用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中文中學
樓主: Lovelymame
go

中文中學   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 18-4-24 14:50
禁你要考慮小学英文好,係因為識考試/補习雞精番黎(好明顯係假象英文好,上到英中会出事),定係真係底子好 ...
DSE英文都係2nd lang啫 <==== 無理由既, 我見佢哋科科都用英文長答喎, 唔好似外國人咁, 點答得切呀? 我當年中史用中文寫, 真係個腦配合到隻手, 都寫到手跛架。仲話要諗, 蚊都瞓了。

就好似阿大, 我咪覺得佢只係識考試囉, 佢科英作都唔係咁高分架。oral我就懷疑係老師偏心, 所以俾佢高分D, 因為中文說話佢好一般。

little_yolky 發表於 18-4-24 16:21
DSE英文都係2nd lang啫
英中英文要求我估真冇你想的如此高, 有如此高的一係國際學校, 一係IB, 一係讀英國文學....  
回望以前, 英答我讀1A英中時用英文的科, 作長答我亦是用英文思想才答的, 因為input 睇書上堂全是英文, 唔慌會用中文想左再譯番英文掛...難度重大.     但我個時英文運用都只限於學習同睇TV/書, 一定冇好似依家國際學校的出口成英度.   依家同英中的朋友仔女接觸, 名校神校好的津校都有, 程度亦同當受年我自己差不多, 只是多左人連說話都習慣英文, 常見是在DB, Marymount, SP conv,  GH 等幾間的學生, 其它少見. (唔識DG, SPCC LS  的都唔興多講英文, 可能回校同學間有, 同我地大媽唔駛啦.... )  

HaYi 發表於 18-4-24 16:48
英中英文要求我估真冇你想的如此高, 有如此高的一係國際學校, 一係IB, 一係讀英國文學....  
回望以前, 英 ...

好多讀IB嘅學生由小學到中四都係讀本地學校課程,佢地嘅英文好係從小浸出嚟,唔會讀兩年IB就會突飛猛進嘅。唔應該神化IB。

Soundervolt 發表於 18-4-24 16:58

好多讀IB嘅學生由小學到中四都係讀本地學校課程,佢地 ...
我話yolky神化英中就真寫-千幾百字就好似外国人……禁易咩?

little_yolky 發表於 18-4-24 16:21
DSE英文都係2nd lang啫

HaYi話齋,係习慣呀~input係英文,process係英文,output都係英文。其实讀番轉头咪就係你成日講用英文黎学习既能力之嘛。咪禁誇張啦,要好似外国人禁叻先讀得英中?你估国際学校咩?-样寫到手跛㗎~我細女中-測History咪11/50無答到,寫唔切!摩打手要練㗎~

Yanamami 發表於 18-4-24 17:12
我話yolky神化英中就真寫-千幾百字就好似外国人……禁易咩?

香港中學英文課程(就算係英中)都只係”應用英語”嘅水平,如果要去到外國人咁嘅級數,係唔可以單靠學校嘅課程或語境可以做到。一千幾百字唔算得上什麼,如果可以用一百幾十個字可以代替一千幾百個字嘅意思,咁就真係堅喇!

Yanamami 發表於 18-4-24 17:16
HaYi話齋,係习慣呀~input係英文,process係英文,output都係英文。其实讀番轉头咪就係你成日講用英文黎学 ...
可能.........maybe...........阿大有能力讀得到迦密都未定喎。

little_yolky 發表於 18-4-24 17:27
可能.........maybe...........阿大有能力讀得到迦密都未定喎。
好耐之前有个帖问小朋友升左英中,讀禁多科点幫佢記生字同串字既~我问阿女,多左禁多生字点記?佢話唔知,望多幾次自然記到……你睇到个分别嘛?我以前要抄生字、查字典寫好中文解釋再串串串餐死……

little_yolky 發表於 18-4-24 17:27
好似有啲中學有體驗堂,去試下聽唔聽的明。你好似的確有啲神話咗英中。其實好多英中老師講的英文都係港式英文,唔難理解。

little_yolky    發表於 18-4-25 09:01

我覺得係

Soundervolt 發表於 18-4-24 16:58

好多讀IB嘅學生由小學到中四都係讀本地學校課程,佢地 ...

