用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 倫敦返港坐漢莎航空
樓主: mama64
go

[英國] 倫敦返港坐漢莎航空   [複製鏈接]

yuyueng 發表於 22-6-22 10:18
漢莎個DigitalDocument Check 入去後有2項比你選,第一個項目只系比只upload健康證明既人,我一開始選呢個 ...

多謝你的分享
請問你呀仔班機有冇delay? FRA~HKG轉機個程趕唔趕?時間足夠嗎?文件上漢莎有冇特別要求?
因為第一次搭Lufthansa有啲擔心,唔好意思咁多問題:)

hellogigi 發表於 22-6-23 10:57
多謝你的分享
請問你呀仔班機有冇delay? FRA~HKG轉機個程趕唔趕?時間足夠嗎?文件上漢莎有冇特別要求?
...

Hi , 由倫敦去Frankfurt 果程我見幾乎都會delay 一小時,我仔班機3:30pm 最後4:30pm 起飛,不過飛行時間其實只須45 mins 唔係佢講1.5hr 所以實質delay15 mins啫,even 坐4:30pm 開果班都無問題嘅,因為transit 安檢好近又好快。至於文件上倫敦係咁易check 下,到咗FRA 機口當然會再check, 我仔話好smooth, 佢個半鐘前已經起機口等,無咩特別要求,我仔攞住三份hard copy 起手。
FRA to HKG 無delay, 到咗香港用咗兩小時已經出嚟等專車去酒店。

yuyueng 發表於 22-6-23 13:00
Hi , 由倫敦去Frankfurt 果程我見幾乎都會delay 一小時,我仔班機3:30pm 最後4:30pm 起飛,不過飛行時間其 ...

唔好意思, 想問下仔仔攞住邊三份hard copy?  我而家好擔心熔斷機制...

Charissema 發表於 22-6-23 13:47
唔好意思, 想問下仔仔攞住邊三份hard copy?  我而家好擔心熔斷機制...
係呀,1)打疫苗針紙,2)PCR test report ,3) Q hotel confirmation。熔斷我之前一直都驚,啱啱16-21 Jun 熔斷,真係嚇死,好好彩21 號飛無事,所以上機前果幾日反而好安心,只係擔心PCR test 同connect flight 。

yuyueng 發表於 22-6-23 13:00
Hi , 由倫敦去Frankfurt 果程我見幾乎都會delay 一小時,我仔班機3:30pm 最後4:30pm 起飛,不過飛行時間其 ...

好多謝你的分享,真係好詳細!
鄧你開心呀,小朋友安全到達香港,希望你哋都過一個開心溫馨既暑假。
我個女7月先返,希望唔好再溶斷,一日未順利返到屋企都好擔心,希望大家都可以順順利利

yuyueng 發表於 22-6-23 14:50
係呀,1)打疫苗針紙,2)PCR test report ,3) Q hotel confirmation。熔斷我之前一直都驚,啱啱16-21 Jun  ...

thanks yuyueng.
我又有個問題: 因之前訂了BA而BA取消航班補漢莎轉機返香港俾我,那麼應該係BA  or 漢莎 check in?

sumyee 發表於 22-6-23 16:21
thanks yuyueng.
我又有個問題: 因之前訂了BA而BA取消航班補漢莎轉機返香港俾我,那麼應該係BA  or 漢莎 c ...
佢應該係直接將你轉左去LH909 / LH911 去FRA 轉LH796 返香港,咁係直接去漢莎Counter 度check in。

hellogigi 發表於 22-6-23 16:18
好多謝你的分享,真係好詳細!
鄧你開心呀,小朋友安全到達香港,希望你哋都過一個開心溫馨既暑假。
我個 ...
仔女留學一年返一次,希望大家都順順利利。

yuyueng 發表於 22-6-22 10:18
漢莎個DigitalDocument Check 入去後有2項比你選,第一個項目只系比只upload健康證明既人,我一開始選呢個 ...
請問知不知道不 submit Digital Document Check,到時才 walk in check in, 可以嗎?因為孩子會做 4 Hrs PCR test,應該唔夠時間 upload 埋個 PCR test report 。
謝謝先!

itbaby 發表於 22-6-24 13:32
請問知不知道不 submit Digital Document Check,到時才 walk in check in, 可以嗎?因為孩子會做 4 Hrs P ...

