用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黃笏南機會大嗎?
樓主: 傻妹
go

黃笏南機會大嗎?   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-12-9 13:30
自行應選兩間心儀既學校,唔需要設保險線。否則只係放棄咗係大抽獎抽入更好學校既機會

尤其當你處身九龍 ...

Hkpapa和各位前輩:  如男仔在九龍城私小(Happy school, 不是APS & KTS) , 要級幾才可報迦密和華英?另最心儀是直資St paul boys, 這校是要有強體藝等課外活動才有面試機會?

本人想孩子入讀基督教學校
謝謝意見

NICOLE123 發表於 18-12-10 08:48

如不是頭果批B1生又不是特異人士自行填自己=掉張纸入垃 ...
你哋學校頭果批B1係會去LS, DBS果D.............

你哋學校自行只俾自己友玩, 所以頭果批肯定唔會甘心「只」揀自己, 甚至唔揀, 因為佢哋知道乙一必入。所以唔會=掉張紙入垃圾桶喎。你計一計今年小學人數同中學學額, 計一半係B1, 再扣跳船果批, B1係咪仲夠位入(我印象係仲夠位), 基本B2都有位抽, B1生乙一係坐定粒六的。

不過, 除咗神校, 我諗唔到任何理由點解要跳船。

Gunfm1939 發表於 18-12-9 13:46
回覆 hkpapa852 的帖子

佢用嘅字眼係「聯招大學學士學位課程」,應該係解聯招裏邊有提供的大學degree,即 ...

以入U率去評級, 邊間級數高D?

畢業年度中學名稱3322率本地學士課程比例
2012 -  2013
東華三院黃笏南中學
85.7% (33222)55.95%
丘佐榮中學
91.8% (33222)<=52.1%
嘉諾撒聖家書院
~82%~52%
2013 -  2014
東華三院黃笏南中學
77.8% (33222)<=49.1%
丘佐榮中學
78.9% (332222)<=50%
嘉諾撒聖家書院
~79.5%~47%
2014 -  2015
東華三院黃笏南中學
69.9% (33222)<=39%
丘佐榮中學
74.4% (332222)51.20%
嘉諾撒聖家書院
~79%~53%
2015 -  2016
東華三院黃笏南中學
80.13% (33222)<=53.00%
丘佐榮中學
72% (332222)>=48.80%
嘉諾撒聖家書院
81.10%~52%
2016 -  2017
東華三院黃笏南中學
74.8% (33222)41.50%
丘佐榮中學
72% (332222)>=62.00%
嘉諾撒聖家書院
89.20%72.00%
2017 -  2018
東華三院黃笏南中學

丘佐榮中學
78.4% (33222)>=67.2%
嘉諾撒聖家書院
~82%55.00%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-12-10 09:11

聽咗一啲舊生 返學校講!

我發覺九龍城 嘅叩門位 未必係揀band 1a嘅同學
好多時 反而留畀 派咗入band3學校 但原本屬band one嘅同學

好多時 叩門位 只係救命 多個揀卒!

就上年 身邊鄰居 本身係 band1邊緣人 竟然係叩門位 華英都入到。

另一位我校邊緣人 叩門入到黃笏南

反而本身已入左band1嘅 想再 更上一層樓, 叩門位 反而未必入到。

有沒有錯呢?

yovin 發表於 18-12-10 09:23

呢D只係個別學校政策

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Lingfung813 發表於 18-12-10 08:59
Hkpapa和各位前輩:  如男仔在九龍城私小(Happy school, 不是APS & KTS) , 要級幾才可報迦密和華英?另最心 ...
我俾你參考一下。

我女女係九龍城二線私小, 根據我哋學校過去既歷史, 我覺得級5名內可以報華英, 級10名內可以報迦密。超過級10名, 其實兩間自行機會唔係咁大, 不過, 仲有大抽奬既。

yovin 發表於 18-12-10 09:23

唔能夠抹殺佢哋面試能力低, 但筆試應試能力相當高, 所以叩門有著數。因為就算係邊緣人, 一線小學同二線小學, 操卷校同無操卷校既應試能力可以差好遠。

little_yolky 發表於 18-12-10 09:31
唔能夠抹殺佢哋面試能力低, 但筆試應試能力相當高, 所以叩門有著數。因為就算係邊緣人, 一線小學同二線小學 ...

上面兩個例子一個讀啟思 ,另一個讀我仔間, 兩間學校都唔操卷。

所以即使叩門位, 呢類邊緣人, 一定被band 1A/B比下去。 就以華英例子, B1b的叩到, 反而band 2A叩到, 唔係自己親眼見, 如果別人講都不會相信。 直情同我住埋同一層, 日見夜見 十幾年。

所以即使band 1A, 都唔好咁老定, 叩門學校間間會收。

好久没chat,你好嗎? 學校地震完未…… 受影響嗎?掛念你

yovin 發表於 18-12-10 10:39

上面兩個例子一個讀啟思 ,另一個讀我仔間, 兩間學校都唔操 ...
起完一層............繼續起, 校長起樓起得好開心...................

