用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 小朋友單獨用bno Visa 入境英國讀寄宿學校 ...
樓主: catcatcatlee
go

[英國] 小朋友單獨用bno Visa 入境英國讀寄宿學校   [複製鏈接]

回覆 foxli 的帖子

謝謝回覆,都有考慮過小朋友可唔可以自己handle

我哋嘅情況係一家幾口,最大嘅小朋友已經有寄宿學校收咗,九月開學,而家仲等緊學校文件申請學生簽證,我哋兩公婆會帶其他小朋友過到英國先搵學校

所以我哋考慮緊有兩個方法:

方法一:等學校有文件之後,幫最大個小朋友申請學生簽證,等佢過到英國之後,我同老公和其他小朋友喺香港申請BNO Visa,同步幫最大小朋友申請

方法二:而家仲喺香港嘅時候,我哋一家幾口一齊申請BNO Visa,如果批准之後,我哋一齊去英國,但擔心唔知幾耐批,會影響最大小朋友開學

mimimim 發表於 22-6-22 13:21
回覆 foxli 的帖子

你九月過去開學嗰位小朋友幾大?你哋全家申請BNO Visa嘅時候,佢都可以選擇用app申請、或者去打手指模,如果佢讀寄宿學校,你要Check吓佢點樣出去打,打指紋中心亦有可能要去到好遠,同埋如果佢未足16歲,佢到時需要有監護人陪佢一齊去打指模。當然佢都可以用app申請,但係本Passport響佢手,佢需要自己搞掂scan嗰部份,其他入資料嘅嘢你可以向香港代佢做。不過其實而家好多細路用app都好勁,可能叻過你,但要留意如果佢特區護照號碼仲係K字頭有可能scan唔到,要趁仲響香港盡快換咗本新Passport。

另外,最近BNO Visa通常三四個星期左右已經批到,你九月先至出發其實而家仲講得切,當然你要小心啲唔好打錯嘢,仲有睇吓你哋係唔係黑仔等咗好耐都唔批
8-)

用bno dependent visa讀boarding或day school都唔需要另申請student visa, 入境亦唔需要主申請人陪同, 5年後足18歲唔駛等父母可以自行申請PR, 入讀大學前未有PR係要付國際費本身留學都預左要比錢

anitawong21 發表於 22-6-22 13:52
你九月過去開學嗰位小朋友幾大?你哋全家申請BNO Visa嘅時候,佢都可以選擇用app申請、或者去打手指模,如 ...

app申請都要打指模嗎?唔係唔洗咩?

宮二 發表於 22-6-22 19:33
app申請都要打指模嗎?唔係唔洗咩?

你一開始申請時可揀app scan passport ,或者揀去打指模,scan passport 哩步係好早做嘅,做咗至落去其他入資料部份。但如果佢用app scan唔到個passport ,就要轉去做打指模。
8-)

回覆 mimimim 的帖子

你可以去各大FB group 搵吓料,依家批得好快,大概一個月內已經批到,除非你哋一家嘅background 復雜或做過一啲敏感啲嘅機構。你小朋友讀year幾?如果year 9或以下,遲啲開學影響不大喎。

qqbabe 發表於 22-6-22 17:37
用bno dependent visa讀boarding或day school都唔需要另申請student visa, 入境亦唔需要主申請人陪同, 5年 ...

Thank you
請問小朋友已在英國boarding school 2 年,4月已成功申請BNO visa (apply inside in UK),under 18
以為往用BRP student visa 順利入境英國,請問暑假後9 月回英過關時,需要什麼文件?
(因家中老人家需做手術,不能一起到英國,稍後才回合他 )

catcatcatlee 發表於 22-4-22 18:56
請問小朋友13歲有bno Visa, 有私立寄宿學校offer, 今年九月可否自己入境英國, 是否不用申請student Visa? ...

我小朋友都係13歲,之前在英國學校寄宿,寄宿期間申請BNO Dependent Visa,嚟緊返香港放暑假,問過UK Visa Office,佢返英國嘅時候,主申請人要身在英國(emoji)

Thank you for contacting UK Visas and Immigration International Contact Centre.

