用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華與黃笏南哪間好些?不考慮地點學費 ...
樓主: sumsung26
go

英華與黃笏南哪間好些?不考慮地點學費   [複製鏈接]

回覆 IYY 的帖子

培正都有分精英班

mcl203 發表於 17-7-31 16:14
QC, 聽過分享好似有~~~
真係好奇佢地點分班, 幾乎所有學生係級頭幾名

王家爸爸 發表於 17-7-22 09:14
英華有親生仔因素,未知情況有嘜唔同,但係坊間偏向睇好。
都係嗰句,讀書係讀書,係睇鍾唔鍾意間學 ...

哈哈,我都唔明乜嘢邏輯㗎!

我仔間小學出哂名是好學校,但不少朋友最初唔鈡意就是嫌校舍細及舊。

我問他們孩子體藝好掂?他們又說不是!我都奇怪點解咁多人,用九唔搭八理由選擇學校!

今日再開眼界 - 風水及校舍顏色選校,真係救命呀!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

IYY 發表於 17-7-31 16:35

軒小都~5x人入,聖雅各呢,有乜可能位位皆星~~~

月前,一位新相識的人跟我講他是某名男津(吾開名啦,吾想嚇親大家)的畢业生,当年是被放棄的一羣,最準時放学的其中一班,老師上堂吹水吾多教。精英班则常補課,老師質數也是優秀的。穿著那套校服走在街上個個以为佢係天之驕子,自己知自己事。往後的路当然难行!

ANChan59 發表於 17-7-31 16:36

我仔間小學出哂名是好學校,但不少朋友最初唔鈡意就是嫌校舍細及舊。
隔離有位家長先投訴話有宗教景既津校唔應該亂用政府資源去攪宗教活動..... 呢種升中選校既要求, 我都係第一次聽到
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ANChan59 發表於 17-7-31 16:36

你哋這些男士真係有所不知, 對於女孩子而言, 校服款色都實在重要。我當年好唔鐘意母校, 都係因為件白長衫實在肉酸又老土。

校舎顏色陰陰沉沉, 直接影響人既心情。不過我最唔鐘意既, 其實係佢哋校長個風格而已。我鐘意低調D既人。其實我同C6都比較鐘意丘中, 只不過阿女唔鐘意, 話圖書館好細, 但我最在意既, 反而係單程車程要個半鐘。我希望可以控制响一個鐘之內的學校比較合適。

王家爸爸 發表於 17-7-29 20:04
係 Band 1A/B/C,其實唔係咁重要,係唔係好學校先至重要。
但係聽講B1A無咁多功課, 多學生自學, B1C好谷成績。

hkpapa852 發表於 17-7-31 17:44
隔離有位家長先投訴話有宗教景既津校唔應該亂用政府資源去攪宗教活動..... 呢種升中選校既要求, 我都係第一 ...

香港地一向客家估地主!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

little_yolky 發表於 17-7-31 18:41
你哋這些男士真係有所不知, 對於女孩子而言, 校服款色都實在重要。我當年好唔鐘意母校, 都係因為件白長衫實 ...

我真的不懂!

little_yolky    發表於 17-8-1 10:33

IYY 發表於 17-7-31 16:02
回覆 小鹿揀學校 的帖子

D 頂級學校好似冇精英班, 因入得去的小朋友都係精英。
SJC has

St Mary 有

IYY 發表於 17-7-31 16:35
SPCC都有分精英班,入得到的粒粒都係星,但学校一定有辦法分。

Ktfk    發表於 17-8-1 00:42

little_yolky 發表於 17-7-31 18:41
你哋這些男士真係有所不知, 對於女孩子而言, 校服款色都實在重要。我當年好唔鐘意母校, 都係因為件白長衫實 ...

女仔真系会睇埋校服架,雖然有些官校係好好,但條校裙又真系幾難顶下。我生吾到女吾使烦校裙,但都会揀校裤颜色。

荃官有

嘩, 咁等開學後, 問下 QC / LS / QES / YW / 九華 / 港華 / 協恩 / 迦密 d 朋友仔佢地分班情況如何先 .......

kkhon 發表於 17-8-1 00:03
女仔真系会睇埋校服架,雖然有些官校係好好,但條校裙又真系幾難顶下。我生吾到女吾使烦校裙,但都会揀校 ...
妳一講官校,就令我諗起小白菜套校服。要著得靚真係有難度。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

樓上女兒最後入左丘中?

kkhon 發表於 17-7-31 23:57
SPCC都有分精英班,入得到的粒粒都係星,但学校一定有辦法分。

其實有系統做,唔難分。有考試就有分數,有分數就有排名,然後就可分班。

九華早排考完pre-s1, 好快已有人收信要上堂補一補。

kkhon    發表於 17-8-1 10:41

王家爸爸 發表於 17-7-30 08:15
點解程度相配咁重要,原因有二:
第一,除非小朋友鬥心強,可以游上去中上游,否則年年係最差成績嗰10%,自 ...

我有疑問,如果同學的程度差不多,我覺得教師會教得舒服,不用花太多時間作補底!

按你的思路,同學差不多程度,頭10%或尾10%的機會亦均等,競爭可能更激烈!
‹ 上一主題|下一主題