我諗, 啟思果個英文一定好掂。依家等緊呈二成績, 等............................「無止境的等, 不禁心動搖, 一分一刻也感到寂寥.................」

我仔仔油尖旺級41~45,band 1生,想問wfn同旅港開平邊間有機會?還是兩間都無機會?因自行一間已選擇了油尖旺,另一間就唔知揀wfn or 旅港開平,我見旅港開平入U率有7X%,所以想請教一下大家,謝謝!

回覆 NICOLE123 的帖子

我小朋友都係靠自行入機會不大, 所以之前有打算自2交另一間都心儀的, 但參觀完2間學校後, 小朋友比較喜歡中學部, 所以現在一心選中學部了

新校長對我來說確實驚喜, 佢所講的同我前排同小朋友傾的完全一樣, 目標一致

心肝寶貝B 發表於 18-12-12 08:40

我仔仔油尖旺級41~45,band 1生,想問wfn同旅港開平邊間有機會?還是兩間都無機會?因自行一間已選擇了油尖 ...

旅港無自行過無得叩門;至於一中,KL1有兩個他區位,
我認為若敢大膽放乙一,中的機會不少。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 18-12-12 10:03
旅港無自行過無得叩門;至於一中,KL1有兩個他區位,
我認為若敢大膽放乙一,中的機會不少。
即如自行,機會微?

心肝寶貝B 發表於 18-12-13 10:16

即如自行,機會微?

我認為身在KL1,除非極心儀一中,否則無必要咁早在自行選佢。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

hkpapa852 發表於 18-12-10 09:11
2017 -  2018嘉諾撒聖家書院
~82%55.00%

想問問數據王以上是否2018 DSE 成績,我們1/12去聽衣車升中簡介,3322 是81.5%,讀學士63%,副學士/文憑33%,REPEAT 2%,OTHERS 2%

ATMW227 發表於 18-12-13 11:23
想問問數據王以上是否2018 DSE 成績,我們1/12去聽衣車升中簡介,3322 是81.5%,讀學士63%,副學士/文憑33%,R ...
數字來自聖家校務報告: http://www.hfcc.edu.hk/2018/asr/pdf/asr_201718_web.pdf

可參考PDF P.6,7,19,20

Local degree: ~55%, Oversea: ~10% (PDF P.6 bar chart)

Local + Oversea degree: 63% (PDF P.7)

可能Oversea中, 可能有 7% degree, 3% Non-degree

hkpapa852 發表於 18-12-13 11:32
數字來自聖家校務報告: http://www.hfcc.edu.hk/2018/asr/pdf/asr_201718_web.pdf

我又來學下野請教一下先 !
3322 得81.5% 在B1中學來講, 咪算抵囉???
另外PRE S1 約中69 /英70 /  數是74 左右 !!!!
算是收B1生嗎??? 里D chart 玩估 ????

hkpapa852 發表於 18-12-13 11:32

多謝你的解答,想問問數據王有冇以下幾間中學近幾年DSE 成績(4STAR ABOVE) 和入U 比較,THX

嘉諾撒聖家書院
聖羅撒書院
真光女書院
何明華會督銀禧中學

subb 發表於 18-12-13 11:48

我又來學下野請教一下先 !
3322 得81.5% 在B1中學來講, 咪算抵囉???
另外PRE S1 約中69 /英70 /  數是74  ...

3322率高低好難講...... 聖心, 聖提女子其實都只係得8X%

男女校同女校, 起碼有80%以上先叫有B1B水平

男校普遍會低D, QC都係只有1年試過有90%+, 其餘年年都係得8X%

至於Pre-S1成績, 睇分數係無用, 要對照番個常模分, 睇吓屬於邊個Percentile先知高低

以下係聖家書院近年Pre-S1成績對照所屬既Percentile

小六畢業年度

2011-2012

2012-2013

2013-2014

科目

Chi

Eng

Math

Chi

Eng
Math

Chi

EngMath
所屬Percentile88.90 83.50 58.90 94.90 70.00 72.10 89.80 76.50 71.80

小六畢業年度

2014-2015

2015-2016

2016-2017

科目ChiEngMath

Chi

EngMath

Chi

EngMath
所屬Percentile88.00 71.20 73.40 83.70 78.80 64.40 89.90 77.50 67.50

NICOLE123 發表於 18-12-10 08:48

如不是頭果批B1生又不是特異人士自行填自己=掉張纸入垃 ...
新校長的確加分!!參觀過中學後,我覺得除非神校級數,其他地區名校應該都唔會考慮了。數了一下龍虎榜elite student, 今年竟然同QC相若。當然QC今年係大跌,中學部係平穩的一年。不過,新校長所言,的確值得考慮。
‹ 上一主題|下一主題