With regards to your enquiry, please be advised that your child will be entering as a BNO visa holder and will be traveling or joining his dependent in the UK.  All dependents can enter separately without the main applicant. However the main applicant should be in the UK.

唔知你仔case有冇其他特別嘢,建議你email去UK visa office問清楚

醒目開學勳章

bkfans123 發表於 22-6-22 09:57
請問知否18歲以上無BNO可以點樣?謝謝
父/母有bno,仔女(over 18歲)10月時可獨立申請bno visa

而家小朋友已經喺英國讀書,會揀佢留英國時申請BNO VISA ,批咗之後唔知有冇限制幾時主申請人要同佢會合?

醒目開學勳章

sleung2020 發表於 22-4-30 06:16
唔只係影響,如果父或母冇住夠5年,攞唔到永居,小朋友就算住滿5年都一定冇,但係可以extend個visa繼續留 ...

以我理解,如果小朋友5+1 後滿咗18 歲, 佢哋可以唔洗靠父母,獨立申請入藉,

fundfund 發表於 22-6-28 17:21
以我理解,如果小朋友5+1 後滿咗18 歲, 佢哋可以唔洗靠父母,獨立申請入藉,
...

已經問左home office, 其實settlement law一直冇變過,小朋友5年後如果over 18歲,就算主申請人(父/母)住唔夠5年,都可以獨立申請settlement.  

Jupiter 發表於 22-7-1 01:19
已經問左home office, 其實settlement law一直冇變過,小朋友5年後如果over 18歲,就算主申請人(父/母) ...

之前成日聽人講,係計申請時小朋友嘅歲數(未夠18),就要主申請人同佢一齊申請settlement.
而唔係計五年後申請settlement 的歳數(已滿18),請問係咪曾經改過例?

kct18 發表於 22-7-1 11:25
之前成日聽人講,係計申請時小朋友嘅歲數(未夠18),就要主申請人同佢一齊申請settlement.
而唔係計五年 ...

申請Settlement 同 申請bno visa 係兩樣野,bno只係其中一種visa。申請settlement 時要夠18歲。

可以email問下home office, 好過聽人講

If your partner and children aged 18 or over were dependents on your BNO visa, they can apply for settlement with you or make their own application.
They do not need to apply at the same time as you or prove their relationship to you.

peggy 發表於 22-6-24 23:55
父/母有bno,仔女(over 18歲)10月時可獨立申請bno visa

這個條例未正式立法通過架!

醒目開學勳章

yfkwan 發表於 22-7-1 13:55
這個條例未正式立法通過架!
通過左等9月修例,之後再出details申請詳情

peggy 發表於 22-7-1 15:55
通過左等9月修例,之後再出details申請詳情

到時仲出唔出倒境都是一個疑問…….!

yfkwan 發表於 22-7-1 16:05
到時仲出唔出倒境都是一個疑問…….!

你呢啲說話已經有人不停咁講咗兩三年,loop完又loop, 吹嘅日期改完又改,仲係有人講唔厭先好笑

longlokma 發表於 22-7-1 17:23
你呢啲說話已經有人不停咁講咗兩三年,loop完又loop, 吹嘅日期改完又改,仲係有人講唔厭先好笑
...

講咗兩三年咁耐咩?今日已經好唔同!仲以為香港有出入境自由先覺得好好笑!睇吓而家番香港有幾困難已經知!好多人想番都番唔倒來……

Jupiter 發表於 22-7-1 11:36

申請Settlement 同 申請bno visa 係兩樣野,bno只係其中一種 ...

呢個問題我email問過Home Office好多次, 佢哋都唔確定,只係叫我打電話去UK immigration 再問,之後我再打電話去問,佢又話個別case
要問Immigration Advisor,現在等Immigration Advisor 回覆

不過,在申請Uk settlement 的網頁見到以下資料, 初步理解BNO dependent visa 申請settlement 成功與否,都要睇main applicant 的settled status

If you’re 18 or over
You must have been a dependant on your parent or relative’s visa before you turned 18.

They must now be settled and have had either:
a family visa as a partner or parent
refugee status or humanitarian protection

You must still be living with your parent or relative and not be married, in a civil partnership or living an independent life.

You may also need to:
pass the Life in the UK Test
meet the English language requirements

‹ 上一主題|下一主題