用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青區交咗表報到區
樓主: Karmen希希
go

葵青區交咗表報到區   [複製鏈接]

Ivankwok2009 發表於 16-5-12 09:26
以我所知09-12數據及聼聞,肯定不是!
以09年近60,到12年跌近4x入LW計算,
再看那幾年自行面試收生約七十 ...
坦白講, 我唔認為仁立B1生有100咁多

Ivankwok2009  數據是近90入林,9x入善  發表於 16-5-12 10:31
Ivankwok2009  事實如此,起碼我那前後幾年如是,一百也提議塡B1  發表於 16-5-12 10:29
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:妹妹頭+發表於+16-5-12+08:27+回覆+7

原帖由 Ivankwok2009 於 16-05-12 發表
以我所知09-12數據及聼聞,肯定不是!
以09年近60,到12年跌近4x入LW計算,
再看那幾年自行面試收生約七十 ...
自中學減班減派開始,仁立入林護數量開始下跌。部分原因係當時時任校長鼓勵學生往外闖,費事自己人打自己人。從那時開始,仁立升中開始變得分散。FYI,今年仁立小六全級頭三名三位同學已經全比SPCC收左,對去林護既人數同質素都有影響

回覆 719117 的帖子

佢係全級第幾,被荃官收咗

妹妹頭 發表於 16-5-12 08:27
回覆 719117 的帖子

乜唔係雙仁band 1 生, 自行時已經盡入LW咩?
一定唔係

雙仁頭5-10名都冇收, 有D最後係叩門入. 可想而知, 10名打後機會更低. 佢係又唔多睇特異功能既 !

仲有, LW 係中意收 TW, SSP, 甚至極少從他區來的, 因為呢D通常都係頭3名, 而且個D小學程度梗高過葵青既小學, LW 會係自行盡收, 否則冇機會收到. 反而葵青既咪唔收住, 等佢地抽入嚟囉! 雙仁更唔洗收住啦! 聯繫都有2X個位專比佢地, 洗咩咁早收.

妹妹頭  我地荃灣區小學, 間間每年都有2-3個入LW  發表於 16-5-12 10:42
Ivankwok2009  近年深水埗明顯多  發表於 16-5-12 10:40

hkpapa852 發表於 16-5-12 09:42
陳過去三屆DSE成績差別不大, 3年來升讀local degree都係維持係~35%.

仁立上年只有33人入林護, 8人入陳, 善 ...
梗係啦! 如果係女仔又唔介意入女校, 點解一定要入LW呢? SM仲大機會啦! 一擊即中

Ivankwok2009  咪係,不過又不是太大比例入SM  發表於 16-5-12 10:38

近年可能無以為繼了,這兩年冇留意,14年肯定還有。以12年為例,簡介會肯定說110都可以當自己是B1,
100可以博下,近110就盡量保手。
我細仔經常70-80才放心,

陳過去三屆DSE成績差別不大, 3年來升讀local degree都係維持係~35%.

仁立上年只有33人入林護, 8人入陳, 善 ...
你搞錯了, LW 有減班, 由5-1=4

ivankwok2009 係講緊11, 12年, 當年仁立既人數比現在多幾十, 真係有1XX人係B1. 仁紀12年之前都 19X人啦! 考10X名個個都入到LW, 呢個係真實事件, 冇得否定

Ivankwok2009  11,12仁立18x  發表於 16-5-12 10:47

SSP多入LW, 咁老師都會提議比佢地, 話佢地知D C兄姊入到LW喎! 你地又去試下. 而且好多都住MEI FOO 架! 不過以地區計係SSP 之嘛, 去葵興都係3個MTR站

妹妹頭  LW地點算適中  發表於 16-5-12 10:49

引用:Quote:妹妹頭+發表於+16-5-12+08:27+回覆+7

原帖由 chocolatebean 於 16-05-12 發表
一定唔係

雙仁頭5-10名都冇收, 有D最後係叩門入. 可想而知, 10名打後機會更低. 佢係又唔多睇特異功能既 !
聯繫位係電腦抽獎,仁立有接近100B1,而仁紀又有70左右B1,當有一半抽用聯繫位抽都有8X人,又控制到想收邊個。如果自行時遇到好既唔收,點知到時去左邊。自行時面試表現比重好大,能者局之,無話故意收或唔收邊間學校既學生

我真係數過架啦! 信我啦!

