用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青B1A男仔-老師建議
樓主: 雋雋B
go

葵青B1A男仔-老師建議 [複製鏈接]

+3金熱血 貢獻勳章

引用:其實如果校網本身無足夠B1位俾所有B1學生,+

原帖由 hkpapa852 於 16-04-21 發表
其實如果校網本身無足夠B1位俾所有B1學生, 就一定有人不幸要派去B2.

叫B1生都填晒B1再填B2其實無問題, 因 ...
保險線咪又係搵B2學校...咁乙三中B2同 乙10中B2又有乜分別?

+3金熱血 貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+晴晴小B+於+16-04-21+發表葵

原帖由 719117 於 16-04-21 發表
冇可能甘樣填,你甘樣教人分分鐘累死人……甘樣分分锺跌到好後?
乙3派到B2學校同乙10派到B2學校又有乜分別呢?

回覆 chan803 的帖子

咁我等你明年填完, 話我知點填呀! 我遲你一件派位, HEHE

chan803 發表於 16-4-21 15:14
保險線咪又係搵B2學校...咁乙三中B2同 乙10中B2又有乜分別?
分別係總有一堆唔上EK既家長, 或者好信任老師建議既家長, 非常聽話好安全咁由乙3開始排B2.

如果佢地為數多而又有一部份唔好彩一早入咗B2, 咁你到乙10先放人地乙3間B2, 到時可能會無位, 要再退而求其次再去次一級果間B2....

不過係NT1, 如果B1生放晒B1再放全完同伍若瑜, 應該都包得晒底
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

荃灣呢?

+3金熱血 貢獻勳章

引用:Quote:chan803+發表於+16-4-21+15:14+保險

分別係總有一堆唔上EK既家長, 或者好信任老師建議既家長, 非常聽話好安全咁由乙3開始排B2.

如果佢地為數多 ...
咁嗰間 B2 學校應該升咗 lev 去B1 啦喎...

+3金熱血 貢獻勳章

引用:回覆+chan803+的帖子 咁我等你明年填完,+

原帖由 妹妹頭 於 16-04-21 發表
回覆 chan803 的帖子

咁我等你明年填完, 話我知點填呀! 我遲你一件派位, HEHE
希望到時唔使填啦

妹妹頭    發表於 16-4-21 15:27

+3金熱血 貢獻勳章

引用:Quote:chan803+發表於+16-4-21+15:14+保險

如果佢地為數多 ...
如果真係多人咁做,我估乙4、乙5⋯⋯抽到B1的機會大咗...
唔使去到保除線

chan803 發表於 16-4-21 15:25
咁嗰間 B2 學校應該升咗 lev 去B1 啦喎...
咁睇吓你點定義B1學校, 睇input(有幾多B1生入讀)定output(DSE成績/入U率).
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:chan803+發表於+16-4-21+15:25+咁嗰

咁睇吓你點定義B1學校, 睇input(有幾多B1生入讀)定output(DSE成績/入U率).
梗睇0ut Put啦,揀小學,都是睇佢升B1中學既數據

回覆 moonngbaby 的帖子

乙三>> 皇仁

唔駛啦..... 女生, 唔需要保守到咁架, 千祈唔好咁填TIM

dobbybabie 發表於 16-4-21 15:33
梗睇0ut Put啦,揀小學,都是睇佢升B1中學既數據
不過, 多數老師都係以Input去定義間學校係咪B1.... 所以當老師話A校係B1時, 自己都要做功課查清楚係咪你心目中既B1

引用:Quote:原帖由+晴晴小B+於+16-04-21+發表葵

原帖由 719117 於 16-04-21 發表
冇可能甘樣填,你甘樣教人分分鐘累死人……甘樣分分锺跌到好後?
因為統一派位時,電腦會等所有本區B1生有哂著落先開始派B2生。咁即係無論你乙三開始選B2學校,還是乙十先選,都一定有B2學校派比該B1學生。如果葵青區以往真係有B2學生好彩派入B1中學,咁樣填法確保唔會有漏網之魚

引用:其實如果校網本身無足夠B1位俾所有B1學生,+

其實如果校網本身無足夠B1位俾所有B1學生, 就一定有人不幸要派去B2.

叫B1生都填晒B1再填B2其實無問題, 因 ...
所以之前有個jm分享佢仔當年選校,B1b生,自行陳,乙1陳,乙2全,3唔記得,4皇仁舊生,結果N0唔靚,入咗皇,好明顯是操作失誤,過早投降選皇仁舊生,可能第一,乙1己俾B1c,N0細過佢仔既同學,沒哂位,。乙2又唔夠N0細過佢既set咗保險線在全完的同學搶,乙3唔知邊間,(估是任何-間B1中啦)又滿,所以落咗4皇仁。即是B1位似音樂椅,唔夠位,No又大既好大機會沒凳坐,所以我會寫哂B1執雞先,死都死得心服口服

回覆:葵青B1A男仔-老師建議

大抽獎,令好多B1B學生落入B1C學校手中,B1C 學校敎唔好,6年後浪費一班好學生

引用:大抽獎,令好多B1B學生落入B1C學校手中,B1

原帖由 Tophand8899 於 16-04-21 發表
大抽獎,令好多B1B學生落入B1C學校手中,B1C 學校敎唔好,6年後浪費一班好學生

...
係,大有同感

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-4-21+11:37+

神級計算

引用:大抽獎,令好多B1B學生落入B1C學校手中,B1

原帖由 Tophand8899 於 16-04-21 發表

...
又吾可以甘講既

如果佢地為數多 ...
不過有唔少家長都會考慮學校位置,同埋未必鍾意哂全部b1校,其實乙三填嘅就算係b2,家長同學生鍾意咪得囉!

再者,有啲b2a如伍若瑜咁,過往幾年都好進取,入u率亦唔低,b1生入到去可以輕輕鬆鬆做尖子都未嘗係壞事吖!

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-04-21+發表

原帖由 Karmen希希 於 16-04-21 發表
不過有唔少家長都會考慮學校位置,同埋未必鍾意哂全部b1校,其實乙三填嘅就算係b2,家長同學生鍾意咪得囉!

...
Yes

‹ 上一主題|下一主題