用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喇沙插班
樓主: YYbb111
go

喇沙插班 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-03-26+發

原帖由 siden 於 16-03-26 發表
有幼稚園家長在kinder舊同學家長谷呻DBSPS小二有分數exercise。

我初初唔信,以為佢吹水。
如果是這樣, 嚟緊9月, DBSPD副校過LS做校長, 都要開始鍊下EQ。

Soundervolt 發表於 16-3-26 20:28
哈哈!呢個「功課奴隸」電視節目充份表現出以偏概全嘅意思(亦反映現今傳媒嘅質素)以及滿足一尐鄙視所謂 ...
點樣可以睇到唔少學生點解能夠遠超本身在學年級嘅學術水平??....似乎真係好利害~~~

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-03-26+發

原帖由 kiov 於 16-03-26 發表
LS不用置疑, 當然是一間神級好學校, 希望傳媒報導的, 都如你所說以偏概全, 無中生有的。

另外, 肥仔前肥仔 ...

首先呢位"苦主"對傅媒作出一尐
抹黑嘅描述更加唔尊重學校。阿仔已經讀緊高小,呢個電視節目前後嘅功課量一直都冇改變過,所以有或冇呢位上鏡接受訪問"苦主"都冇關係,一間有規模學校嘅政策又點會因一個電視節目而有所改變?更加唔會俾其他閒言閒語牽住個鼻嚟走(我相信閣下愛校亦會一樣)。

好明顯閣下並非LSPS嘅用家,所有言論亦只係道聽塗說,而且己對LSPS有前設觀感,而認定佢係乜野學校......不過我講過唔緊要,DBSPD亦係非常好嘅學校,閣下可以放心就讀,一定唔會揀錯,唔使為咗一間非神級律校而勞心。

引用:Quote:Soundervolt+發表於+16-3-26+20:28+

原帖由 mcl203 於 16-03-27 發表
點樣可以睇到唔少學生點解能夠遠超本身在學年級嘅學術水平??....似乎真係好利害~~~ ...

當三四年班開始已經可以攞住本成寸厚嘅全文字中/英文課外書呢睇就大概都知係乜野水平啦。LSPS、DBSPD及唔少呢一類學校嘅學生都可以做到。

你可以做個簡單比較,將教育局小四英文課程同純文字英文版Harry Potter比較下兩者水平有幾大分別就會明白。

原帖由 kiov 於 16-03-26 發表
LS不用置疑, 當然是一間神級好學校, 希望傳媒報導的, 都如你所說以偏概全, 無中生有的。

另外, 肥仔前肥仔 ...

如果做功課時經常出現錯誤,就會變成利疊利式嘅功課量。就算本身得3份功課亦可變成6份功課,而6份分分鐘變成12份功課。我相信要做改正唔係LSPS獨有,閣下神級愛校亦都需要對有錯誤既功課做改正啩?

有幼稚園家長在kinder舊同學家長谷呻DBSPS小二有分數exercise。

無論讀LSPS、DBSPD或甚至其他學校,成功需苦幹係永恆不變嘅定律,無論學術或課外活動若要成績好,但又要無壓力,簡直係天荒夜談。咁究竟邊一間學校會有更大壓力?呢點會因為各人感受唔同而因人而異,所以永遠唔會有絕對嘅答案。

話時話,我都知有其他學校准許家長喺功課上簽名就可以唔做嗰份功課,唔知真係有幾多家長會咁做呢?

siden 發表於 16-3-26 21:48

DBSPS唔計分的測驗,目的是甚麼?

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+16-3-27+02:07

原帖由 Soundervolt 於 16-03-27 發表
嚇C,原來係咁,仲以為P6有F2程度添

Soundervolt  P6有F2程度有幾難?  發表於 16-3-27 10:42

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+16-3-27+02:47

不是天荒夜談的,功課壓力少,升中壓力少,又唔代表冇需要溫習。LS不是也是功課壓力少、升中壓力少的嗎?

回覆:喇沙插班

離晒題,大家繼續討論如果插班入LS。

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-03-27+發

原帖由 ms.giggle 於 16-03-27 發表
不是天荒夜談的,功課壓力少,升中壓力少,又唔代表冇需要溫習。LS不是也是功課壓力少、升中壓力少的嗎?

...

讀得呢類學校(包括其他傳統友校)目標唔係剩係為升中咁簡單,而大部分家長同學生對成績亦相當有求,精益求精就見得多,hea讀嘅真係冇乜見過(成績唔理想並不一定係hea讀),所以唔多唔少都會有壓力。

好多時當喺EK討論呢間九龍城男津校時都會俾其他人跟神級男友校拉上關係作比較,實在與有榮焉。我嘅回應只係想俾有心到LS讀書嘅人一尐比較客觀及正確嘅資訊,作為轉校前嘅參考而已。

我有唔少朋友讀緊喇小,當中有成績好、有成績差到要留班,但他們的家長也大讚學校係好學校,還極力推薦,我覺得連追唔上嘅都讚,可信性很高!

回覆:Soundervolt 的帖子

P6 有 F2 程度唔難真好係超好啦, 我就覺得超難, LS真係遠超同級學校學術水平

我覺得LS 仔其實比較曳或超級活潑....這是比我想像中嚴重。初小工課真的不多。

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+16-3-27+10:45

係囉,可能兩校地域近,九龍區比賽常常踫面,總是有人會拿兩校來比較,我絕對認為兩間學校都係好好的學校,冇需要比功課、比壓力。

我讚揚DBSPD,LS家長就以為我在數落LS,只是對LS太唔熟悉,這校太難抽入,所以一直冇研究而已。

「谷」文化同母親有關,應該不是任何學校獨有。

小曳人 發表於 16-3-23 11:13
我真係無乜點聽過有人由KTS轉過嚟.....
但YW,知兩個,一個speech day 企响台攞過十個數學/音樂獎嗰位,仲 ...
照咁睇yw 插ls其實係難d

靚螺頭 發表於 16-3-23 13:51
DSE都無AL咁難
DSE 係淺過HKAL...
所以要求係準繩同效率...

又係以"近乎唔錯" 為目標.

有意申請插班嘅家長可以帶同囝仔參加學校每年都有舉辦嘅family fun day,親身接觸學生及體會一下學校嘅環境。當年我都有帶阿仔去參加,之後申請插班時阿仔仲親筆寫咗一封參觀後感想聯同相關資料及申請信交到學校。雖然唔知對後來得到筆試機會有冇幫助,但有得玩又有得了解下阿仔對其他學校嘅印象都值得嘅!

回覆 Soundervolt 的帖子

請問你仔仔當年插P?我仔仔係一間一線津小讀小二......小一同小二上學期都考到級第一, 已經寄了信去LS申請插班, 不知機會有多大?
插到後又是否跟得上呢間神校程度
‹ 上一主題|下一主題