我係話ib要求英文高,吾係選ib2年之後英文會勁左,(雖則都有可能...)

Yanamami 發表於 18-4-24 17:16
HaYi話齋,係习慣呀~input係英文,process係英文,output都係英文。其实讀番轉头咪就係你成日講用英文黎学 ...

我估我個入到中学摩打手而言之有物有条理最難練成.小学好多失分位已是超懶,長答避吾到抄原文再延展,佢懶理答左重心當答完,中学会死晒火

HaYi 發表於 18-4-24 20:55
我估我個入到中学摩打手而言之有物有条理最難練成.小学好多失分位已是超懶,長答避吾到抄原文再延展,佢懶 ...
有六年操会学乖~

HaYi    發表於 18-4-24 21:13

Yanamami 發表於 18-4-24 20:57
有六年操会学乖~
係, 知道答題要求學生就識應對。

記得當年中一時, 中史我哋long question係答point form。因為小學無訓練, 中學老師無要求, 咁大家咪照答囉。點知, 中途離咗位實習老師, 有一次quiz全班人香咗, 佢話long question唔係答point form, 係要答essay, 大家心裡面緊係講晒粗口, 早唔講, 測完至講, 但知道要求後, 咪從善如流囉。

little_yolky 發表於 18-4-25 09:05
係, 知道答題要求學生就識應對。

記得當年中一時, 中史我哋long question係答point form。因為小學無訓練, ...
唉!  可見中學的中文中史字數要求高好多. 由point form 轉為essay 通常大部份只是跟書連本帶利抄晒, 再加少少自己意見.  有時好長直情考耐性唔係考理解.   .
我個而家我俾些初中的補充佢做下, 中文閱讀理解長答佢可以在原文中間番個正確 的ans出來, 不過就怕煩死唔肯全句抄落個答題位.    但我自己好明白, 抄多些是主流學制的普遍基本答題方式.   我叫我個趁有時間不要只間, 習慣抄晒, 當寫多些中文都好.

HaYi 發表於 18-4-25 10:12
唉!  可見中學的中文中史字數要求高好多. 由point form 轉為essay 通常大部份只是跟書連本帶利抄晒, 再加少 ...
我哋當年初中基本係照書答就得。我記得有一年中史測驗, 我連標點符號都背埋落去, 老師俾咗99分, 佢話, 文科唔會俾滿分, 但無地方扣, 所以扣一分意思意思。

HaYi 發表於 18-4-25 10:12
唉!  可見中學的中文中史字數要求高好多. 由point form 轉為essay 通常大部份只是跟書連本帶利抄晒, 再加少 ...
可以照抄已經好好多,至少勤力些小已經可以。更加頭疼係唔可以抄,要理解,再自己總結出來。最驚捉錯用神。。。

little_yolky 發表於 18-4-25 10:17
我哋當年初中基本係照書答就得。我記得有一年中史測驗, 我連標點符號都背埋落去, 老師俾咗99分, 佢話, 文科 ...

依家背出整本書都只係一半的功夫
我女背書一流,一篇文言文都可以讀幾次就背出來。上次考中史,以為背嗮就可以,結果答題唔中point,考的最差。

b3410 發表於 18-4-25 10:38
依家背出整本書都只係一半的功夫
我女背書一流,一篇文言文都可以讀幾次就背出來。上次考中史,以 ...
答題要中point啊。

b3410 發表於 18-4-25 10:36
可以照抄已經好好多,至少勤力些小已經可以。更加頭疼係唔可以抄,要理解,再自己總結出來。最驚捉錯用神。 ...
哩樣一定最重要, 尤其是中史/ history 走唔luk 借古喻今.  我未正式俾我個做, 到時花時間.
‹ 上一主題|下一主題