用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 再戰小一?
樓主: efung123
go

再戰小一? [複製鏈接]

ihv2kids 發表於 15-8-6 13:23
還是另一要點選擇重讀。第一年小一,阿仔言語能力弱,成日比其他小朋友話佢講野BB, 阿仔係好唔開心,所以唔 ...
如果你亞仔個間係官津小學, 亞仔未必可以再留班..... 小心了!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ihv2kids 發表於 15-8-6 13:23
還是另一要點選擇重讀。第一年小一,阿仔言語能力弱,成日比其他小朋友話佢講野BB, 阿仔係好唔開心,所以唔 ...
你个case同楼主唔同~~佢仔仔能力ok, 应付到學業,亦無護士提議重讀……

引用:Quote:ihv2kids+發表於+15-8-6+13:23+還是

原帖由 hkpapa852 於 15-08-06 發表
如果你亞仔個間係官津小學, 亞仔未必可以再留班..... 小心了!
對,所以我不是選擇津校。

引用:Quote:ihv2kids+發表於+15-8-6+13:23+還是

原帖由 Yanamami 於 15-08-06 發表
你个case同楼主唔同~~佢仔仔能力ok, 应付到學業,亦無護士提議重讀……

對呀! 所以,我覺得如果小朋友沒有特別問題,只係家長「心頭高」,其實唔好浪費多年重考小一。明白唔係龍校要面對呈分升中壓力,但龍校就無升中壓力? 我都係龍校,我大女嚟緊對面升中,但作為正確學習態度教育,我一樣有施壓比小朋友認真去考好呈分試,升中學校最終決定是佢地自己成績,考得唔好,自己間中學就不適合了!要去其他banding中學,大人一樣,唔好錯角覺得龍校就可以唔使顧慮,唔太理想都會另一壓力。輕鬆左既只係,唔使去「少林武台」比拼

Yanamami    發表於 15-8-6 14:51

回覆 bbJP 的帖子

我個係年尾出世,如果重考係冇問題既。不過其實我冇打算咁做,因為好滿意現在間學校喇。

回覆:hkpapa852 的帖子

「官津校只有一次留班機會」這是規定嗎?

MrBeast  我估學校可著情處理  發表於 15-8-9 07:15
‹ 上一主題|下一主題