用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 講看書之餘又問吓嘢
樓主: stockmike
go

講看書之餘又問吓嘢 [複製鏈接]

S-Kwok 發表於 16-6-29 18:19
其實我係想講出年
[size=30.3998px]http://www.books.com.tw/activity/2015/03/overseas/?loc=P_009_004

[size=30.3998px]估唔到突然又免運費
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:S-Kwok+發表於+16-6-29+18:19+其實我

原帖由 MASAYA 於 16-07-08 發表
http://www.books.com.tw/activity/2015/03/overseas/?loc=P_009_004

估唔到突然又免運費
你快啲喺嗰wishlist嘅嘢搬去cart

S-Kwok 發表於 16-7-8 06:41
你快啲喺嗰wishlist嘅嘢搬去cart
當然啦
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:講看書之餘又問吓嘢

IloveJJ 發表於 16-7-8 10:25
尋晚好開心! 記得舊年去新加坡旅行,買咗幾本chapter book,當時覺得有啲深,阿仔响我幫手查字典之下,完成 ...
噚晚執書架, 阿妹無端端攞咗家姐本ORT L7响度睇, 我同佢講係家姐架你唔識睇, 但佢話睇得明, 咁我叫佢講我聽, 佢用中文講, 咁睇完公仔緊係識啦, 我就話用英文講先得, 佢發脾氣唔理我。咁我話你識你讀出嚟俾我聽, 點知原來佢真係識讀架!!!!!!! 做乜無端端會識睇L7咁厲害? 我之前仲俾佢睇L1, 唔怪得佢唔睇啦。後來佢同我講, 原來一直偷睇家姐套L5, 我以為佢只係睇公仔。不如書展時買套L9俾家姐試下識唔識睇咯。

bobbob  小一仲叫人睇L1,唔怪得唔理你  發表於 16-7-8 12:28

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-7-8+10:25+尋晚好

little_yolky 發表於 16-7-8 11:27
噚晚執書架, 阿妹無端端攞咗家姐本ORT L7响度睇, 我同佢講係家姐架你唔識睇, 但佢話睇得明, 咁我叫佢講我聽 ...
小二d書都係ORT 5,6咁上下,升小四睇ORT9應該冇問題啦,其實除左ORT仲有冇睇其他英文書?

MASAYA 發表於 16-7-8 11:55
小二d書都係ORT 5,6咁上下,升小四睇ORT9應該冇問題啦,其實除左ORT仲有冇睇其他英文書? ...
舊年書展買咗Usborne young reader audio book 十本八本 series one 同 series two, 又有幾本無CD既。又响商務買咗幾本台灣出版社既audio book, 不過佢好似唔多滿意個內容。前排買咗15本Rainbow magic淺版, 佢剩係睇咗幾本, 話有D唔好睇喎。今年書展試下買usborne young reader 個 series three 先, 舊年見到咁多字, 唔敢買。

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-7-8+11:27+

IloveJJ 發表於 16-7-8 11:53
係囉!咪成日睇啲咁低b既啦!我唔係架,我成日俾佢睇啲難既,佢睇睇下就識。就算唔識,買定無蝕底。

...
我咪一次過買定L1-L7囉, 諗住循序漸進丫嘛, 咁之前L2-L6點算? 唔好嘥, 不如叫阿妹睇埋佢啦。L7噚晚啱啱先拆封.......之前俾家姐睇L5, 唔怪得唔睇, 剩係掛住睇中文書啦.............可能佢覺得有D悶

IloveJJ 發表於 16-7-8 12:06
我讀英私小既朋友,一般升小一已讀ort level9啦!唔知升到上中學,會不會被比下去呢?

...
唔驚,DSE中文贏返
我個升小二睇完ORT9,其實我係跟返oxford自己建議個進度,我覺得跟外國一般小朋友就夠,駛鬼理明顯超前個班

我讀英私小既朋友,一般升小一已讀ort level9啦!唔知升到上中學,會不會被比下去呢?

...
話明英私小, 咁英文緊係好D啦, 咁你中文叻佢九條街咪得囉。

little_yolky 發表於 16-7-8 12:10
我咪一次過買定L1-L7囉, 諗住循序漸進丫嘛, 咁之前L2-L6點算? 唔好嘥, 不如叫阿妹睇埋佢啦。L7噚晚啱啱先拆 ...
妳個中文好咁多,可以睇內容深d既書,英文只睇淺顯既書,其實真係會冇乜癮睇囉... 唔處理個差距會越拉越大,有需要真係可以停一停睇中文書,尤其暑假,集中d拉返起英文書既進度,唔係為成績乜乜乜,係將兩種語言可以閱讀程度拉近d

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-7-8+12:06+我讀英

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-7-8+12:06+我讀英

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-7-8+11:53+係囉!

IloveJJ 發表於 16-7-8 12:23
响初中版,啲家長話中學要成績好,關鍵係英文好喎! 你打算讀英中/中中?

...
我都話跟外國一般小朋友個進度... 唔通佢地讀唔掂英中...

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 16-7-8 12:10
我咪一次過買定L1-L7囉, 諗住循序漸進丫嘛, 咁之前L2-L6點算? 唔好嘥, 不如叫阿妹睇埋佢啦。L7噚晚啱啱先拆 ...
我仔相反,三番四次又借又買堆中文書,點都唔肯睇話好悶。其實有無啲中文書題材比較多樣化,故事唔悶,又唔太深介紹下?

醒目開學勳章

...
其實同學間嘅閱讀程度可以爭好遠,我仔讀中文小學,有啲小一已經睇harry potter, 但有啲仲係睇緊類似ort L5程度左右嘅書。

MASAYA 發表於 16-7-8 12:17
妳個中文好咁多,可以睇內容深d既書,英文只睇淺顯既書,其實真係會冇乜癮睇囉... 唔處理個差距會越拉越大 ...
唉!上有政策下有對策, 我無得日日gup住佢, 佢真係采你都儍。每日有睇已經當俾面了。而且, 佢同我講:媽咪我英文好過中文架, 因為考試英文次次高分過中文。
‹ 上一主題|下一主題