以自行收4X人計 (早幾年), 有3X人來自SSP, TW, KLN 小學, 而佢地肯定唔係第2輪抽入, 唔係住KWAI TSING 區.  再加埋甲部12人, 乙部6X人, 聯繫23人, 留班位X人, 叩門又X人 = 14X人(全級人數)

Ivankwok2009  好似上年開始冇扣門  發表於 16-5-12 11:09
Ivankwok2009  大至如是  發表於 16-5-12 11:00

引用:我真係數過架啦!+信我啦!以自行收4X人計+(

原帖由 chocolatebean 於 16-05-12 發表
我真係數過架啦! 信我啦!

以自行收4X人計 (早幾年), 有3X人來自SSP, TW, KLN 小學, 而佢地肯定唔係第2輪抽 ...
其實除非係負責收生既老師,如果唔係根本無人計到收生條數。因為以荃灣為例,你點知佢係用自行、統一甲或是用統一乙入。因為個荃灣學生有可能用地址轉區,每年育定有好多荃灣學生咁做,所以根本無得計。

晴晴小B 發表於 16-5-12 10:47
聯繫位係電腦抽獎,仁立有接近100B1,而仁紀又有70左右B1,當有一半抽用聯繫位抽都有8X人,又控制到想收邊 ...
你咁諗正確, 但 ivankwok2009 同我見到既係事實, 仲要係幾年喎! 事實LW就係咁. 決定權係學校度, 就算自己個仔面試好過隔離個個, 成績又好過佢,  到時收佢唔收你, 唔通你去上訴咩! 人地100個理由啦!

晴晴小B 發表於 16-5-12 10:58
其實除非係負責收生既老師,如果唔係根本無人計到收生條數。因為以荃灣為例,你點知佢係用自行、統一甲或是 ...
我識得D同學喎! 自己做埋統計, 你唔信我都冇計!

不過, 年年都好邪架! 睇過幾年都係全級頭5-10名 自行,甲1,乙1都揀LW, 最後入唔到, 要叩門才收番.  反而考得差過佢既都入晒. 成班入LW 既收到RESULT時仲係到影相, 互相祝賀, 佢地冇收既就唔見左人, 因為忙緊搞叩門D野呀!

晴晴小B 發表於 16-5-12 10:47
聯繫位係電腦抽獎,仁立有接近100B1,而仁紀又有70左右B1,當有一半抽用聯繫位抽都有8X人,又控制到想收邊 ...

放心啦! 呢個就係校長做野同出場既時候啦! 而且都唔會令家長同埋學生失望

引用:Quote:晴晴小B+發表於+16-5-12+10:58+其實

我識得D同學喎! 自己做埋統計, 你唔信我都冇計!
我自己遇過啲荃灣二線學校(例如思源、何小、荃天、柴天)既級頭三,戰鬥力真係非常一般。另外近年既仁立頭幾名好多時都係傾向出去考傳統名校,不過面試呢家野真係好難講,我都係怕乙二要填陳大文,所以先及早抽身而去。

妹妹頭  何小, 荃天, 柴天都可以算係二線? 依家入埋荃灣5寶了  發表於 16-5-12 12:06

ivankwok2009, pls see pm

報到!女仔b2生,乙一吳祥川,乙二荔天,乙三李賢堯

引用:+本帖最後由+chocolatebean+於+16-5-12+11:

不過, 年年都好邪架! 睇過幾年都係全級頭5-10名 自行, ...
親身2年見到幾心酸無耐,同他們家長熟都好,又唔好意思走埋去安慰。

‹ 上一主題|下一主題