分93,全級排30幾,真係人都顛

醒目開學勳章

mianyang_99 發表於 15-7-7 13:37
小兒上學期平均分96.5,小一, 考全班第一, 但全級只有第6名....佢唔多開心, 下學期再發力, 大考英數常卷100 ...
朋友囡囡都係小一今次4科100都考唔到全級第一,朋友都話估唔到D人咁勁

引用:Quote:mianyang_99+發表於+15-7-7+13:37+小

回覆:考試平均91分以上通常全級考第幾

路人甲。。。我是撘訕的。。。咁多人攞100分,是因為老師份卷出得淺,想皆大歡喜

醒目開學勳章

COE1205 發表於 15-7-8 11:05
朋友囡囡都係小一今次4科100都考唔到全級第一,朋友都話估唔到D人咁勁 ...
咁全級第一既係咩分數?

mianyang_99 發表於 15-7-7 13:37
小兒上學期平均分96.5,小一, 考全班第一, 但全級只有第6名....佢唔多開心, 下學期再發力, 大考英數常卷100 ...
今日知道左名次.........全級第一
‹ 上一主題|下一主題