用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 派了測驗卷,歷史新低
樓主: sasafan
go

派了測驗卷,歷史新低 [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 15-11-4 17:04
咁咪好囉!我個仔都係,睇書都好認真。btw,你就好囉!識英文又識普通話,要個女練習都易好多!

...
英文緊係唔敢自己嚟, 我依家搵緊屋企附近好似有個centre, 個外國人好似話教得幾好, 我諗住俾兩隻馬騮去學口語。始終英文oral都係要外國人教可靠D。

引用:Quote:longlokma+發表於+15-11-4+16:57+你

原帖由 little_yolky 於 15-11-04 發表
佢無要求我教佢喎。人哋無要求主動去教人, 驕傲喎。

平時只係教佢說話口試D普通話詞語而已。但無同佢用普 ...
咁浪費呀!我仲要比錢人同我仔用普通话齋傾計

little_yolky  俾錢只教普通話? 好浪費啊!  發表於 15-11-4 17:33

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+15-11-04+發

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-11-4+17:04+咁咪

IloveJJ 發表於 15-11-4 22:46
咁學oral又真係搵net好啲!至少上完,第時去到邊都識聽,講出來人地又明呀!但你識英文,至少可以同佢講下故 ...
佢哋無語境無機會講, 但從小到大要看電視只可以看英文卡通, 所以聽就無問題。剛轉新姐姐, 由印尼轉咗菲律賓, 諗住平時起居飲食, 想唔講都唔得啦, 點知請咗個聾的, 真係有人黑仔如我都唔好話無可能。不過, 試過有幾次, 佢哋想要一些幫忙, 我叫佢自己攞姐姐媽咪唔得閒, 咁死死地氣都聽到佢必要時係可以講到的, 只係平時依賴唔想講而已。

IloveJJ 發表於 15-11-4 22:46
咁學oral又真係搵net好啲!至少上完,第時去到邊都識聽,講出來人地又明呀!但你識英文,至少可以同佢講下故 ...
audiobook只可以話冇互動,唔夠生動就咁啱搵到個隻係咁,真人face to face講都可以唔生動架
想再生動d可以搵廣播劇,冇晒d "said dad" 呢d,而唔會一人分飾幾角

little_yolky  我講故仔,連聲都要扮埋。  發表於 15-11-5 11:46
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-11-4+22:46+咁學o

IloveJJ 發表於 15-11-5 11:39
係既,應該話,如果audio只係依書直說,咁會少好多內容,因為我地講故事,係唔會只讀啲字,會加插啲形容呀 ...
咁呢d要睇講故事技巧同講者有幾靈活,講得好,15mins故事可以講一個鐘都唔悶,仲會帶住個聽眾出入個故事
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-11-5+11:39+係既

IloveJJ 發表於 15-11-5 11:44
所以,如果我自己識用英文講故事,我覺得會好好多!因為聽碟,或請老師,都未必可以做到咁。

...
但請NET就可以有較好的口音啊。小朋友聽乜就會講返乜出嚟的。

大家係咪覺得小三真係會跌分數? 好難9字頭?
但我地學校份卷無深到, 同功課差不多程度, 識做功課, 測驗考試應該都會識.

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-11-5+11:44+所以

07mama 發表於 15-11-5 12:05
大家係咪覺得小三真係會跌分數? 好難9字頭?
但我地學校份卷無深到, 同功課差不多程度, 識做功課, 測驗考試 ...
唔係, 全班第一果個人哋無跌到, 都係9X。

引用:大家係咪覺得小三真係會跌分數?+好難9字頭?

IloveJJ 發表於 15-11-5 13:03
咁你地啲功課無深到嗎?我仔上小三啲功課,明顯深咗喎,尤其是中文同常識。不過,可能人大咗,功課雖然深咗 ...
我覺得係份量多咗, 同埋要用腦咗。對於D思想懶漢如我阿女, 咪出事囉。

另一方面, 自從升咗小三, 唔知點解, 無咁聽話, 駁咀多咗, 又可能係功課多咗, 所以溫書時間少咗, 做閱讀花園少咗, 咁咪出事囉。

不過, 自從測驗唔好之後, 好似無駁咁多咀, 乖返。

回覆:07mama 的帖子

小三唔應該跌太多(但要視乎學校),但小五就會跌啦!

little_yolky  請唔好嚇人好唔好  發表於 15-11-5 13:19

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-11-5+13:03+咁你

回覆:IloveJJ 的帖子

IloveJJ 發表於 15-11-5 13:03
咁你地啲功課無深到嗎?我仔上小三啲功課,明顯深咗喎,尤其是中文同常識。不過,可能人大咗,功課雖然深咗 ...
中文深左, 閱讀卷字數多左, 作2篇文英文多左用句子答題

但同功課差不多水平, 所以無失預算.
我仔幾乎每份卷都有2題係答岩既, 但寫我唔好或寫左開頭, 未埋尾就去左下一題, 係咪一定會咁既呢?

Isaacmommy 發表於 15-11-5 13:13
小三唔應該跌太多(但要視乎學校),但小五就會跌啦!
因為以前成日聽人講, 小一9X, 小二8X, 小三7X...其實係咪睇學校咋? 我地成績好的話, 三年都KEEP到9X, 最多係其中一兩份失手.
‹ 上一主題|下一主題