用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 05-06年升讀小三的家長, 請進入>>
樓主: siulisa
go

05-06年升讀小三的家長, 請進入>> [複製鏈接]

Re: 05-06年升讀小三的家長(妳

Zoey,

Mimi_Ma 寫道:
應該叫' 評估試' ,  成績對學校有影響,  對小朋友冇影響,  但學校為了校譽會加強小朋友操練,  唔會派成績給學生.

唔該哂! 咁都冇咁驚.

joanneka 寫道:
Zoey

我女女學琴學左差唔多三年了, 十月會考二級, 係唔係慢左d呀?
我常常都有留意你地學琴那邊的留言, 只是無留言, 最近公司無錦忙, 請多多指教。

joanneka,

其實都唔算好慢丫, 我知有 d 琴老師好嚴格, 基本功要做到足, 唔係咁易收貨, 進度就唔會咁快, 但根基就真係會打得好好          !  妳囡囡上堂既時候, 妳會唔會在場呀?  若果會的話, 就可以更加知道老師既教法適唔適合喇          .

大家好,我仔仔今年都係升讀小三,請多多指教,交流心得?
但奇怪4班之中除左普通話班無打散之外...就3班打散晒,
睇落又唔似分精英班,(比較其他同學仔成績),最慘最friend
0個兩個同學仔唔係同班?..不過小朋友好快又適應架0者!
暑假除左做下2年級留低未做完習作外..儲埋幾日都會叫佢寫下日記,仍舊做中英文每日一篇,成個假期夠訓就肥左好多..
至於把口一樣一言十頂..同各位媽咪情況差不多?哈哈!

Zoey

老師係到我家教琴的, 但係我對鋼琴一曉不通, 我知道女女的同學上年都已經考了二級了。 不過唯有對自己說佢學得開心便可以了。  
有時候我聽到女女彈得不好, 當然問她, 佢居然話叫我示範一次比佢睇, 成日都蝦我唔識, 激死我
Zoey 寫道:

joanneka,

其實都唔算好慢丫, 我知有 d 琴老師好嚴格, 基本功要做到足, 唔係咁易收貨, 進度就唔會咁快, 但根基就真係會打得好好          !  妳囡囡上堂既時候, 妳會唔會在場呀?  若果會的話, 就可以更加知道老師既教法適唔適合喇          .

fion414,

可唔可以介紹下有乜野作文練習可以比小朋友做呀          ?  

joanneka,

妳囡囡咁叻呀, 要妳示範比佢睇            !  我女冇咁醒, 仲可以比我嚇倒         !  不過我都覺得練習既過程真係可以寫本 '血淚史'         , 唔好話佢, 連我都想過放棄!  不過自己以前又真係緊張得滯, 連老公都話我, 因乜練琴練到 '開片' 咁         !  依家睇開左, 唔再期望咁高, 大家都開心好多          !

好熱鬧呀!!!  預埋我呀!!!
miss左兩日先見到呢個topics, sit底晒tim.  嘿嘿嘿

我大仔都係今年升小三呀
唔知係咪呀仔底b, 定eq高, 定我太惡, 佢(touch wood)暫時未有一言9頂架.  反而細佬有時鬧佢時, 佢會口up up.

我暑假比呀仔早上返托管.  我要求miss比d exercise 佢做.  不過我見都係比d暑期作業佢o者.  佢都返得幾開心既....

我地小三開始分班架啦.  所以上年好緊張架... 甘好采佢都應該入到既.  不過唔同必必, 我地之後每年都緊張架啦.  唔洗好易比人throw出黎架.  直到p5就直升lor.

我e+都未決定比咩呀仔學呀, 又想佢學奧數, 又想學cambridge.  你地點睇呀?

我黎緊9月重激呀    
細佬上小一, 呀哥小三....我都唔知點算好呀!!!
我重岩岩轉左工tim呀   
見步行步啦.

我想問下你地收晒書未呀?
$$就比晒...書就無.  最緊要個d就無個d.  英文無, 常識無....激屎我!!!

我仔中文作文都唔得架.  看圖作文都唔掂呀.  可能錯得多, 無晒信心....你地話點攪好...
重有我想問下英文作文幾時開始架?   wwyee, 你地p2有未呀?

hhma,

我個女除了英文因為轉版未有之外, 其餘都齊晒.

必必
我最驚係常識呀, 太多野啦
p2時成績最差都係常識呀!!!

醒目開學勳章

siulisa
     我個仔唔會一言九頂,但話他兩句,就黑口黑面.口up up.
我個女就一言兩頂,兩兄妹性格唔同.

MELODY

我囡囡同學7歲己經五級琴,很勵害呀!
但囡囡不愛學琴,所以冇學,但都有點羡慕!

siulisa,

妳係未只有一個小朋友呀?  我自己都係得一個囡囡, 唔知係未因為咁, 佢真係太 '自我', 連學校既老師都係咁話, 感覺佢太過自作主張, 不太願意接受別人既勸導     :cry:    ![/quote]

Zoey : 比妳估中呀, 我都覺得佢太過自我 近排脾氣仲大佐添  

Joanneka: 雖然話都要靠小朋友自已, 但大人幫佢安排得好都好重要.

melodylaw 寫道:
siulisa
     我個仔唔會一言九頂,但話他兩句,就黑口黑面.口up up.
我個女就一言兩頂,兩兄妹性格唔同.

melodylaw: 我個仔都會黑口黑面架

hhma,

常識唔係好難, 有溫書都應該無問題, 會唔會係你個仔間學校出得深?

各位:

我個女都係, 話佢時都係黑口黑面, 有時仲"駁"咀, 激死人.

我覺得8歲左右的小孩很喜歡話他一句,話返你十句,
管不好的話,再大小小,被他激死都得.
我有個大囡人板呢,皮氣越來越差,很難定.
所以現在要好好管教升小三的細囡,好彩她暫時都聽聽話話,一點也不像家姊.

raccoon_dog

係呀係呀, 我都覺個囝脾氣真係越來越差 昨日咋嘛, 大家一齊出去玩, 玩到最後要返屋企時累喇就發脾氣, 嚇哂個小妹妹呀, 真係越來越唔識教, 次次都係咁轉個頭就又係咁 好勞氣, 真係都唔識點講

相信女仔會好 d 脾氣
我個仔 日日叫悶...
快d 開學就好啦.
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

jazzmama,

女仔脾氣一樣係大, 仲有小姐脾氣啦! 你是不是得一個小朋友? 我有2個, 他們不會叫悶, 只不過是我家每日都"家無寧日".

各位媽咪:

想問下你們有沒有俾零用錢小朋友帶返學校? 我計劃升小三後每個星期給她$20, 足夠嗎?

必必

請問妳小朋友學校係咪有小賣部架? 我囝囝間學校冇小賣部, 所以我冇打算比錢佢帶返學校, 至於零用, 本來都冇比架, 之不過之前係度見到有媽咪話比零用可以教小朋友儲蓄之類, 所以我係兩個月前先開始比, 但我都之係每個月比五大元咋

女仔的小姐脾氣,勁過男仔啦!
現在要好好管教,唔係升小四時,保証叫救命,
但我想一個小孩好些啦,專心照顧!

我都沒有比零用錢,學校又冇小食部.

你們的小孩有沒有"堡電話足",我就沒有俾,但她們的同學成日打來煩,囡囡又不喜歡接聽,唯有次次打來都說'唔係度',是不是有點"衰"呀!囡囡沒有俾電話給同學,但同學唔知邊道得到,之後就全班知,1,打來問功課2,傾廢話
‹ 上一主題|下一主題