可以的,因為我第一次upload資料時系夠8小時,但只upload左一樣,剔錯地方upload,佢地有send返資料比我話資料唔齊,到我再一次過upload 3份野時唔夠8小時,所以最終都唔成功。

我仔最後都系用HardCopy系櫃檯checkin,呢班唔多,得一部分系FRA轉機返香港,所以check in 好快(我估佢主要care你可唔可以transit FRA就算,返香港文件留返下站FRA同事做。

yuyueng 發表於 22-6-24 14:28
可以的,因為我第一次upload資料時系夠8小時,但只upload左一樣,剔錯地方upload,佢地有send返資料比我話 ...
謝謝資料 🙏🏻🙏🏻

YuYuMother 發表於 22-6-17 10:55
係呀,當時幫佢睇政府網頁都係話跟scheduled time,落機時話要book多日人都癲。

當時同機好多人搞酒店搞 ...

臨急臨忙點book到多一日?啲酒店都full曬啦?如果book唔到多一日會點樣處理呢? 個人都已經到達香港啦!?

DOCTORGG 發表於 22-6-25 15:54
臨急臨忙點book到多一日?啲酒店都full曬啦?如果book唔到多一日會點樣處理呢? 個人都已經到達香港啦!? ...
上次漢莎因為機件故障delay 咗十幾個鐘至到香港,原本係下午三點半到,delay到翌日早上六點,我見FB好似係要乘客即刻book多一晚酒店,所以唔好book打極電話都無人聽嘅酒店,唔係連臨時搵個酒店職員問下都無。

yuyueng 發表於 22-6-24 14:28
可以的,因為我第一次upload資料時系夠8小時,但只upload左一樣,剔錯地方upload,佢地有send返資料比我話 ...

阿女昨晚upload 晒那三份文件 (pcr result, hotel booking, vaccination records), 便去睡覺。我今日見到佢email 話 reject 咗,話
====
Your health entry form for CHINA is missing
====

今早香港時約七點再 upload, 補番CHP 的 health declaration form.  但到現在還未通知我2nd upload 成功與否。阿女下午四點機,還是叫她早三個鐘去check-in counter 做manual check.

順帶一提,阿女坐economy light, 不可預先揀位。 而張health declaration form 要填座位號碼,原本打算今早online check-in 後取了座位才填,但阿女未過digital document check, 便以為不可以做online check-in .  但係,原來是可以的,只是做完online check-in 後不會給我digital boarding pass, 座位可以選好曬。

mama64 發表於 22-6-29 15:07
阿女昨晚upload 晒那三份文件 (pcr result, hotel booking, vaccination records), 便去睡覺。我今日見到 ...

什麼是health declaration form?

sumyee 發表於 22-6-29 15:11

要有seat number 才填到這form, 請問你女已有seat number?

sumyee 發表於 22-6-29 15:11
  • 健康申報表,要capQR Code  

mama64 發表於 22-6-29 15:25
  • 健康申報表,要cap個QR Code  
  • https://hdf.chp.gov.hk/dhehd/hdf-hkia.jsp?lang=zh-hk  

• 剛試了, reject 咗online check in

sumyee 發表於 22-6-29 15:15
    要有seat number 才填到這form, 請問你女已有seat number?
    未過Digital Document Check, 都可以做online check-in 先揀位, 只不過不能取digital boarding pass

sumyee 發表於 22-6-29 15:26
    剛試了, reject 咗online check in
    你什麼時候飛?好似飛前一天才可以做。
    ‹ 上一主題|下一主題