用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 揀學校,我揀環境
樓主: Nowayback
go

揀學校,我揀環境 [複製鏈接]

回覆:揀學校,我揀環境

我當年也覺得有間直資附近環境比較亂,設施不夠,去游水堂要去公共泳池等,怕女兒危險所以放棄,雖然好傻,但是也是有得選比比較吧,無的話,什麼都要啦!

wwsbb 發表於 15-11-9 15:29
Agree...除左燒野,仲有大酒店,我老公家有先人就放音小對面......所以我都無幫個囡報。

不過我估好多人都 ...

有冇高人在,倒想請教下:火葬 vs 大酒店 vs 墳場 邊間附近 d

我想...整個黃大仙,慈云山區的學校都"中" 火葬 &  墳場了!

那個樓主都是攪移民實際些了!!!

Nowayback 發表於 15-11-8 12:15
大家唔使咁緊張, 只是討論下環境對健康的重要性。我舉三大為例子就係唔想攻擊任何小學。估唔到你地反應都 ...
其實追了個post 咁久了...有些家長有意無意地指名導姓那間這間的不好!  有些家長有提及那間好!  我是尊重這些"見解"的!  最少我知他們講那間或估到其用意!

但是...我聽不到樓主有提及那學校才是他目中對"小朋友的身心健康"好的學校!  

真心請問樓主的高見, 以作參考! Thx !

火葬場、大酒店、墳場呢啲場地實質對小朋友有幾大影響真係唔多直接。反而學校近郊野就要小心蚊蟲,阿仔舊校位處山邊,當時經常成為蚊子獵物,每日要用驅蚊貼同蚊怕水。討論呢啲實際情況好過啦!

引用:火葬場、大酒店、墳場呢啲場地實質對小朋友

原帖由 Soundervolt 於 15-11-10 發表
火葬場、大酒店、墳場呢啲場地實質對小朋友有幾大影響真係唔多直接。反而學校近郊野就要小心蚊蟲,阿仔舊校 ...
SPCC 超級多蚊。first in 完門口企左一陣等車'',ankle 位置中了8次。

當日我穿恤衫西褲的。

反而CKY 冇事!

MrBeast  多蚊可打1823,話比校長知可能有分加都未定  發表於 15-11-10 16:56

引用:玫瑰崗環境正! +

原帖由 emilylaugg 於 15-11-09 發表
玫瑰崗環境正!
玫瑰崗環境確係唔錯, 地方大

MrBeast 發表於 15-11-10 10:23
有冇高人在,倒想請教下:火葬 vs 大酒店 vs 墳場 邊間附近  d
音小對面有晒呢3樣嘢喎!

不過講近, 音小又邊夠保一近呢3大景點?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

呢個係不具爭議性的題目,是完全開放式而又無攻擊性的話題,當然大家覺得有侵害性我無話可說。

記得當日大住個肚,日日都希望只要生出來的是健全、人生是快樂就好。

到咗大D, 又希望佢聰明就好。 再大D, 佢獨立成熟D就好,再大D, 佢可以有所成就就好。

好似已經忘記左最原始的希望:健全快樂就好。所以我希望在能力範圍之內,提供最佳的環境比佢,就係咁簡單。

無意比較任何學校,每人都有唔同排位,亦無意影響別人的選擇。

輕鬆d啦, 大家 ! 我估樓主都是, 討論下有話題, 不用太應真 ! 

回覆 Nowayback 的帖子

上得這個forum都是care education 的家生!  在你個topic留言/分享意見的也是有心人!

但只聞樓主"拋磚引玉" 未曾分享半點資料有關那些學校才合乎中道或其心中所愛!?  實使在下無所適從!

願再求樓主無私的分享,披露丁點學校資料使各人有所啟迪、反思!  實各家長及學子之萬幸!  不勝感激!

有冇地盤這點,其實好難預計。今日你揀佢,當時無地盤,第二年可以因著各樣原因,會有維修,拆樓起樓。你未必預計到。而且就算地盤,也會有完工的一天。

環境再好小朋友都只係佔課室裡的一個位子,如果番學唔開心,附近冇大酒店冇馬路又如何?我反而更著重朋輩差異,教學理念和課程。

秘魯高原, 0污染. 小朋友用1-2小時泛舟返學.  剛剛係電視睇到.  超正.  下星期播係阿拉斯加返學,  冬天零下50度都返學.  空氣都好好.  
樓主唔好嬲啦, 大家都好苦悶, 所以係度講下笑.  如果你真係唔係打手, 都唔好嬲我地.

可能樓主見大家呢排d學校出result咁緊張,整d gag出黎輕鬆下大家啫。

德望啦,飛鵝山山腳,青青翠翠,室內泳池,室內運動場,大禮堂,校內上落校巴,very good

Soundervolt 發表於 15-11-9 15:45
講咗咁耐,其實有冇學生因為學校環境唔好而產生心理或生理嘅問題呢?

...
如果阿媽因爲不滿學校環境而擔驚受怕,日哦夜哦,子女心理無問題才怪

hkpapa852 發表於 15-11-9 13:30
去青海大草原, 或者香格里拉....
我中意青青草原,不怕灰太狼就得。不過講真,如果好介意環境,住屋環境又點呢?同樣條件的話,可能要住山頂獨立屋了

picture 發表於 15-11-10 12:46
SPCC 超級多蚊。first in 完門口企左一陣等車'',ankle 位置中了8次。

當日我穿恤衫西褲的。
DBS仲多蚊啦,仲有蛇添,又試過禽流感時有隼鳥。咁如果有offer,會唔會唔讀?!
‹ 上一主題|下一主題