用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門都無學校收,但唔想去派位間學校讀,可以點做!?? ...
樓主: vikihui1314
go

叩門都無學校收,但唔想去派位間學校讀,可以點做!??   [複製鏈接]

回覆:叩門都無學校收,但唔想去派位間學校讀,可以點做!

8月底啦,私校會有人放位,你約8月17日打再keep住問,希望在明天

可以Homeschool, 自己在家教,中英數,其實唔難。香港有成百個細路都系 homeschool.
自己唔教的話,可以去公文式之類的機構讀中英數,有效率過系學校學。

犯法?其實父母點解無權決定孩子的教育模式?大家都眼見好多學生比香港學校玩死;輕則精精靈靈入去,癡癡呆呆出來,重則跳樓自殺(仲要唔叫救護車救你)。

我細個時系住新市鎮,讀新校。坐我隔離位的女生是魚蛋妹,有些同學跟大佬,我自己則個個禮拜系屋村球場踢波時都系同人打架收場。我想問,個D口口聲聲話唔比孩子返學系犯法的人,你會唔會比你仔女讀呢D 學校?比仔女日日同呢 D 同學玩?

甘你比唔比仔女返學?點解父母無權決定比唔比仔女返學?

在等等啦! 七月頭候補生正式註冊後 ,可能有位架! 加油!

引用:回覆+olivia511+的帖子 我同我女講,仲味有

原帖由 vikihui1314 於 16-06-24 發表
回覆 olivia511 的帖子

我同我女講,仲味有學校收佢,我話開左學讀住先,媽咪會努力幫你去搵
唔好意思,真心覺得唔應該咁同小朋友講,你會令佢抗拒間學校,萬一轉唔到校,佢可能會覺得自己差冇學校收,要繼續讀你認為唔好的學校,同小朋友講說話一定要正面,即使你心裏面好唔鐘意都好。

你可以同佢講間學校都唔錯,不過媽咪想幫你揾間再好d的學校。 即使佢轉唔到,都唔會有hard feeling.

mayyylai    發表於 16-6-25 11:42

引用:回覆+vanchoibb+的帖子 我住觀塘區

原帖由 vikihui1314 於 16-06-24 發表
回覆 vanchoibb 的帖子

我住觀塘區
有冇試秀天、秀明、基樂、佑華、堅樂、堅樂二校、宣基、樂華?  

如真係冇,開學後再打電話去d小學問,上年有人10月因為搬屋,插班去官塘二綫小學讀小一。

當年我試過去叩一間(已經過左學校叩門日期)他區熱門小學,記得當日天氣好翳焗,交portfolio時教職員可能見我和我女大汗淋漓,照收左我份portfolio, 到左7月就收到呢間學校的面試通知,可惜當時已經有兩間津小收左,所以最後都無去見。

樓主,唔好灰心,趁仲有時間照去叩門,7月份d人開始放位,一定有機會,加油!

引用:+本帖最後由+vikihui1314+於+16-6-24+13:09

我好同情樓主,願樓主早日能叩到學校, 我都經歷過叩門和考插班嘅崎嶇之路, 完全係硬仗, 要好好裝備孩子, 才能有機會

回覆:vikihui1314 的帖子

吾一定讀神校將來一定好,寶校就一定差,認為學校教得比人淺,咪自己出去補習學深D嘅嘢,只要小朋友返學開心,老師關心,就可以了,一年級爭取好成績,二年級咪試下轉校,怎麼輸在起跑線,不需理會,贏在射精前,咪玩啦,只要小朋友有快樂的童年,將來別成大器,加油💪💪

回覆:叩門都無學校收,但唔想去派位間學校讀,可以點做!??

不如你試下九龍灣慈敬,呢間學校理念和環境都不錯,只是佛教學校少人選,初小英文有PLP, 重生命教育,參觀和觀課見小朋友都好乖。

引用:回覆+vikihui1314+的帖子 請問你派去邊間

原帖由 queen_sze 於 16-06-24 發表
回覆 vikihui1314 的帖子

請問你派去邊間呀?我大仔之前有個同學派得差,佢
一生人只可以參加一次小一派位喎

queen_sze  總之佢幼稚園幫佢攪啦~佢住我隔離座咋,仲有可能佢12月尾出世  發表於 16-6-26 03:16

引用:吾一定讀神校將來一定好,寶校就一定差,認

原帖由 pmlai 於 16-06-25 發表
吾一定讀神校將來一定好,寶校就一定差,認為學校教得比人淺,咪自己出去補習學深D嘅嘢,只要小朋友返學開 ...
我諗樓主並非是想讀乜嘢名校,而係唔想讀派位嗰間

我仔都派得唔好,叩左7間都唔收,今年9月會照開學,一開左學,我就會打去其他學校問小二插班幾時有得申請!

引用:8月底啦,私校會有人放位,你約8月17日打再

原帖由 Sam1018 於 16-06-24 發表
8月底啦,私校會有人放位,你約8月17日打再keep住問,希望在明天
點解係17/8開始打去問?直資有機會嗎?

引用:在等等啦!+七月頭候補生正式註冊後+,可能

原帖由 Bobo1210 於 16-06-24 發表
在等等啦! 七月頭候補生正式註冊後 ,可能有位架! 加油!
應該幾時再打去問?津校和直資都有機會?

引用:Quote:monodad+發表於+16-6-24+13:15+仲有

原帖由 sell2japan 於 16-06-24 發表
每年九月EDB有出報告關於開學後私校仍有多少空缺
不過既然樓主堅持要津貼校,
開學後,直資還有位嗎?

引用:仲有私校收緊生 +

原帖由 monodad 於 16-06-24 發表
仲有私校收緊生
真的嗎?我以為過晒收生日子呀!

引用:回覆+vikihui1314+的帖子 努力搵直私,+會

原帖由 adriantai 於 16-06-24 發表
回覆 vikihui1314 的帖子
我打過電話去沙田兩間直資(培僑、王錦輝),我問今年小一仲有無位?職員答無

樓主個女間幼稚園有小學架喎,你有無叩返小學?雖然小學係津校,但叩門點都有少少優勢。小學幼稚園同一個校監,不如你搵校監傾下。

我係91校網,派咗89寶校,車程要成個鐘,一日來回要成兩個鐘。我哋申請咗14間學校,面試咗9間學校,有D唔係111,學校直情唔安排面試。同班主任講咗3次電話,睇下校長可唔可以幫手,但校長拒絕咗。但聽講校長幫咗另一個家長,好快地果個小朋友有附近的小學收咗佢。因為果個家長平時係有幫學校做嘢。
其實都好冇奈,我自己平時要返工,都有填過回條可以幫學校做嘢,但只能夠星期六日去幫手。

我小朋友係89校網幼稚園讀書(近地鐵站)
‹ 上一主題|下一主題